Tidligere prosjekt

Kunstnere på tokt med forskningsskip

Helmer hansen skipet
R/V Helmer Hanssen på vei til kai like nord for Tromsøbrua. (Foto: Trine Holm Larsen). uit.no
  • Sted På forskningsskipet FF Helmer Hansen
  • Fra
  • Til

Nordnorsk kunstnersenter sender to kunstnere på tokt med forskningsskipet FF Helmer Hanssen i Lofoten/Vesterålen i perioden 16.6.-27.6.2018.

Toktet foregår i samarbeid med UiT – Norges arktiske universitet og andre forskningsinstitusjoner. Det gir kunstnere mulighet til å seile med forskningsskipet R/V Helmer Hansen, sammen med 28 forskere og mannskap. Skipet seiler tur-retur Tromsø-Vesterålen/Lofoten i perioden 15.6.-27.6.2018. Hovedfokuset for dette forskningstoktet er undersøkelser i form av innsamlinger og observasjoner knyttet til Raudåte (Calanus finmarchicus), som er en av de viktigste næringskildene til en rekke fisker og dyr i havet.

Prosjektet gjennomføres i samarbeid med UiT-Norges arktiske universitet og deres prosjekt «Sea Patches – Zooplankton patchiness in the ocean». Mer om «Sea Patches» her.

I 2018 sender Nordnorsk Kunstnersenter kunstnerne Helene Førde og Marcellvs L.


Mer om kunstnerne:

Kunst av Helene Førde
Foto: Helene Førde


Helene Førde jobber hovedsakelig med installasjoner, skulpturelle arbeider, og lyd. Et gjennomgående trekk ved Førdes arbeider er at hun benytter en stedssensitiv eller kontekstsensitiv tilnærmingsmåte. Hun er interessert i å utforske persepsjon, oppmerksomhet, og underliggende minner, og stedets særegne historie, stemning og karakter. Gjemt eller kjent kulturhistorie sammenkobles med ny tids politiske utfordringer og samfunnsendringer. Førde er utdannet fra Kunst- og designhøgskolen i Bergen, samt Nordic Sound Art Program, med en Master i kunst fra 2014. Samme år vant hun den internasjonale lydkunstprisen Sonotopia. Førde har de siste årene vist arbeider i Norge, Sverige, Finland, Tyskland og Italia.

Stillbilde fra Slow Ontology (2014).
Stillbilde fra Slow Ontology (2014).


Marcellvs L. ble født i 1980 i Belo Horizonte, Brasil, og bor siden 2006 mellom Berlin og Seyðisfjörður. Han jobber med video og lyd og har stilt ut internasjonalt siden midten av 00-tallet. Seneste separatutstillinger er Slow Ontology ved carlier|gebauer (2015), Indiferença på Galeria Luisa Strina (2013), COMMA34, Bloomberg Space (2011), VideoRhizome på Kunsthalle Wien i Wien og Infinitesimal ved carlier|gebauer Berlin i 2010. Videre visninger har vært på PhotoEspana i Madrid i 2008, Museu de Arte da Pampulha i Belo Horizonte (2007) og ved Galeria Luisa Strina, São Paulo (2007). Han har deltatt i en rekke gruppeutstillinger og biennaler slik som 16. Biennale of Sydney (2008), 9. Biennale of Lyon (2007) og 27. Biennale of São Paulo (2006). Samt stilt ut ved MAC – Musée d’Art Contemporain de Lyon (2014), Helsingfors kunstmuseum (2013), Astrup Fearnley Museet, Oslo (2013), Living Art Museum, Reykjavik (2011), Singapore Art Museum (2009), Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia (2008), ZKM Museum of Contemporary Art, Karlsruhe (2008) og Museum of Modern Art i São Paulo (2007). Noen av prisene han har mottatt er Ars Viva-prisen 07/08 og hovedprisen på den 51. internasjonale kortfilmfestival Oberhausen i 2005.

Praktisk informasjon
Programmet vil i første omgang løpe over to tokt, med en årlig utlysning. Vi søker etter motiverte kunstnere med interesse for havforskning og som forventes å være selvstendige og selvdrevne i sine prosjekt. Det vil ikke bli lagt opp til et eget program for kunstnerisk aktivitet på båten, men kunstnerene vil inngå i de daglige rutinene som også forskerne og mannskapet er underlagt. NNKS støtter kunstnerens reise tur-retur Tromsø og kost er dekket under hele toktet. Neste søknadsfrist utlyses i løpet av 2018.

For spørsmål, kontakt karolin@nnks.no


Siste fra Kunstkanalen
Film om Signe Johannessens utstilling
Se og hør Signe Johannessen snakke om sin utstilling "Hamløperne" i denne korte reportasje-videoen av Jona Kleinlein og Nelly Haag. Utstillingen vises på Nordnorsk kunstnersenter i Svolvær fram til 21. januar.

Siste fra nyheter
Seminar om kunst i offentlige rom i Bodø
Illustrasjon 2

Siste fra prosjekt
Videoformidling av kunst i offentlig rom
Polarsirkel VGS videostill
Kontakt oss for detaljer om produktet
Butikk

920 20 537

kunstsalg@nnks.no