Tidligere prosjekt

BLEKKHUSET

Photo 3 1 640x300

Utforsk skrivekunstens estetikk og historie med Elisabet Alsos Strand og Eva Bakkeslett

  • Passer for: Mellomtrinn
  • Idé: Eva Bakkeslett og Elisabeth Alsos Strand
  • Produksjon: Nordnorsk Kunstnersenter
  • Kunstnere: Eva Bakkeslett, Elisabet Alsos Strand
  • Lokaler: Klasserom
  • Dager: 1
  • Varighet: 1 gruppe pr dag
  • Antall elever: 25

Møt to profesjonelle kunstnere og utforsk, opplev, skap og lær sammenmed dem.

Om skriftens estetikk, historie og brev som uttrykksform.

DSC_0244
Lynkurs i kalligrafi

I vår tid har den skriftlige kommunikasjonen gjennomgått en stor forvandling. Fra håndskrevne brev til et tastetrykk. Men er det kvaliteter i et handskrevet brev som vi går glipp av i vår digitale tidsalder?
Det er den sanselige opplevelsen som kunstnerne vil utforske i dette prosjektet, brevet og håndskriften som kunstform.
Elevene vil få et glimt inn i bokstavenes historie, og et praktisk lynkurs i kalligrafi, som er kunsten å forme bokstaver. De får eksperimentere med ulike skriftformer og skriveredskaper, lage monogrammer og skrive brev på vakkert brevpapir med forseglede konvolutter.

DSC_0561
Skrivekunstens estetikk.

I vår tid har den skriftlige kommunikasjonen gjennomgått en stor forvandling. Fra håndskrevne brev til et tastetrykk. Nåtidens mennesker skriver ikke brev. Det går for sakte. Vi sender SMS, Twitter, Facebooker eller eposter. Men er det kvaliteter i å forme bokstavene for hand som vi går glipp av i vår digitale tidsalder?

Bokstavenes estetikk og historie er kvaliteter som barn sjelden får møte. I dette verkstedet gir vi en innføring i bokstavenes opprinnelse og utforsker kunsten å forme bokstaver med primitive redskaper og teknikker som bredpenn, gåsefjær og blekk. Elevene får utforske og oppleve skriften som et estetisk uttrykk og handverk.

Videre utforsker vi det sanselige ved et håndskrevet brev. Det fysiske papiret, pennen det er skrevet med, konvolutten som er lukket igjen med spytt og forsegles med rød lakk.

Til inspirasjon har vi med en gammel koffert med mangfoldig innhold; en mobil utstilling med blekk i vakre farger, et gammelt brevskrin med gamle brev, forede konvolutter, fyllepenner og forseglingslakk, bredpenner og gåsefjær, bøker om skriftens historie, plansjer med sirlig utformede bokstaver og ulike skrifttyper, papyrusrull og trekkpapir.

Blekkhuset har vakt stor begeistring og interesse både blant elever og lærere som kan tyde på at det er et behov for akkurat denne tilnærmingen til skriften som kunstform.

photo 2-1
Blekkhuset har egen blog

Vi har laget en Blekkhuset blogg i forbindelse med prosjektet. Dette er en fin brobygger mellom det håndskrevne og det digitale. Her legger vi ut inspirasjon til handskrift, brevskriving, refleksjoner og bilder fra elevenes arbeid underveis. Vi håper at det vil stimulere skrivelysten også etter at verkstedet er slutt. Bloggen vil også være nyttig i forhold til gode ideer til forberedelse og etterarbeid og vil derfor være et verktøy som også kan brukes av andre.

https://blekkhusetblog.wordpress.com

Om kunstnerne

Kunstnerne Elisabet Alsos Strand og Eva Bakkeslett har tatt initiativ til dette prosjektet som har vært utført i DKS Nordland i 2013, 2014 og 2015. Kunstnerne har begge bakgrunn og interesse for skrift. Elisabet er grafiker og har både utdanning og erfaring i kalligrafi og bokbinderi. Eva er billedkunstner og filmskaper. Hun har hatt interesse for kalligrafi siden tidlig barndom og har flere kurs og mye erfaring på området. De har begge lang erfaring av formidling til barn og unge og har to DKS turnéer bak seg med Blekkhuset.

Kunstnerprofiler

Eva Bakkeslett

Jeg initierer, katalyserer og skaper kreative og miljøengasjerte kunst prosjekter, workshoper, filmer, foredrag og arrangementer.

Profilside

Elisabet Alsos Strand

Elisabet Alsos Strand er utdannet grafiker og trykker bilder på papir. Hun har fordypet seg i japansk tresnitt- teknikk og lager også papir og kunstnerbøker.

Profilside


Siste fra Kunstkanalen
Se filmen om "The New Theater of Operations" med Bianca Hisse
I denne filmen får du møte Bianca Hisse i en poetisk presentasjon av hennes nye utstiling «The New Theater of Operations» på Nordnorsk kunstnersenter.
Kontakt oss for detaljer om produktet
Butikk

920 20 537

post@nnks.no