Elmie still falkeblikkelmie
Aktuelt

Samefolkets dag

Tirsdag 6. februar er Samenes nasjonaldag. Nordnorsk kunstnersenter viser i den forbindelse Sissel M. Berghs film «Elmie».

Visningen er del av et innholdsrikt program på Arbeideren i Kabelvåg 6. februar, og filmen vises kl.20.

"Elmie" er et sørsamisk ord som betyr både himmel, luft og uvær. Kunstneren Sissel M. Bergh kaller sin nye film et dokumentarisk dikt om luft, pust, vind, fugler og fjell – og vindkraft. Filmen er en sørgesang.

Elmie (2023) er andre del av serien knowhowknow – en serie med flere kortfilmer av kunstneren Sissel M. Bergh som undersøker hvordan vi forstår og kjenner verden. Filmene tar utgangspunkt i det geografiske området fra Frohavet utenfor Trøndelagskysten til grensefjellene mot Jämtland. Gjennom flere år har Bergh fulgt prosessen og motstanden mot byggingen av de industrielle vindkraftanleggene på Fovsen/Fosen. I lengre tid har hun samtidig arbeidet med sørsamiske spor og tilstedeværelse i og langs kysten av Møre og Trøndelag, og med betydningen samisk kultur har og har hatt i dette området. Hun undersøker hvordan det sørsamiske språket kan være en nøkkel til å avdekke fortiden. I dette arbeidet utforsker hun alt fra samiske stedsnavn, ord, hellige steder, fjell og offerplasser til minner og myter som sammen kan hjelpe oss til å gjenopprette forbindelsene til landet og alle dets beboere, også de ikke-menneskelige. Kan magien gjenoppdages, slik at alle kan leve med og i våre omgivelser?

Medvirkende i filmen er blant annet deltakere fra fuglekjennskapstudiet ved Nord universitet, Åerjel Fovsen Njaarke sijte/Søndre Fosen reinbeitedistrikt og musiker Torgeir Vassvik.

Filmen er produsert med støtte fra Midtnorsk filmsenter, Kulturrådet og Vederlagsfondet.

Regi: Sissel M Bergh
Musikk/lydbilde: Hilde Marie Holsen
Animasjon: Tuva Synnevåg/Mikrofilm AS

Sissel Mutale Bergh er en kunstner basert i det sørvestlige Saepmie i Tråante/Trondheim og Fovsen/Fosen. Gjennom film, objekter, skulptur, installasjon, maleri, tegning og tekst undersøker hun hvordan vi kan knytte oss til og forstå verden rundt oss. Nylige utstillinger er blant annet «Giltebe!» LevArt (2023); Speaking back, Kunsthaus Hamburg (2023); Kunna, Guanna, Concha, Kunsthall Trondheim (2023); »Jeg kaller det kunst», Nasjonalmuseet (2021); Alakkaajut, Urban Shaman gallery, Winnipeg, Canada (2022); Sydney-biennalen (2020) og GIBCA, Gøteborg internasjonale kunstbiennale (2019). Bergh er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo og University of Technology, Durban, Sør-Afrika.

Se resten av programmet for Samenes Nasjonaldag i Vågan her.


Siste fra Kunstkanalen
Se filmen om "The New Theater of Operations" med Bianca Hisse
I denne filmen får du møte Bianca Hisse i en poetisk presentasjon av hennes nye utstiling «The New Theater of Operations» på Nordnorsk kunstnersenter.
Kontakt oss for detaljer om produktet
Butikk

920 20 537

post@nnks.no