Tidligere prosjekt

29 kunsthåndverkere markerer Norske Kunsthåndverkeres 40-årsjubileum: «Kjede(re)aksjon»

Kjedereaksjon1 650x300
  • Sted Hele Nord-Norge
  • Fra
  • Til

29 kunsthåndverkere markerer Norske Kunsthåndverkeres 40-årsjubileum

I år feirer organisasjonen Norske Kunsthåndverkere 40 år. I Nord-Norge feirer vi jubileet på vår helt spesielle måte. For å styrke fellesskapsfølelsen og synliggjøre de ulike kunstneriske prosessene bak håndlaget og materialbasert kunst, står kunsthåndverkerne i landsdelen i samarbeid med Nordnorsk kunstnersenter bak prosjektet «Kjede(re)aksjon».

Som en stafett eller et kjedebrev har et fabelaktig fellesarbeid blitt realisert. Det hele startet med én kunsthåndverker som i sitt materiale laget tre ringer, en til hver av de nordligste fylkene. Vedkommende sendte ringene videre til en kollega som jobbet videre på det den foregående hadde gjort. 29 kunsthåndverkere har bidratt til disse tre unike og vakre kjedene bestående av ringer i forskjellig utforming og materiale. Blant disse kan nevnes Grethe Winther-Svendsen (Svolvær), Marit Landsend (Tromsø), Ingrid Cimmerbeck (Bodø), Cecilie Haaland (Henningsvær), Inger Anne Nyaas (Kabelvåg), Phillipp Spillmann (Karasjok) og Kari Elfstedt (Sandnessjøen).

Foto: Prosjektets facebook-side
Foto: Prosjektets facebook-side

Prosessene bak de tre kjedene har man kunnet følge på prosjektets egen Facebook-side. I løpet av desember skal de tre kjedene overrekkes tre helt spesielle personer, som har blitt stemt fram av facebook-publikummet på bakgrunn av nominasjoner fra kunsthåndverkerne selv. De tre er alle profilerte offentlige personer som representerer hvert sitt fylke på upåklagelig vis. De er rett og slett ildsjeler som har gjort seg fortjent til denne hedersprisen:

Svein Spjelkavik fra Nordland (Andøy) er mannen bak begrepet «Framsnakking». Han er også mannen bak festivalen Rock mot Rus og har vunnet en rekke priser for sitt arbeid for og med barn og unge.

Mads Gilbert fra Troms (Tromsø) er lege og politiker. Han er spesialist i anestesiologi og klinikkoverlege ved Akuttmedisinsk klinikk ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Gilbert har i lang tid vært engasjert i solidaritetsarbeid i Palestina og er internasjonalt kjent for dette.

Morten Strøknes fra Kirkenes er journalist og forfatter. Han har gjort seg bemerket som spaltist og kommentator i dagspressen, sist da han satte i gang en voldsom debatt rundt Bodøs kultur- og maktelite. For tiden er han aktuell med Havboka, som han er nominert til Brageprisen for.

I Nordland ble prisen overrakt Svein Spjelkavik lørdag 5. desember ved kunstnersenteret i Svolvær, der de øvrige kjedene har vært stilt ut for publikum. Samtidig markeres jubileet og «Kjede(re)aksjon»-prosjektet med kunsthåndverkernes egen vindusutstilling ved Nordnorsk kunstnersenter i Svolvær.


Siste fra Kunstkanalen
Video om utstillingen «Om kunst og vennskap»
I denne reportasjen av Sanjey Sureshkumar får du høre kunstnerne Mimi Gross og Inger Johanne Grytting fortelle om arbeidene sine, og sitt vennskap. Utstillingen "Om kunst og vennskap" vises ved Nordnorsk kunstnersenter til 3. september 2023.

Siste fra nyheter
Skaperglede og utfoldelse på Sommerskolen
Janna 7098

Siste fra prosjekt
Glasstilstander - et gjestekunstnerprogram
Ai R kunstner Anna Linda Daniel utenfor Cathinka Mæhlums glasshytte i Kabelvåg Foto Sanjey Sureshkumar 2021
Kontakt oss for detaljer om produktet
Butikk

920 20 537

kunstsalg@nnks.no