IMG 2435 kopi
Mokuhanga-verktøy. Foto: Elisabet Alsos Strand.
Utlysning

Workshop i japansk tresnitt med Elisabet Alsos Strand

Nordnorsk kunstnersenter utlyser deltagelse i workshop i japansk tresnitt (mokuhanga) med Elisabet Alsos Strand. Workshopen foregår ved gjesteatelieret Kunstnerhuset i Svolvær i oktober, og plassene er forbeholdt nordnorske kunstnere. Frist for å søke er utsatt til 5. september.

Tidspunkt: Workshopen går over fire dager fra torsdag 26. oktober til søndag 29. oktober.

Sted: Kunstnerhuset på Svinøya i Svolvær (Bernt Salvesens vei 14).

Antall deltagere: 8 – 10

Søknad: Søknaden sendes som en samlet pdf-fil til soknader@nnks.no innen 15. august. Den skal inneholde kort motivasjonstekst på maks 200 ord, 5 bilder med eksempler på relevante arbeider, samt cv. Søknaden merkes «søknad om deltagelse på Mokuhanga-verksted».

Målgruppe: Kurset retter seg mot profesjonelle kunstnere, fortrinnsvis medlemmer av de nordnorske kunstnerorganisasjonene (NNBK/NKNN). Det kan være en fordel å ha prøvd seg innen andre grafiske teknikker eller akvarell ved en tidligere anledning, men det er ingen forutsetning for å delta.

Hva som dekkes: Nordnorsk kunstnersenter dekker mat og opphold ved gjesteatelierboligen Kunstnerhuset i Svolvær for deltagerne i workshopen. Materialutgifter dekkes også. For de som har lang reisevei, gis det etter nærmere avtale et tilskudd på inntil 2000,- for å dekke deler av reiseutgiftene.

En treplate under arbeid.
En treplate under arbeid. Foto: Elisabet Alsos Strand.

Om innholdet i workshopen:

Den tradisjonelle japanske tresnitt-teknikken mokuhanga er en vannbasert og giftfri teknikk basert på gamle håndverkstradisjoner. I teknikken blandes fargene med vann og rispasta, og bildet trykkes for hånd med et verktøy kalt baren. I motsetning til oljebaserte tresnitt innen europeisk tradisjon får man her muligheter til å variere tekstur og trykke lag av gjennomskinnelige, delikate fargetoner.

Workshopen starter med en samtale der deltagerne får anledning til å bli kjent med hverandres praksiser og kunstneriske interessefelt. Videre vil det være en innføring i de viktigste framgangsmåtene i teknikken: overføre tegning til treplate, skjære med japanske kniver, lage registreringsmerker for nøyaktig trykking av flere farger/ plater, blande farger med vann og rispasta, og trykke for hånd med baren. Det blir også litt om japansk papir, og opplysninger om hvor man kan skaffe seg utstyr i ettertid.

Ta gjerne med eget treskjærerverktøy og vannfarger (ikke akryl) hvis du har, samt en god idé til et trykk, format ca A4. Deltagerne får låne verktøy, og alt materiale som treplater, japanpapir og akvarell/ gouachefarger inngår. Dagene på Kunstnerhuset er lagt opp som et gruppe-residency, der deltagerne spiser alle måltider sammen.

Om workshop-leder:

Elisabet Alsos Strand (f. 1963, Mo i Rana) er billedkunstner og grafiker som bor og arbeider i Trondheim. Hun er utdannet ved Kunsthøyskolen i Bergen og Kunstakademiet i Krakow (med doktorgrad, 2015). Hun har hatt flere studieopphold i Japan, sist i sommer ved Mokuhanga Innovation Laboratory utenfor Tokyo, der hun fikk opplæring av japanske mestere innen teknikken. Hun deltar jevnlig på utstillinger i inn- og utland, og var en av initiativtagerne til det internasjonale mokuhanga-prosjektet «20 Coastal Stations». Strand har holdt kurs i mokuhanga ved blant annet Trondheim Open, Heimdal kunstskole og Kunstkvarteret i Lofoten.

Mokuhanga-trykk. Foto: Elisabet Alsos Strand

Siste fra Kunstkanalen
Se filmen om "The New Theater of Operations" med Bianca Hisse
I denne filmen får du møte Bianca Hisse i en poetisk presentasjon av hennes nye utstiling «The New Theater of Operations» på Nordnorsk kunstnersenter.
Kontakt oss for detaljer om produktet
Butikk

920 20 537

post@nnks.no