Tidligere prosjekt

Komafest 2012

IMG 1337 1200 Vardo Norway Artist Steve ESPO Powers Photo Ian Cox 2012 650x300
  • Sted Vardø, Svartnes og Kiberg
  • Fra
  • Til

Street-artfestival der 12 internasjonale kunstnere vekker Vardø opp av koma

Gatekunstner Pøbel, har i samarbeid med Nordnorsk Kunstnersenter (NNKS) og lokale aktører i Vardø gjennomført et stort kunstprosjekt i Vardø, sommeren 2012.

Pøbel inviterte 11 av verdens ledende street-artartister til Komafest. Byen har hatt stor fraflytting og sterk nedgang i næringsaktiviteter. Store deler av den gamle, verneverdige bygningsmassen står og forfaller og det er store utfordringer knyttet til å gjøre noe med dette.

Med hele byen som lerret

Pøbel og hans kolleger forvandlet byen til et levende street-art galleri, en by full av fantastiske veggmalerier og tekster som på ulike måter prøver å fortelle en historie, kalle på smilet og vekke byen til live igjen. Derav navnet Komafest.

De som har bidratt

Prosjektet er finansiert med støtte fra KORO, Nordnorsk Kunstnersenter, Kunstløftet, Fritt Ord, Finnmark fylke, Vardø kommune, Varanger Museum og en rekke mindre bidragsytere. Prosjektet avsluttet med at Pøbel, med Koro som produsent, gravde den gamle flyttebussen fra 1962 ned i jorda ved tunellinngangen til øya Vardø. Der står den som en totempæl og markerer at en vanskelig periode i byens historie er historie. Vardø vil stå sammen i et krafttak for å gjøre byen til et godt sted for så mange som mulig.

Ordføreren i Vardø hilsen Pøbel og KOMAFEST velkommen til byen
Ordføreren i Vardø hilsen Pøbel og KOMAFEST velkommen til byen

Flyttebussen og tidskapsel

Barnehager, skoleelever og den øvrige byens befolkning har levert materiale til en tidskapsel som er forseglet og støpt inn i ”Flyttebussen”. Kapselen skal åpnes om 50 år. Da får vi vite hva unge og gamle tenkte på, drømte om og spådde om framtida for seg selv og fellesskapet.

Bidrag til Tidskapselen
Bidrag til Tidskapselen

Formidling

Nordnorsk Kunstnersenter og Vardø Museum har arrangert ”byvandring” for skoleelever i Vardø. På grunnlag av dette pilotarbeidet produserer vi nå en lærerveiledning/guide, som kan brukes av skolen og andre som ønsker å sette seg inn i kunsten og byens historie.

Veiledningen har informasjon om kunstverkene, bygningene, samt forslag til videre arbeid og aktiviteter.

Den gamle kinoen ble pusset opp og kunne brukes til filmvisning og åpningsarrangementet med Tristan Manco som guide
Den gamle kinoen ble pusset opp og kunne brukes til filmvisning og åpningsarrangementet med Tristan Manco som guide

Kunstnere som har deltatt:

Vhils (Portugal), Steve Powers (USA), Horfe (Frankrike), Roa (Belgia), Conor Harrington (Irland), Atle Østrem (Norge), Remed (Frankrike), Husk mit navn (Danmark) , Ken Sortais (Frankrike), Ethos (Brasil), E.B Itso (Danmark) og Pøbel (Norge).

Hele byen var med!

Komafest er et kunstprosjekt som så langt har overoppfylt målsettingen om å skape et lokalt eierskap, lokalt engasjement og ”forandre virkeligheten”.

Engasjementet har vært uten sidestykke. Lokalbefolkning, kommune, museum, barnehage, grunnskole og videregående skole, NAV, hotellet, utesteder, lag og foreninger, kunstnere, musikere, huseiere, kort sagt alt som kan krype og gå har stilt opp i dette prosjektet, som lokalt har vært ledet av Barents Event (Heidi Kvernevik) godt supplert av Varanger Museum og Pøbel sjøl, som ikke rakk å male en eneste vegg mens det hele sto på.

Dugnad i Vardø. Her er det flyttebussen som graves ned i et forsøk på å få stoppet fraflyttingen!
Dugnad i Vardø. Her er det flyttebussen som graves ned i et forsøk på å få stoppet fraflyttingen!

Stedsutvikling

Prosjektet handler først og fremst om byen Vardø. For å holde fokuset der det skal være, har prosjektet brukt mye ressurs på å dokumentere og samle historie, både med tekst, foto og film.

Forfatter Sveinung Mikkelsen har vært engasjert i dette innsamlings- og evalueringsarbeidet.

Fotodokumentasjon og film: Ian Cox, Nima Taheri, Andreas Ursin Hellebust, Pøbel, Torgrim Halvari med flere.


Siste fra Kunstkanalen
Se filmen om "The New Theater of Operations" med Bianca Hisse
I denne filmen får du møte Bianca Hisse i en poetisk presentasjon av hennes nye utstiling «The New Theater of Operations» på Nordnorsk kunstnersenter.
Kontakt oss for detaljer om produktet
Butikk

920 20 537

post@nnks.no