Tidligere arrangement

Cinema Calheta - TEMPORADAS, Portugal

Som en del av Nordnorsk kunstnersenters bidrag til TEMPORADAS har vi, i samarbeid med Tanya Busse, satt sammen et filmprogram med tittelen Infrastructures of Perception som finner sted i Cinema Calheta, i løpet av mars til mai.

Infrastructures of Perception

Saltsjøer på det laveste punktet på jorden; transaksjonen av frø mellom et arktisk hvelv og Libanon; sjøfolk ombord på megaskip i skytteltrafikk mellom Asia og Europa, gigantiske gyruser som frakter gjenstander over hav i virvler. Dette filmprogrammet utfolder seg gjennom relasjoner mellom materielle opplevelser og sanseopplevelse langs transatlantiske linjer. Vi har valgt verk som fokuserer på persepsjonens infrastrukturer; de som oppstår fra en sammenfiltring av geografi, historiske hendelser og geologiens dype tid, og som merkes gjennom kameralinsens filmatiske apparat.

10. Mars kl 21:00

Filmer av New Mineral Collective

med introduksjon av Tanya Busse

Hollow Earth 22 min, 2014

Neon Oasis 11 min, 2018

Your Body Is A Mine 6 min, 2018

Pleasure Prospects 16 min, 2019

New Mineral Collective er en plattform basert i Arktis som ser på moderne landskapspolitikk for å bedre forstå naturen og omfanget av menneskelig interaksjon med jordens overflate. Som en organisme infiltrerer NMC utvinningsindustrien med alternative krefter som begjær, kroppsutvinning og motprospektering. Siden 2015 har artistene Emilija Škarnulytė (født i Litauen, bosatt i Tromsø, Norge) og Tanya Busse (født i Canada, bosatt i Tromsø, Norge) drevet NMC. NMCs prosjekter har blitt vist nasjonalt og internasjonalt, inkludert SIART Bolivia International Art Biennial, Artists’ Film International sesong 7, organisert av Whitechapel Gallery; den første kunstbiennalen i Toronto; SeMA Seoul Museum of Art; On Earth, Structure and Sadness, på Serpentine Galleries, Storbritannia; det svenske senteret för arkitektur och design, Stockholm; og sist som en del av Swimming Pool: Troubled Waters, for tiden på Künstlerhaus Bethanian, Berlin.

Foto: vaga / Mariana Lopes
Foto: vaga / Mariana Lopes

The Forgotten Space by Allan Sekula and Noël Burch


24. Mars kl 2100

The Forgotten Space følger containerlast ombord på skip, lektere, tog og lastebiler, og lytter til arbeidere, ingeniører, planleggere, politikere og de som er marginalisert av det globale transportsystemet. Sekula e Noël besøkte fordrevne bønder og landsbyboere i Holland og Belgia, underbetalte lastebilsjåfører i Los Angeles, sjøfolk ombord på megaskip i skytteltransport mellom Asia og Europa, og fabrikkarbeidere i Kina, hvis lave lønninger er den skjøre nøkkelen til hele puslespillet. Og i Bilbao oppdaget de det mest sofistikerte uttrykket for troen på at den maritime økonomien, og selve havet, på en eller annen måte er foreldet.

En rekke materialer brukes: beskrivende dokumentar, intervjuer, arkivstillbilder og opptak, klipp fra gamle filmer. Resultatet er en essayistisk, visuell dokumentar om en av de viktigste prosessene som påvirker oss i dag. The Forgotten Space er basert på Sekulas Fish Story, som søker å forstå og beskrive samtidens maritime verden i forhold til havets komplekse symbolske arv.

The Post Capitalistic Architecture TV-SHOW med Joar Nango. Stillbilde
The Post Capitalistic Architecture TV-SHOW med Joar Nango. Stillbilde

The Post Capitalistic Architecture TV-SHOW med Joar Nango

12. mai kl 21.00

En TV-serie av billedkunstner og arkitekt Joar Nango og filmskaper Ken Are Bongo.

I denne TV-serien introduserer den anerkjente tromsøbaserte artisten Joar Nango og regissør Ken Are Bongo sitt hjem og nærmiljø i Sápmi. De reiser gjennom det arktiske landskapet inn med et mobilt TV-studio bygget i sin røde varebil, og utforsker alt fra folkelige byggeteknikker til store politiske maktstrukturer som danner grunnlaget for det bygde miljøet i nord. Prosjektet er en pågående studie av arkitektur etter kapitalismens fall. På veien møter de en bred gjeng gjester over en bålkaffekopp i bilen eller over zoom-samtaler projisert på kveitemageskjermen montert i studio. Alt fra akademiske forskere, håndverkere, advokater, kunstnere, gjetere og aktivister inngår som intervjuobjekter i serien.

Joar Nango, født i 1979 i Alta, Norge, er en samisk arkitekt og urfolkskunstner bosatt i Norge. Nangos arbeid undersøker den nomadiske oppfatningen av rom, territorier og ideer om konseptet hjem. Han fokuserer på ulike måter å håndtere materialitet, bevegelse og rom på. Han har stilt ut internasjonalt som individuell kunstner, blant annet: Documenta14 (2017), Chicago Architecture biennale (2019), Bergen Kunsthall (2021), National Museum of Canada (2019), National Museum of Norway (2022), Institute for Modern kunst (Brisbane, 2019). Han er også involvert i mer kollektive prosjekter. I 2010 etablerte han arkitekturkollektivet FFB, som lager arkitektur som feirer kapitalismens fiasko. Siden 2020 har han vært vert og regissør for den pågående TV-produksjonen PCA-TV (Post-Capitalist Architecture TV), der den sjette episoden er et bestillingsverk for Toronto Art Biennale i mai 2022.

TEMPORADAS er støttet av Connecting Dots - Artistic Mobility and Audience Development-programmet til EEA GRANTS-fondet, i et strategisk partnerskap og medfinansiert av Ponta Delgada kommune.


Siste fra Kunstkanalen
Film om Signe Johannessens utstilling
Se og hør Signe Johannessen snakke om sin utstilling "Hamløperne" i denne korte reportasje-videoen av Jona Kleinlein og Nelly Haag. Utstillingen vises på Nordnorsk kunstnersenter i Svolvær fram til 21. januar.

Siste fra nyheter
Seminar om kunst i offentlige rom i Bodø
Illustrasjon 2

Siste fra prosjekt
Videoformidling av kunst i offentlig rom
Polarsirkel VGS videostill
Kontakt oss for detaljer om produktet
Butikk

920 20 537

kunstsalg@nnks.no