Tidligere arrangement

Kunstens plass på Mo

Panelsamtale på Rana bibliotek 1. februar kl 18:00

Panelsamtale om kunst på Rana bibliotek

Nordnorsk kunstnersenter har startet en kunstnerisk tilstedeværelse i Mo i Rana for å være med å løfte kunstens plass i Nordlands nest største by. I fjor høst åpnet det første prosjektet med Robert Johanssons skulptur Mikado utenfor Ungdommens hus. Nå fortsetter vi programmet med en panelsamtale om kunst i byrom, og et samtidsaktuelt kunstprosjekt av koreograf Mette Edvarsen med levende bøker på biblioteket.


Kunstens plass på Mo

Torsdag 1. februar fra klokka 18:00

Introduksjon til kunst i ulike byrom og panelsamtale

Kort presentasjon om kunstprosjekter i byrom av Karolin Tampere v/Nordnorsk Kunstnersenter.

Introduksjon til filmprosjekt om kunst på Mo av Farooq Isam Qasim i samarbeid med skuespiller Sven Henriksen.

Panelsamtale med ordstyrer Svein Ingvoll Pedersen fra Nordnorsk kunstnersenter og paneldeltagerne Hilde Rokkan (v/ Rana kommune), Kristine Rønning (rektor v/Rana Kulturskole), Rita Jørgensdatter (Biblioteksjef v/Rana bibliotek), Eva Sundsvold v/ Rana kunstforening og Sven Henriksen (skuespiller).


Lån en levende bok

Det levende bok-prosjektet Time has fallen asleep in the afternoon sunshine er utviklet av kunstner og koreograf Mette Edvardsen, og tar besøkende i biblioteket med på en leseropplevelse helt utenom det vanlige. Tre utøvere har lært seg hver sin bok utenat, og vil tilbringe tre dager på Rana bibliotek. Her kan besøkende velge en bok de vil lese, og den levende boken tar leseren sin med til et sted i biblioteket, eller en annen plass, mens de resiterer sitt innhold. Les mer her

Prosjektet ble første gang fremført i 2010 og siden den gang har det blitt vist internasjonalt i 20 ulike byer. Nå er det blitt en samling på over 50 boktitler – på engelsk, norsk, nederlandsk, arabisk, fransk, tysk, polsk, gresk, og estisk.

Lesningene foregår 1., 2. og 3. feb. i bibliotekets åpningstider.

De begynner hver halvtime og varer en halv time. Bøker som blir lest er «Elskeren» av M. Duras, «Pianolærerinnen» av E. Jelinek og «Hakkepølsa» av T. Lindgren.

Medvirkende: Kristine Øren, Mari Matre Larsen, Marit Ødegaard.
 Prosjektet er støttet av Norsk Kulturråd.

Panelsamtalen og Time has fallen asleep in the afternoon sunshine er en del av en serie kunstprosjekter som Nordnorsk kunstnersenter vil gjøre i Mo i Rana i løpet av de neste to årene.

-

I 2016 hadde Nordnorsk kunstnersenter en åpen utlysning til kunstnere om å sende inn forslag til kunstprosjekter for Mo i Rana. Det første prosjektet, Mikado av Robert Johansson sto Jernbaneparken i sentrum av Mo mellom november 2017 og April 2018. Hannah Mjølsnes og Mike Leisz produserte verket DRAGE, en videoinstallasjon vist i Nordland teater sin Black box våren 2018. I tillegg initierte Nordnorsk kunstnersenter formidlingsansvarlig, Kristin Risan et samarbeid med kunstneren Eirik Audunson Skaar, Helgelandmuseet, Rana historielag og Nordland teater sin forestilling SONA/ZONA. Skoleelever fra Rana kommune besøke Dunderland hvor Nord-Norges best bevarte krigsfangeleir ligger. Etter besøket fikk ungdommene se teaterstykket som handler om fanger i tvangsarbeid. Ønsket var å nå frem til skolelevene med historien om de nær 100 000 sovjetiske krigsfangene som ble satt i tysk tvangsarbeid i Norge under krigen.
RAANEN VOUDNA av Sissel Mutale Bergh er et todelt kunstprosjekt som er utviklet i respons til en direkte invitasjon fra Nordnorsk kunstnersenter. Prosjektet presenteres i 2018 og 2019 og skjer i dialog med RAANEN SAEMIEH. («RAANEN SAEMIEH» er sørsamisk og betyr «Ranas samer» eller «samer i Rana» oversatt til norsk)
Aleksander Johan Andreassens nye film Centarium, produseres også innenfor denne Nordnorsk kunstnersenter satsingen på Mo og skal vises våren 2019.


Siste fra Kunstkanalen
Film om Signe Johannessens utstilling
Se og hør Signe Johannessen snakke om sin utstilling "Hamløperne" i denne korte reportasje-videoen av Jona Kleinlein og Nelly Haag. Utstillingen vises på Nordnorsk kunstnersenter i Svolvær fram til 21. januar.

Siste fra nyheter
Seminar om kunst i offentlige rom i Bodø
Illustrasjon 2

Siste fra prosjekt
Videoformidling av kunst i offentlig rom
Polarsirkel VGS videostill
Kontakt oss for detaljer om produktet
Butikk

920 20 537

kunstsalg@nnks.no