Tidligere utstilling

John K. Raustein: «Glemselens arkiv»

Med en eksplosjon av farger bringer John Rausteins romlige tekstilinstallasjon fram erindringer om en annen årstid.


Sommeren 2020 var John Raustein på befaring i Svolvær for å starte arbeidet med sin utstilling ved Nordnorsk kunstnersenter. Lofoten viste seg fra sin mest spektakulære side, med blendende sol som var med å gjøre fargene i by- og naturlandskapet ekstra intense. Vel vitende om at utstillingsperioden var lagt til en helt annen årstid, begynte ideutviklingen av en større tekstilinstallasjon der erindringen om en annen årstid kunne bringes inn i mørketida.

Johns utstillinger består av assosiative univers, der en overflod av draperier dekker mesteparten av de eksisterende veggene i visningsrommet. Arbeidene er som regel laget av det samme, enkle og uanselige mattematerialet: bomullslerret, ofte i en begrenset fargepalett. Utførelsen baserer seg på tilsynelatende enkle teknikker, men i arbeidet med tekstilene ligger det atskillige timer med maskin- og håndsøm, hundrevis av meter med bomullslerret og utallige repetisjoner av lapp på lapp og lapp mot lapp. Slik sett fremstår arbeider som en manifestasjon av tid.

Utstillingen ved NNKS består av flere nyproduserte tekstile verk i forskjellige formater ‒ alt fra det monumentale til mindre, nærmest usynlige tekstile objekter ‒ som samlet forvandler gallerirommet til et stumt landskap, der grensene for hvert enkelt verk er visket bort. Betrakter inviteres inn i en installasjon av gjenskapte minner i form av assosiative objekter og skulpturelle tekstile arbeider. Det som skiller «Glemselens arkiv» fra tidligere totalinstallasjoner av John er eksplosjonen av farger – med hentydninger til Lofot-sommeren. Utstillingen er første del av en trilogi, der andre del vil vises på Nitja Senter for Samtidskunst i Lillestrøm i 2022.

Abstraksjonen av mentale og taktile minner står sentralt i Johns kunstneriske praksis. Gjennom eksperimenter og utforskning av tekstile materialers konseptuelle, skulpturelle og assosiative potensial, undersøker han hvordan vage minner kan gis et fysisk uttrykk. Han søker triggere – et indre bilde, et glimt av noe, en farge, en lyd, en lukt, eller et sted – og etterstreber å visualisere en kroppslig følelse av eksistensiell uro. Han er opptatt av det tekstile materialets unike evne til å bære på fortellinger, erindringer og minner.

John Raustein (f. 1972 i Stavanger) er bosatt i Oslo. Han er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen og Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering i København. Raustein har hatt separatutstillinger ved institusjoner som Kunstnerforbundet (Oslo), Trøndelag senter for samtidskunst (Trondheim) og KRAFT Bergen. Han har deltatt i en rekke gruppeutstillinger i inn-­ og utland, blant annet ved Zhejiang Art Museum (Hangzhou, Kina) og i utstillingen Nålens Øye, som ble vist på KODE (Bergen) og Kunstindustrimuseet i Oslo. Rausteins arbeider er innkjøpt av Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Nasjonalmuseet, KODE og Sørlandets Kunstmuseum.

Utstillingen er støttet av Regionale Prosjektmidler for Visuell Kunst fra Kunstsentrene i Norge og Billedkunstnernes vederlagsfond.

Logo John Raustein

Siste fra Kunstkanalen
Film om Signe Johannessens utstilling
Se og hør Signe Johannessen snakke om sin utstilling "Hamløperne" i denne korte reportasje-videoen av Jona Kleinlein og Nelly Haag. Utstillingen vises på Nordnorsk kunstnersenter i Svolvær fram til 21. januar.

Siste fra nyheter
Seminar om kunst i offentlige rom i Bodø
Illustrasjon 2

Siste fra prosjekt
Videoformidling av kunst i offentlig rom
Polarsirkel VGS videostill
Kontakt oss for detaljer om produktet
Butikk

920 20 537

kunstsalg@nnks.no