Tidligere prosjekt

HC Gilje lyser opp i Vardø

Kysto01b2
Kystopprøret, logo i Vardø sentrum av Pøbel

Fra torsdag 17.2 kl. 18 fram til søndag 20.2 2022 kl 11 kan en oppleve et utvalg av HC Giljes arbeider fra og i Vardø.

Prosjektet vises som en utstilling plassert over flere steder i byen, blant annet i det som har blitt bygget på dugnad av Dyrk Varanger og skal bli "Oasen" i Fellesskapsdrivhuset rett ved gamle Grand hotell. Her skal kan man kunne gå inntil vinduene og oppleve en glødende lys magi på nært hold.

NÅR: Fra torsdag 17.2 fram til søndag 20.2 kan man oppleve deler av HC Giljes prosjekt for Vardø over hele byen.

HVORDAN: Flere av verkene vil være tilgjengelige døgnet rundt.

HVA: Nysjerrig på å treffe kunstneren? Alle er velkommen til å bli med på kunstnersamtale hvor HC Gilje forteller om prosessen bak verkene som vises i og for Vardø.

HVOR: Samtalen skjer på Barentskrumelurene & Galleri Luna fra kl 18:30, vi byr på kaffe med noe attåt.

Siden oppstarten av prosjektet i 2020 har HC Gilje jobbet med to ganske ulike tilnærminger i Vardø: Kystfisket og drivhuset.

Han har besøkt fiskebrukets egnebuer og lagere hvor han har tatt utgangspunkt i fangstredskaper brukt i kystfisket. Delvis på grunn av de intense fargene og delvis for å sette fokus på selve kystfisket, som er kjernen i Vardø og Kystopprøret som fra sin base i byen jobber nasjonalt med å sette rettighetene til hav og fiske på agendaen.

Stillbilde fra video. Foto: HC Gilje
Stillbilde fra video. Foto: HC Gilje

For å lage bilder og video har Gilje brukt en teknikk som kalles 3D-scanning. Han lager en 3D modell av omgivelsene som han deretter kan lyssette og bevege et virtuelt kamera rundt i.

Stillbilde fra video. Foto: HC Gilje
Stillbilde fra video. Foto: HC Gilje

Resultatet fra disse prosessene vises i Vardø på tre forskjellige måter og steder:

I vinduene på i det gamle bankbygget, nå tatt over av håndarbeidsbutikken Barents Krumelurene og Galleri Luna, vises tre stillbilder montert i lyskasser,

En 3D videoanimasjon presenteres over flatskjermen i vinduet til lokale Radio Domen og et utvalg bevegelige bilder vises på små hologramskjermer hos Nord-Norges eldste serveringssted Nordpol kro, Strandtorget kafé og sentralt plassert oppå fiskedisken hos Knut Bye Kolonial.

"Det var et poeng å få vise det på steder som gjør at folk kan få oppleve det i forskjellige sammenhenger”, forteller HC Gilje

Lysinstallasjonen i Fellesdrivhuset tar utgangspunkt i og rundt dugnadsprosjektet bak dette drivhuset. HC Gilje valgte det fordi han mener at den frivillige innsatsen som legges ned er uvurderlig her i Vardø. "Det er et prosjekt fullt av håp og så er det jo et utrolig stilig bygg."

Lysinstallasjon som kan ses utenfra gjennom vinduene består av flere lyskilder som henger i rommet. Hver lyskilde består av en lampe og en liten haug med fosforiserende pigment (glow in the dark) på en plate som henger under lampa. Lampa “lader“ opp pigmentet ved å lyse på den, og når den slukkes lyser pigmentet med et svakt grønnlig skjær. Dette gjentas over tid.

HC Gilje sier at “En assosiasjon kan være tilførselen av lys for å få noe grønt til å vokse som bør passe bra til et kommende drivhus”.

"I tillegg kommer jeg kanskje med et blikk utenfra hvor jeg kanskje kan forvandle hverdagslige ting til noe litt underlig." legger han til.Siste fra Kunstkanalen
Se filmen om "The New Theater of Operations" med Bianca Hisse
I denne filmen får du møte Bianca Hisse i en poetisk presentasjon av hennes nye utstiling «The New Theater of Operations» på Nordnorsk kunstnersenter.
Kontakt oss for detaljer om produktet
Butikk

920 20 537

post@nnks.no