Tidligere arrangement

KIILUUT / GLØDE / GLOWING av Maija Liisa Björklund

Videoverk Maija Liisa Björklund
  • Fra
  • Til

Nytt videoarbeid basert på auringonkukka/solrosesymbolet fra det kvenske flagget, vist gjennom vinduer i Vadsø når mørket faller på.

Videoarbeidet KIILUUT / GLØDE / GLOWING av billedkunstner Maija Liisa Björklund er basert på auringonkukka/solrosesymbolet fra det kvenske flagget. Dette er et sentralt motiv, som har vært brukt i tradisjonelle treskjæringer i ulike former og variasjoner; det finnes eksempler på gjenstander fra det kvenske området og fra Tornedalen med lignende utskjæringer på for eksempel vevstoler og båter. Videoen er basert på dokumentasjon fra workshop i treskjæring som ble avholdt i Gallerikiosken i Vadsø. Bildene i videoen er gjengitt med tillatelse fra kursdeltakere.

KIILUUT / GLØDE / GLOWING er del av 10(00) vuotta tekkeilä II / 10(00) Years In the Making II som er en utforskning av visualitetens og taktilitetens rolle i identitetsfølelse og -bygging utviklet av Maija Liisa Björklund. Et verk med samme tittel ble vist som del av kunstmønstringen Kven Connection i 2017. Del II av prosjektet innebærer workshopen i treskjæring (oktober 2020) og visning av nytt videoverk i sentrum av Vadsø/Vesisaari (2021).
 Videoarbeidet er innstallert til å oppleves utendørs. Vennligst husk smittevern, vis hensyn og hold god avstand.


Treskjæring workshop Maija Liisa Björklund
Videoverk Maija Liisa Björklund


I samarbeid med Lisbet Dragnes fra Quæncast har vi vært med og laget radio om dette prosjektet. Quæncast snakket med billedkunstnere Åsne Kummeneje Mellem, Liv Bangsund og Maija Liisa Björklund som fortalte om sine prosjekter med forankring i samtidskunst og det kvenske tradisjonshåndtverket og tankene om å opprette et Kvensk kunstnerforbund.
Sendingen «Kvensk kunst» fra 05.02.2021 finner du her.

Quæncasten er et samarbeid mellom Kvensk språksenter Vadsø AS og Vadsø museum – Ruija kvenmuseum. Programmet har som mål å formidle kvensk kultur, historie og språk til folk flest i hele Nord Norge.

---

Videoverk Maija Liisa Björklund

Bakgrunn for prosjektet:
Kvener/norskfinner har en lang historie i Finnmark. Det kvenske/norskfinske samfunnslivet i Finnmark er mangfoldig og berører temaer som kultur og tradisjon, kunst og kunsthåndverk, språk og litteratur, kunnskap og læring, kulturminner og kulturarv. Møtet mellom kunst og håndverkstradisjoner kan skape noe nytt, og fortelle oss noe om vår samtid. Overføring av tradisjonskunnskap betyr også overføring av kvensk språk i form av fagterminologi og til berikelse for kunst- og håndverksfaget.

10(00) vuotta tekkeilä II / 10(00) Years In the Making II er del av «Kvensk/norskfinsk tradisjonskunnskap i møte med ei ny tid», et prosjekt initiert av Troms og Finnmark Fylkeskommune og gjennomført i samarbeid med Nordnorsk kunstnersenter. Prosjektet er gjennomført med støtte fra Kommunal og moderniseringsdepartementet.

Takk til Gjesteatelieret i Vadsø, Vadsø kunstforening/Monica Milch Gebhardt, Vadsø folkebibliotek, Rådhusgata 9 og VALY Lys og Lyd.


Siste fra Kunstkanalen
Film om Signe Johannessens utstilling
Se og hør Signe Johannessen snakke om sin utstilling "Hamløperne" i denne korte reportasje-videoen av Jona Kleinlein og Nelly Haag. Utstillingen vises på Nordnorsk kunstnersenter i Svolvær fram til 21. januar.

Siste fra nyheter
Seminar om kunst i offentlige rom i Bodø
Illustrasjon 2

Siste fra prosjekt
Videoformidling av kunst i offentlig rom
Polarsirkel VGS videostill
Kontakt oss for detaljer om produktet
Butikk

920 20 537

kunstsalg@nnks.no