Med ørneblikk
Med ørneblikk. Foto: Folk & Dyr
Lyd

Folk & Dyr i Salten

Hva kan dyr fortelle oss om verden – og om oss selv? Hør podkasten «Folk & Dyr» der Yngvild Færøy og Søssa Jørgensen retter ørene mot dyra i nord.

«Folk & Dyr» er et kunstprosjekt i radio- og podcastformat av Yngvild Færøy og Søssa Jørgensen. Det startet i Skiptvet i Østfold i 2017. Sammen med folk med lidenskap for dyr, utforsker de spørsmål som: Hva kan samspillet med dyr fortelle oss? Hva slags dyr velger vi å ha tett innpå oss? Hvordan påvirkes dyr av våre aktiviteter?

I denne sesongen av podcasten retter kunstnerduoen ørene mot Salten-regionen og de ville dyra der. Bla deg nedover for tidligere episoder!

Flyfoto fra Folk & Dyr
Flyfoto fra Folk & Dyr

Episode 7: Live radio på Sørfinnset

Vi trekkes nordover, hekker, spiser, tenker ikke. Svever over det skiftende landskapet i Salten, zoomer inn og lytter til livet i Saltstraumens understrømmer, Giværs ærfuglhus, Steigens ørnereir, og sirkler inn menneskene som på ulike måter bryr seg om dyra vi møter. Denne episoden er en lydlig en oppsummering av vår reise i Salten, og et opptak fra Live radio på Ungdomshuset Vårsol. Live radio på Sørfinnset ble vevd inn i sommerprogrammet for kunstprosjektet Sørfinnset skole – the nord land i 2021.

Folk & Dyr i Salten (2021), Veggmaleri, 5 podkastepisoder tilgjengelig i utstillingen, på nett og via FM 101.9 Foto: Kjell Ove Storvik/NNKS
Folk & Dyr i Salten (2021), Veggmaleri, 5 podkastepisoder tilgjengelig i utstillingen, på nett og via FM 101.9 Foto: Kjell Ove Storvik/NNKS

Episode 6: Direkte fra Festspillene i Nord-Norge

Hvordan møter vi det ville? Går det an å føle ømhet for måker?

Denne episoden er et opptak fra Festspillene i Nord-Norge i juni, direkte fra Radio Harstads studio, med høyttalere ut på gata blant folk og måker i festivalbyen. Vi reflekterte videre over de ville og halvville dyra, og stilte spørsmål om det kan lønne seg for mennesker å lytte bedre etter hva dyra sier. Alt med utgangspunkt i vår reise i Salten, med klipp fra reindrift i Fauske og hverdagsjakt i Steigen - og det ville livet i Harstad by.

Hverdagsjeger. Foto: Folk & Dyr
Hverdagsjeger. Foto: Folk & Dyr

Episode 5: Hverdagsjeger

Er været bra, slenger Maria hagla over skulderen og søker ut i terrenget i
stedet for å gå på jobb. Utenfor stuedøra har hun sitt spiskammer, og er hun
heldig er det orrhanen som spiller på haugen!! borte i skogbrynet. Hvis ikke
finner hun skarv på holmene ut mot Vestfjorden eller ryper på myra under
fjellene. For Maria er matjeger og skyter fugl for å fylle fryseren. Nå er det
ungene som trener opp det søkende blikket, og respekten for livet man tar.

Med ørneblikk. Foto: Folk & Dyr
Med ørneblikk. Foto: Folk & Dyr

Episode 4: Med ørneblikk

Det er helt i begynnelsen av hekketida for havørna og Aasmund kjenner alle hekkeplassene på øyene i Steigen. Han har holdt øye med fuglen i over 40 år og tålmodig sittet ved reirkanten om våren og ventet på det rette øyeblikket for å tre ringen på ørnungens legg. Nå klatrer han ikke opp i reir selv lenger, men er en djevel på å kjøre båt, slik at andre kan få oppleve å håndtere havørna på nært hold. Omlag 60 havørnepar har Steigen som base, og med reir på størrelse med kjøkkenbordet hjemme burde de være mulig å få øye på.

Menneskefølgere. Foto: Folk & Dyr
Menneskefølgere. Foto: Folk & Dyr

Episode 3: Menneskefølgere

Familien til Mats driver Doukta reinbeitedistrikt, som strekker seg fra kysten, over utallige tinder og juv til svenskegrensa. I hele området er det utfordringer i møte med utbygging, turisme og rovdyr, og på grunn av det bratte terrenget er Mats avhengig av at reinen er så tam at han kan gjete dem til fots. Likevel kan ett bjeff fra en fremmed hund sende hele flokken tilbake til fjells selv om planen var en helt annen. Da er det bare å klatre etter, lete dem opp og begynne på nytt. På denne måten kommer Mats tettere innpå reinen sin, og har lært seg å se etter spesielle egenskaper.

Husfugl på Givær. Foto: Folk & Dyr
Husfugl på Givær. Foto: Folk & Dyr

Episode 2: Husfugl på Givær

Det er vår i lufta og Olaug forbereder seg til ærfuglen kommer. Ea er trofast mot hekkeplassene sine, og de værbitte e-husene har stått på Givær i generasjoner. Nå “reirer” Olaug med tørket tang, og det må gjøres skikkelig, ellers vil ikke Ea ruge der. Når rugetida er over legger Ea igjen en dyrebar gave; dun hun napper fra eget bryst.

Folk og dyr i Salten. Foto: Folk & Dyr
Folk og dyr i Salten. Foto: Folk & Dyr

Episode 1: Dyr på dyr på dyr – om livet i strømmen

Søssa Jørgensen og Yngvild Færøy er på tur i Salten med ny sesong av Folk & Dyr. Deres første møte er med Borghild som, sammen med kolleger driver Facebookgruppa «Saltstraumen marine verneområde» for å formidle det de opplever under vann, og for å ta vernet på alvor.
Borghild forteller på inn og utpust om livet, døden og kjærligheten i Saltstraumen, om steinbithannene som vokter eggene sine i undersjøiske huler, tett på hverandre som i en boligblokk. Om steinbiten Thærje og eggene som forsvant sporløst midt i rugesesongen, så Borghild måtte tømme dykkermaska for tårer. For Borghild ble så oppslukt av livet under vann at hun sluttet som fysioterapeut for å dykke på heltid. Og i Saltstraumen er det optimale forhold både for dyr og dykkere, i den næringsrike tidevanns-strømmen virvler det opp rikelig med mat til et ukjent antall arter.

Live Radio med Folk og Dyr på Radio Harstad. Del av Jeg er mangfoldig. Foto: NNKS
Live Radio med Folk og Dyr på Radio Harstad. Del av Jeg er mangfoldig. Foto: NNKS

Om kunstnerne:
Yngvild Færøy og Søssa Jørgensen er kunstnere med bakgrunn fra blant annet radiOrakel og lydkunstkollektivet BallongMagasinet. Tidligere produksjoner inkluderer samarbeid med NRK, Sveriges Radio, Høstutstillingen, Galleri F 15 og Konsthall C, Stockholm.

Arrangementer

Tidligere arrangement

Eventyrstund i utstillingen «Hamløperne»

Skulptur av Signe Johannessen fra utstillingen Hamløperne. Foto: Kjell Ove Storvik.
Tidligere arrangement

Filmvisning med Thomas Østbye

Sivil Ulydighet plakat
Tidligere arrangement

Gratis sommerskole for barn

Fra utstillingen "Om kunst og vennskap" med Mimi Gross og Inger Johanne Grytting. I forgrunnen: Feel Good Flowers av Mimi Gross. Foto: Kjell Ove Storvik.
Tidligere arrangement

Avslutning Samvær Under Tilsün Fritidsklup

Fra åpningsarrangementet med Samvær Under Tilsün. Foto: Kjell Ove Storvik.
Tidligere arrangement

Finissage med Rina Charlott Lindgren

F1 A9017 HDR
Tidligere arrangement

Filmvisning med Camilla Figenschou: Nå er jeg her, jeg også

Stillbilde fra Nå er jeg her, jeg også.
Tidligere arrangement

Offentlig omvisning 2. oktober kl. 14

Plakat mye hvitt
Tidligere arrangement

Offentlig omvisning 25. september kl. 14

Plakat mye hvitt
Tidligere arrangement

Øyepå LIAF 2022

Øyepå

Siste fra Kunstkanalen
Film om Signe Johannessens utstilling
Se og hør Signe Johannessen snakke om sin utstilling "Hamløperne" i denne korte reportasje-videoen av Jona Kleinlein og Nelly Haag. Utstillingen vises på Nordnorsk kunstnersenter i Svolvær fram til 21. januar.

Siste fra nyheter
Seminar om kunst i offentlige rom i Bodø
Illustrasjon 2

Siste fra prosjekt
Videoformidling av kunst i offentlig rom
Polarsirkel VGS videostill
Kontakt oss for detaljer om produktet
Butikk

920 20 537

kunstsalg@nnks.no