Vardø bilde fra film
Stillbilde fra film.
Video

En film om Vardø fra Nordnorsk kunstnersenter

Mellom 2020 og 2022 fortsetter NNKS et langsiktig engasjement på et utvalgt sted i Nord-Norge. Til og med 2022, retter Nordnorsk kunstnersenter (NNKS) blikket mot Vardø i Finnmark. I januar 2020 utlyste vi to produksjonsstipender til kunstnere og disse prosjektene er del av NNKS sin tilstedeværelse i Norges nordøstligste by.

NNKS valgte prosjektforslagene til kunstnerne HC Gilje og gruppen Alt Går Bra (AGB) som på konseptuelle og kontekstuelle måter relaterte til Vardø sin historie og samtid. Prosjektene er per i dag under produksjon og vil presenteres i løpet av 2022. Følg med på nnks.no

Vardø (nordsamisk; Várggát, kvensk: Vuorea, finsk: Vuoreija) har en befolkning på litt over 2000 personer. Byen ligger ved kysten helt nordøst i Norge og er den eneste byen i Finnmark med sammenhengende bebyggelse fra før andre verdenskrig. Den er Finnmarks eldste fiskevær og var kjent som pomorhovedstaden, fordi byen på 1800-tallet var et sentrum for handel med Russland. Fra nyere tid finner en her Steilneset minnested, den omstridte radarstasjonene Globus og nordisk mesterskap i snøballkasting (del av Yukigassen). I Vardø har dessuten Kystopprøret sin opprinnelse ‒ en bevegelse som retter sterk kritikk mot hvordans fellesskapets havressurser har blitt privatisert og ført ut av landsdelen.

Bakgrunn

Gjennom to år produserte og presenterte Nordnorsk kunstnersenter en serie kunstprosjekter på Mo (2017-2019), samt aktualiserte kunstens plass på Mo gjennom flere ulike offentlige presentasjoner og møter. Mellom 2020 og 2022 fortsetter NNKS prosjektet med et langsiktig engasjement på et utvalgt sted i Nord-Norge, denne gangen med utgangspunkt i Vardø.Siste fra Kunstkanalen
Video om utstillingen «Om kunst og vennskap»
I denne reportasjen av Sanjey Sureshkumar får du høre kunstnerne Mimi Gross og Inger Johanne Grytting fortelle om arbeidene sine, og sitt vennskap. Utstillingen "Om kunst og vennskap" vises ved Nordnorsk kunstnersenter til 3. september 2023.

Siste fra nyheter
Skaperglede og utfoldelse på Sommerskolen
Janna 7098

Siste fra prosjekt
Glasstilstander - et gjestekunstnerprogram
Ai R kunstner Anna Linda Daniel utenfor Cathinka Mæhlums glasshytte i Kabelvåg Foto Sanjey Sureshkumar 2021
Kontakt oss for detaljer om produktet
Butikk

920 20 537

kunstsalg@nnks.no