I år står Nordnorsk kunstnersenter bak festspillutstillingen på Galleri Nord-Norge i Harstad.

Last ned utstillingsguiden:
Jeg er mangfoldig - PDF

Deltagende kunstnere er

Allora & Calzadilla, Annika Eriksson, Antti Tenetz, Atelier Éditions, Camilla Renate Nicolaisen, Daniel Slåttnes, Eva Bakkeslett, Egill Sæbjörnsson, Gerd Aurell, Inghild Karlsen, Iselin Linstad Hauge, Jean Painlevé, Jana Winderen, Jenna Sutela, John Cage med Lois Long & Alexander H. Smith, Matti Aikio, Mercedes Mühleisen, Michelle-Marie Letelier, Outi Pieski, Simon Daniel Tegnander Wenzel, Yngvild Færøy og Søssa Jørgensen, Viktor Pedersen, Åsa Sonjasdotter.


Hva ville mikroorganismene i kroppene våre sagt hvis de hadde en stemme? Er det mulig å formidle det mangfoldige og sammenvevde livet i en dam gjennom språket? Hvordan er lyden av de en verken kan se eller høre, og som en kan ha så lett for å glemme? Kan man lære noe om musikk ved å fordype seg i soppenes verden? Er det mulig å samarbeide med en potet? Og hva kan samspillet mellom folk og dyr fortelle om historien, samtiden og om en selv? Disse, og mange flere, er spørsmål som dukker opp i årets festspillutstilling Jeg er mangfoldig.

Det tematiske utgangspunktet som har ført frem til årets Festspillutstilling er forskjellige arters måte å være i verden på, og det symbiotiske og komplekse forholdet oss alle imellom. Fra de mikroskopiske – som kan gjøre overraskende mye ut av seg – til de større – som har en tilsynelatende større påvirkningskraft – ønsker vi at utstillingen på en fabulerende måte skal åpne opp for ulike typer eksistens og sanselighet. I en tid der det fjerne har blitt fjernere og det nære har blitt nærmere, søker vi med denne inngangen å bygge broer og å inspirere til egen utforskning av de kanskje mindre åpenbare sammenhengene.

Å rette fokus mot ulike arters – inkludert menneskets – sameksistens er en måte å se på hvilke muligheter som ligger i det vi ellers kanskje overser, men også en måte å finne fram til det vi har felles. Med utstillingen og dens tentakler ønsker vi å vekke nysgjerrighet og omsorg for all type eksistens, både innenfor og utenfor våre kropper.

Utstillingen inneholder lyd, video, performance, tegning, installasjon, tekst og skulptur. Både nye og eksisterende verk av en rekke kunstnere fra regionen, nasjonalt og internasjonalt vises, og vi håper det kan aktivere temporære felleskap blant tilreisende publikummere og Harstad-befolkningen. Deler av utstillingen vil strekke sine tentakler ut av Galleri Nord-Norge og bli en del av bybildet, med VR-verk på UiT og lydkunst via lokalradioens FM-bånd. Et offentlig program i form av kunstner-presentasjoner, live performance og radio, samt guidede turer, vil finne sted under Festspilluken.

Som en del av utstillingsprosjektet Jeg er Mangfoldig er det inngått samarbeid med Havremagasinet (i Boden, Sverige) og Akureyri Art Museum (Island). På ulike måter vil vi i dialog forsøke å finne lokale – men felles – koblinger på tvers av grensene, og på denne måten finne varianter av tematikken på de tre ulike stedene. Tentaklene vil derfor på et seinere tidspunkt ta med seg momenter fra Harstad og finne nye nedslagsfelt. På denne måten vil utstillingen vokse og som en bakteriekultur spre seg ut i form av offentlige programmer knyttet til lokale problemstillinger og kontekst.

Utstillingen er kuratert av Karolin Tampere og Torill Østby Haaland.Utstillingen står til 25. juli.

Programmet vi hadde under Festspillene i Nord-Norge kan du se her:


10.5–17.6
Podcasten Folk & Dyr sender tidligere episoder via Radio Harstad.
Tid: tirsdager kl 13:00 og torsdager kl 19:00
Sted: FM101.9 samt online via www.radioharstad.no

Sammen med folk med lidenskap for dyr, utforsker Yngvild Færøy og Søssa Jørgensen spørsmål som: Hva kan samspillet med dyr fortelle oss? Hvordan påvirkes dyr av våre aktiviteter? Som en oppvarming til festspillutstillingen sendes tidligere episoder av Folk & Dyr via lokale Radio Harstad.


19.6
Åpningsdag Festspillutstillingen: Jeg er mangfoldig
Omvisning i utstillingen
Tid: 13.00, 15.00, 17.00
Sted: Galleri Nord-Norge

Utstillende kunstnere er tilstede i utstillingen og kuratorene gir korte introduksjoner til utstillingen.
Simon Daniel Tegnander Wenzel arbeider med destillering av duftstoffene av lokal bjørk i utstillingen (hele dagen).

19.6–26.6
The Bone av Michelle-Marie Leteliér
Tid: 12:00 – 16:00
Sted: PRANDIUM, UiT Norges arktiske universitet, Harstad

The Bone er en interaktiv VR-opplevelse som tar oss med inn i refleksjonene til en villaks og en oppdrettslaks; en magisk og mystisk verden - mellom det dype havet og universet. Verket innbyr til å oppleve de motsetningsfulle leveforholdene til villaksen og oppdrettslaksen.
Lydinstallasjon med joik av den samiske musikeren Ánde Somby.
Les mer og book plass her.


20.6
Thoughts on Distillation: On Mute Mutiny av Simon Daniel Tegnander Wenzel
Tid: 15:00 og 17:00 (Performance-foredraget varer i 30 min)
Sted: Galleri Nord-Norge

Hvilke strategier for kommunikasjon og motstand kan man utvikle i stumhet?
I Thoughts on Distillation: On Mute Mutiny (2021) presenterer Simon Daniel Tegnander Wenzel et lekent performance-foredrag hvor historiske beretninger om destillering og alkymi, personlige erkjennelser og tradisjoner rundt bruken av naturlige materialer til fremstillingen av parfyme veves sammen i et assosiativt tankekart.


22.6

Festspillutstillingen: Jeg er mangfoldig

Tid: 15:00 – 16:30

Sted: Galleri Nord-Norge

Utstillende kunstnere tilstede og forteller om sine arbeider.

Matti Aikio vil reflektere rundt sitt prosjekt "The archives of Matti Aikio: the idea and image of nature and why self-determination of indigenous peoples is so crucial for all of us"
Aikio er del av en reindriftsfamilie i Vuotso i Nord- Finland, og den samiske reindrifta og urfolks symbiotiske forhold til naturen er et omdreiningspunkt i kunstnerskapet hans. Aikio har vært opptatt av det han beskriver som «nasjonalstatens schizofrene forhold til naturen»: På den ene siden er naturen noe som skal bevares, på den andre siden behandles den som noe som kan utnyttes og utvinnes.

Simon Daniel Tegnander Wenzel vil ta utgangspunkt i sin installasjon Thoughts on Distillation:
On Mute Mutiny, (2021) som inneholder et “parfymeorgel” hvor duftende ekstrakter av plantemateriale og blomster. Planter har som kjent medisinske egenskaper. Men gjelder det også duftmolekylene som de sender ut?
Tap av lukt har vært et tema den siste tiden, som en av de kjente bivirkningene av covid-19. At lukten styrer mer enn vi er bevisste på, er et av flere temaer han tar utgangspunkt i til sitt prosjekt.

Begrenset med plasser, drop-in.


23.6
LIVE RADIO med Folk & Dyr i Harstad
Tid: 13:00
Sted: Utendørs. Sendes live på Radio Harstad

Live radio: “Mellom folk og ville dyr” En lydlig fortelling om ville dyr og deres menneskelige følgere. Velkommen til oppmerksom lytting, høyttenkning, og ubesvarte spørsmål med utgangspunkt i podkasten Folk & Dyrs ferske episoder fra Salten.
FM 101.9 samt online www.radioharstad.no


24.6
ATLANTIS – Fugler og skulpturelle elementer i Harstadhamna ved Søssa Jørgensen og Geir Tore Holm
Tid: 15:00 – 16:15
Sted: Støperiet

Debattmøte med kunst og musikk: Kunstnerne Søssa Jørgensen og Geir Tore Holm er invitert av Harstad kommune til å arbeide med kunstprosjektet Atlantis, en del av Kunststien i Harstadhamn. Atlantis er en serie skulpturelle elementer inspirert av tradisjonelle havnemiljø, med gjenkjennelige former og materialer. Som alle havnemiljø er også Harstadhamn en overgangssone mellom ulik bruk og møter mellom forskjellige habitater, interesser og syn på tilværelsen. I forbindelse Festspillene 2021 inviterer kunstnerduoen med gjester til en samtale om dette.


24.6
Makkverk – konsert med mark og klarinettist Håvard Lund
Tid: 17:00
Sted: Galleri Nord-Norge

Klarinettist Håvard Lund jammer sammen med markens stemme fra Eva Bakkesletts installasjon i utstillingen: en sinkbøtte med kompostmark, som ved hjelp av lyd- og bildeoverføring viser oss jordens tilblivelse.
Les mer og kjøp billett her.


25.6
Hvordan er det å være kunstner? Ungdomskveld i utstillingen
Tid: 17:00 – 19:00
Sted: Galleri Nord-Norge

Utstillende kunstnere fra “Jeg er mangfoldig” inviterer ungdommen til en prat om kreativitet og utforskertrang.
Les mer og meld deg på her.


Utstillingen er produsert med støtte fra Nordisk Kulturfond, Frame Contemporary Art Finland og Festspillene i Nord-Norge.

Nordisk kulturfond black rgb 1024x245
Frame logo CAF CMYK Black
FINN2021

Siste fra Kunstkanalen
Film om Signe Johannessens utstilling
Se og hør Signe Johannessen snakke om sin utstilling "Hamløperne" i denne korte reportasje-videoen av Jona Kleinlein og Nelly Haag. Utstillingen vises på Nordnorsk kunstnersenter i Svolvær fram til 21. januar.

Siste fra nyheter
Seminar om kunst i offentlige rom i Bodø
Illustrasjon 2

Siste fra prosjekt
Videoformidling av kunst i offentlig rom
Polarsirkel VGS videostill
Kontakt oss for detaljer om produktet
Butikk

920 20 537

kunstsalg@nnks.no