Tidligere prosjekt

HC Gilje - lysavstøpninger fra Vardø

Som del av Nordnorsk kunstnersenter (NNKS) sin tilstedeværelse i Norges nordøstligste by planlegger HC Gilje å realisere en serie Vardø-portretter i form av lysavstøpinger.

“Jeg hadde mitt første møte med Vardø høsten 2015 hvor jeg kom med Hurtigruten fra Kirkenes. Vardø var omgitt av en tjukk tåke. Anledningen var at jeg jobbet med et prosjekt hvor jeg hadde booket plass på Fyret på Hornøya for å filme havet, men på grunn av tåka ble ikke det noe av. Dette ga meg noen ekstra dager til å utforske byen og de nærmeste omgivelsene og jeg ble umiddelbart betatt. Siden den gang har jeg sett etter en anledning til å gjøre noe i Vardø.”
— HC Gilje

Om prosjektet:
HC Gilje planlegger å realisere en serie Vardø-portretter i form av tredimensjonale lysavstøpinger, som lages ved hjelp av en LIDAR scanner. LIDAR er i slekt med både sonar og radar, og sender ut usynlige lyspulser som reflekteres tilbake fra omgivelsene rundt. Resultat er et tynt skall, et avtrykk av det opprinnelige stedet og folkene i det, et frosset øyeblikk som kretses rundt av et virtuelt kamera. Den tredimensjonale skyen av hvite punkter som utgjør omrisset er omsvøpt av endeløst svart. Perspektivet er løsrevet fra kroppen, øyet eller et fysisk kamera slik at lysavstøpningen kan bli sett fra innsiden og utsiden, fra undersiden eller ovenfra, nært på eller på avstand.

Om kunstneren:
HC Gilje (f. 1969) arbeider med installasjoner der flyktige medier – som lyd, projeksjoner, lys og bevegelse kan endre og aktivere et visst rom. Gilje har utdannelse fra Kunstakademiet i Trondheim (1999) og etter å ha tilbragt mange år i Berlin er han nå bosatt i Oslo. Gilje har vist arbeider verden over, og noen av hans seneste separatutstillinger har vært Trøndelag Senter for Samtidskunst (2020), Stereolux (2019), ANX (2018), Kunsthall Grenland (2018), Rake Visningsrom (2016) og Kristiansand Kunsthall (2016). Han har deltatt på flere festivaler, som Sonic Acts i Amsterdam (2010, 2013, 2017 og 2019) og LIAF (2013). Gilje deltok i prosjektet Dark Ecology (2015-17) og i flere gruppeutstillinger.

Bakgrunn:
Mellom 2020 og 2022 vil Nordnorsk kunstnersenter (NNKS) rette blikket mot Vardø i Finnmark. I januar utlyste vi to produksjonsstipender til kunstnere og disse prosjektene vil være del av NNKS sin tilstedeværelse i Norges nordøstligste by.

Nordnorsk kunstnersenter har gjennom de to seneste årene produsert og presentert en serie kunstprosjekter på Mo, samt aktualisert kunstens plass på Mo gjennom flere ulike offentlige presentasjoner og møter. Nå fortsetter NNKS et nytt langsiktig engasjement på et utvalgt sted i Nord-Norge, denne gangen med utgangspunkt i Vardø.

Kontakt oss for detaljer om produktet
Butikk

920 20 537

post@nnks.no