Med ørneblikk
Med ørneblikk. Foto: Folk & Dyr
Lyd
| Nordnorsk kunstnersenter

Folk & Dyr i Salten

Hva kan dyr fortelle oss om verden – og om oss selv? Hør podkasten «Folk & Dyr» der Yngvild Færøy og Søssa Jørgensen retter ørene mot dyra i nord.

«Folk & Dyr» er et kunstprosjekt i radio- og podcastformat av Yngvild Færøy og Søssa Jørgensen. Det startet i Skiptvet i Østfold i 2017. Sammen med folk med lidenskap for dyr, utforsker de spørsmål som: Hva kan samspillet med dyr fortelle oss? Hva slags dyr velger vi å ha tett innpå oss? Hvordan påvirkes dyr av våre aktiviteter?

I denne sesongen av podcasten retter kunstnerduoen ørene mot Salten-regionen og de ville dyra der. Bla deg nedover for tidligere episoder!

IMG 6256
Flyfoto fra Folk & Dyr

Episode 7: Live radio på Sørfinnset

Vi trekkes nordover, hekker, spiser, tenker ikke. Svever over det skiftende landskapet i Salten, zoomer inn og lytter til livet i Saltstraumens understrømmer, Giværs ærfuglhus, Steigens ørnereir, og sirkler inn menneskene som på ulike måter bryr seg om dyra vi møter. Denne episoden er en lydlig en oppsummering av vår reise i Salten, og et opptak fra Live radio på Ungdomshuset Vårsol. Live radio på Sørfinnset ble vevd inn i sommerprogrammet for kunstprosjektet Sørfinnset skole – the nord land i 2021.

27 1030
Folk & Dyr i Salten (2021), Veggmaleri, 5 podkastepisoder tilgjengelig i utstillingen, på nett og via FM 101.9 Foto: Kjell Ove Storvik/NNKS

Episode 6: Direkte fra Festspillene i Nord-Norge

Hvordan møter vi det ville? Går det an å føle ømhet for måker?

Denne episoden er et opptak fra Festspillene i Nord-Norge i juni, direkte fra Radio Harstads studio, med høyttalere ut på gata blant folk og måker i festivalbyen. Vi reflekterte videre over de ville og halvville dyra, og stilte spørsmål om det kan lønne seg for mennesker å lytte bedre etter hva dyra sier. Alt med utgangspunkt i vår reise i Salten, med klipp fra reindrift i Fauske og hverdagsjakt i Steigen - og det ville livet i Harstad by.

IMG 5180 1
Hverdagsjeger. Foto: Folk & Dyr

Episode 5: Hverdagsjeger

Er været bra, slenger Maria hagla over skulderen og søker ut i terrenget i
stedet for å gå på jobb. Utenfor stuedøra har hun sitt spiskammer, og er hun
heldig er det orrhanen som spiller på haugen!! borte i skogbrynet. Hvis ikke
finner hun skarv på holmene ut mot Vestfjorden eller ryper på myra under
fjellene. For Maria er matjeger og skyter fugl for å fylle fryseren. Nå er det
ungene som trener opp det søkende blikket, og respekten for livet man tar.

Med ørneblikk
Med ørneblikk. Foto: Folk & Dyr

Episode 4: Med ørneblikk

Det er helt i begynnelsen av hekketida for havørna og Aasmund kjenner alle hekkeplassene på øyene i Steigen. Han har holdt øye med fuglen i over 40 år og tålmodig sittet ved reirkanten om våren og ventet på det rette øyeblikket for å tre ringen på ørnungens legg. Nå klatrer han ikke opp i reir selv lenger, men er en djevel på å kjøre båt, slik at andre kan få oppleve å håndtere havørna på nært hold. Omlag 60 havørnepar har Steigen som base, og med reir på størrelse med kjøkkenbordet hjemme burde de være mulig å få øye på.

Folk og dyr reinsdyr
Menneskefølgere. Foto: Folk & Dyr

Episode 3: Menneskefølgere

Familien til Mats driver Doukta reinbeitedistrikt, som strekker seg fra kysten, over utallige tinder og juv til svenskegrensa. I hele området er det utfordringer i møte med utbygging, turisme og rovdyr, og på grunn av det bratte terrenget er Mats avhengig av at reinen er så tam at han kan gjete dem til fots. Likevel kan ett bjeff fra en fremmed hund sende hele flokken tilbake til fjells selv om planen var en helt annen. Da er det bare å klatre etter, lete dem opp og begynne på nytt. På denne måten kommer Mats tettere innpå reinen sin, og har lært seg å se etter spesielle egenskaper.

Folk og dyr
Husfugl på Givær. Foto: Folk & Dyr

Episode 2: Husfugl på Givær

Det er vår i lufta og Olaug forbereder seg til ærfuglen kommer. Ea er trofast mot hekkeplassene sine, og de værbitte e-husene har stått på Givær i generasjoner. Nå “reirer” Olaug med tørket tang, og det må gjøres skikkelig, ellers vil ikke Ea ruge der. Når rugetida er over legger Ea igjen en dyrebar gave; dun hun napper fra eget bryst.

Folk og dyr i salten img 3717
Folk og dyr i Salten. Foto: Folk & Dyr

Episode 1: Dyr på dyr på dyr – om livet i strømmen

Søssa Jørgensen og Yngvild Færøy er på tur i Salten med ny sesong av Folk & Dyr. Deres første møte er med Borghild som, sammen med kolleger driver Facebookgruppa «Saltstraumen marine verneområde» for å formidle det de opplever under vann, og for å ta vernet på alvor.
Borghild forteller på inn og utpust om livet, døden og kjærligheten i Saltstraumen, om steinbithannene som vokter eggene sine i undersjøiske huler, tett på hverandre som i en boligblokk. Om steinbiten Thærje og eggene som forsvant sporløst midt i rugesesongen, så Borghild måtte tømme dykkermaska for tårer. For Borghild ble så oppslukt av livet under vann at hun sluttet som fysioterapeut for å dykke på heltid. Og i Saltstraumen er det optimale forhold både for dyr og dykkere, i den næringsrike tidevanns-strømmen virvler det opp rikelig med mat til et ukjent antall arter.

18 Live Radio med Folk og Dyr på Radio Harstad Jeg er mangfoldig foto NNKS d3867277feb154defec9b24a5714fadb
Live Radio med Folk og Dyr på Radio Harstad. Del av Jeg er mangfoldig. Foto: NNKS

Om kunstnerne:
Yngvild Færøy og Søssa Jørgensen er kunstnere med bakgrunn fra blant annet radiOrakel og lydkunstkollektivet BallongMagasinet. Tidligere produksjoner inkluderer samarbeid med NRK, Sveriges Radio, Høstutstillingen, Galleri F 15 og Konsthall C, Stockholm.

Arrangementer

Avsluttet arrangement

Thomas Østbye: Enhver har rett til

PLYMSERAFIN Enhver har rett til 2
Avsluttet arrangement

Lansering av Kvensk kunstnerforbund

Åsne Kummeneje Mellem
Avsluttet arrangement

Kväänibiennaali 2021: Drop in workshop med Liv Bangsund

Liv Bangsund Perlebroderi
Avsluttet arrangement

Åpning av KVÄÄNIBIENNAALI 2021

KVÄ Ä NIBIENNAALI
Avsluttet arrangement

Glasstilstander - et symposium

Cathinka Mæhlum og Marthe Belsvik Stavrum: Discovered and Endangered
Avsluttet arrangement

Makkverk - konsert med mark og klarinettist Håvard Lund

Eva bakkeslett makkverk
Avsluttet arrangement

Debatt: ATLANTIS – Fugler og skulpturelle elementer i Harstadhamna

Atlantis web
Avsluttet arrangement

The Bone av Michelle-Marie Letelier

The bone mm letelier web
Avsluttet arrangement

Live radio med Folk & Dyr i Harstad

F Bevent cover Jeg er mangfoldig FB 1920x1005 04

Siste fra Kunstkanalen
LIAF 2022 engasjerer regionale kunstnere som del av Bodø 2024
LIAF 2022 engasjerer regionale kunstnere til langvarige kunstnerresidens-program i Nord-Norge, som del av Bodø 2024, den europeiske kulturhovedstaden. Til sammen fire kunstnere og kunstnergrupper med base i regionen får mulighet til å fordype seg i kunstprosjekter som del av LIAF 2022 og Bodø 2024. Invitasjonen inkluderer et stipend på 100 000 til hver av de inviterte kunstnerne/kunstnergruppene.
Kontakt oss for detaljer om produktet
Butikk

920 20 537

kunstsalg@nnks.no