Tidligere prosjekt

Kunstprosjekter i Vardø

Vardø
  • Sted Vardø
  • Fra
  • Til

Mellom 2020 og 2022 fortsetter NNKS et nytt langsiktig engasjement på et utvalgt sted i Nord-Norge, denne gangen med utgangspunkt i Vardø.

I regi av NNKS skal kunstnergruppen Alt Går Bra og HC Gilje realisere nye kunstprosjekter i Vardø.

Nå, og to år framover i tid, vil Nordnorsk kunstnersenter (NNKS) rette blikket mot Vardø i Finnmark. I januar utlyste vi to produksjonsstipender til kunstnere og disse prosjektene vil være del av NNKS sin tilstedeværelse i Norges nordøstligste by.

Vardø (nordsamisk; Várggát, kvensk: Vuorea, finsk: Vuoreija) har en befolkning på litt over 2000 personer. Byen ligger ved kysten helt nordøst i Norge og er den eneste byen i Finnmark med sammenhengende bebyggelse fra før andre verdenskrig. Den er Finnmarks eldste fiskevær og var kjent som pomorhovedstaden, fordi byen på 1800-tallet var et sentrum for handel med Russland. Fra nyere tid finner en her Steilneset minnested, den omstridte radarstasjonene Globus og nordisk mesterskap i snøballkasting (del av Yukigassen). I Vardø har dessuten Kystopprøret sin opprinnelse ‒ en bevegelse som retter sterk kritikk mot hvordans fellesskapets havressurser har blitt privatisert og ført ut av landsdelen.

Kunstnergruppen Alt Går Bra (AGB) sitt prosjekt vil fra Bergen til Vardø følge i fotsporene til en Vardø-innbygger som oppnådde nasjonal oppmerksomhet ved inngangen til det 20 århundre, og ble et talerør for Finnmarks befolkning på Stortinget, nemlig Adam Egede-Nissen. Han levde et unikt liv, fylt av reiser, politisk aktivisme og kjærlighet til kulturen, og var mer enn noe en forkjemper for både sosial rettferdighet og for ytringsfrihet. Det første han stiftet ved sin ankomst i Vardø var avholdsforeningen «Solrenningen», som etterhvert også inkluderte politisk opplysningsarbeid. Alt Går Bra skal se nærmere på denne foreningens intensjoner, målsetninger og innflytelser på samfunnet i Vardø. I løpet av 2021 ønsker kunstnergruppen å iscenesette «Solrenningen» i Vardø. Med det vil de utforske hva denne foreningen kan lære oss i dag og hvordan slike initiativer kan reaktualiseres og bidra til å styrke samfunn, kunst og kultur. I Vardø vil AGB engasjere et bredt publikum og ta utgangspunkt i spørsmål slik som: Hvordan kan teater og musikk blandes med retorikk, og offentlig debatt? Hvordan kan den type innhold konkurrere med underholdning og de mange valgmulighetene som tilbys av online innholdsleverandører? Hvordan kan kunst og humaniora oppleves aktuelle i dag? Hva kan de tilby som er annerledes og uerstattelig?

Alt Går Bra (AGB) ble grunnlagt i 2015 og består av en gruppe billedkunstnere med base i Bergen, Paris og London. AGB undersøker skjæringspunktene mellom kunst og politikk gjennom utstillinger, diskursive arrangementer og publikasjoner. I sitt arbeid utvikler gruppen kunstneriske strategier og formater for tidsbaserte kunstprosjekter. Medlemmer av AGB har lang fartstid med organisering av og deltagelse i performance, konferanser, presentasjoner, debatter samt en lang rekke arrangementer som eksperimenterer med nye formater. De har arrangert mindre og større produksjoner nasjonalt og internasjonalt, alltid med ambisjon om å bringe høykvalitets innhold til et bredt publikum. Alt Går Bra har presentert arbeidet sitt på institusjoner inkludert Victoria and Albert Museum, Palais de Tokyo og KODE, samt på en rekke arenaer utenfor kunstfeltet, inkludert University of Westminster, Tottenham Hotspur Football Club, biblioteker, kirker, fabrikker, puber med mer.

HC Gilje planlegger å realisere en serie Vardø-portretter i form av lysavstøpninger. Portrettene tar form som tredimensjonale lysavstøpinger, som lages ved hjelp av en LIDAR scanner. LIDAR er i slekt med både sonar og radar, og sender ut usynlige lyspulser som reflekteres tilbake fra omgivelsene rundt. Resultat er et tynt skall, et avtrykk av det opprinnelige stedet og folkene i det, et frosset øyeblikk som kretses rundt av et virtuelt kamera. Den tredimensjonale skyen av hvite punkter som utgjør omrisset er omsvøpt av endeløst svart. Perspektivet er løsrevet fra kroppen, øyet eller et fysisk kamera slik at lysavstøpningen kan bli sett fra innsiden og utsiden, fra undersiden eller ovenfra, nært på eller på avstand.

HC Gilje sier:
‘Jeg hadde mitt første møte med Vardø høsten 2015 hvor jeg kom med Hurtigruten fra Kirkenes. Vardø var omgitt av en tjukk tåke. Anledningen var at jeg jobbet med et prosjekt hvor jeg hadde booket plass på Fyret på Hornøya for å filme havet, men på grunn av tåka ble ikke det noe av. Dette ga meg noen ekstra dager til å utforske byen og de nærmeste omgivelsene og jeg ble umiddelbart betatt. Siden den gang har jeg sett etter en anledning til å gjøre noe i Vardø.’

HC Gilje (f. 1969) arbeider med installasjoner der flyktige medier – som lyd, projeksjoner, lys og bevegelse kan endre og aktivere et visst rom. Gilje har utdannelse fra Kunstakademiet i Trondheim (1999) og etter å ha tilbragt mange år i Berlin er han nå bosatt i Oslo. Gilje har vist arbeider verden over, og noen av hans seneste separatutstillinger har vært Trøndelag Senter for Samtidskunst (2020), Stereolux (2019), ANX (2018), Kunsthall Grenland (2018), Rake Visningsrom (2016) og Kristiansand Kunsthall (2016). Han har deltatt på flere festivaler, som Sonic Acts i Amsterdam (2010, 2013, 2017 og 2019) og LIAF (2013). Gilje deltok i prosjektet Dark Ecology (2015-17) og i flere gruppeutstillinger.

Bakgrunn: Nordnorsk kunstnersenter har gjennom de to seneste årene produsert og presentert en serie kunstprosjekter på Mo, samt aktualiserte kunstens plass på Mo gjennom flere ulike offentlige presentasjoner og møter. Mellom 2020 og 2022 fortsetter NNKS et nytt langsiktig engasjement på et utvalgt sted i Nord-Norge, denne gangen med utgangspunkt i Vardø.


Kontakt oss for detaljer om produktet
Butikk

920 20 537

post@nnks.no