Tidligere utstilling

Lofoten internasjonale kunstfestival LIAF 2022

LIAF 2022 – FANTASMAGORIANA

3. september til 2. oktober, 2022

Gratis inngang alle dager

Deltagened kunstnere: Nora Al-Badri, Bassam Al-Sabah, Marianne Berenhaut, Alessandra Cianchetta, Kirstine Colban Aas, Pauline Curnier Jardin, Tomaso De Luca, Nolan Oswald Dennis, Cheryl Donegan, Kaare Espolin Johnson, Gaia Fugazza, Aage Gaup, Kenneth Goldsmith, Shadi Habib Allah, Auriea Harvey, Susan Te Kahurangi King, Tomáš Kajánek, Lars Laumann, Sonia Leimer, Olof Marsja, Mary Haugen, Jonas Mekas, Haroon Mirza, Raffaela Naldi Rossano, Eivind H. Natvig, New Mineral Collective (Tanya Busse og Emilija Skarnulyte), Thebe Phetogo, Christine Rebet, Sille Storihle, Tine Surel Lange, Emma Talbot, Tsai Ming-liang, Stan VanDerBeek, Rimaldas Vikšraitis, Elina Waage Mikalsen, Jennifer West, pluss forskjellige kunstverk, objekter, dokumenter og kuriositeter fra forskjellige samlinger i Lofoten.

Kuratert av Francesco Urbano Ragazzi.

Åpningstider 3. september - 2. oktober
NNKS i Svolvær: Tirs-søn kl. 10:00 – 16:00.
Visningssteder i Kabelvåg: Tirs-søn kl. 12:00 – 19:00.

LIAF 2022 – FANTASMAGORIANA

Hvor: Nordnorsk kunstnersenters galleri i Svolvær, Rettssal i gamle fengslet i Kabelvåg, Nordland kunst- og filmhøgskole i Kabelvåg, gamle Kabelvåg barneskole, Galleri Espolin i Kabelvåg.

Nordnorsk kunstnersenter har gleden av å kunngjøre programmet under LIAF – Lofoten internasjonale kunstfestivals åpningshelg. LIAF 2022 er kuratert av duoen Francesco Urbano Ragazzi og har tittelen Fantasmagoriana.

LIAF, som i år feirer sitt 30-årsjubileum, er den lengstlevende kunstbiennalen i Skandinavia. 2022-utgaven av denne nomadiske festivalen vil finne sted ved Nordnorsk kunstnersenter i Svolvær (som har produsert festivalen siden 2009), og på fem forskjellige visningssteder i Kabelvåg. Kuratorene har valgt Kabelvåg delvis fordi Nordland kunst- og filmhøgskole hører hjemme her; en skole som tilbyr utdanning av høy kvalitet innen feltet bevegelige bilder. Kabelvåg var også stedet der Dada-kunstneren Kurt Schwitters var internert en kort periode under 2. verdenskrig.

Istedenfor å starte med et konsept tar LIAF 2022 – Fantasmagoriana utgangspunkt i en muntlig videreformidling av en fortelling. Denne fortellingen formidler en arkeologi knyttet til Arktis som et landskap for gotisk litteratur. Å dele fortellingen var en måte å overlevere en stilltiende kunnskap på, hvor informasjon om naturlige, fiktive og politiske hendelser fritt kunne veve seg sammen til nye kart, som i sin tur utviklet seg og tilpasset seg de ulike kontekstene som de inviterte kunstnerne opererer innenfor.

De utstilte verkene etablerer en direkte dialog med arkitekturen som huser dem. Francesco Urbano Ragazzi gjorde det til en regel at det ikke skulle bygges noen midlertidige strukturer, og at det bare skulle brukes teknisk utstyr som allerede fantes på stedet. Dette formatet responderer på en konkret måte til det prekære behovet for nytenkning rundt måten vi produserer større kunsteventer på, med tanke på deres miljømessige innvirkning. Det samme prinsippet har vært rettledende for organisering av reiser og transport, så vel som valg av verk – hvorav mange har monumentale dimensjoner selv om de er laget av ekstremt lette materialer.

De seks visningsstedene som huser utstillingen har alle hatt en funksjon i lokalsamfunnet i nyere tid. De er allerede en del av den kollektive hukommelsen; navnene til stedene har blitt endret for å signalisere at de nå er på ulike stadier, på vei mot nye narrasjoner og kartlegginger:

  1. Datasenteret | Nordnorsk Kunstnersenter, Torget 20, 8300 Svolvær

  2. Den forhenværende rettsalen | Tore Hjorts gate 24, 8310 Kabelvåg

  3. Den blå blackbox | Tore Hjorts gate 22, 8310 Kabelvåg

  4. Den hjemsøkte skolen | Tore Hjorts gate 10, 8310 Kabelvåg

  5. Museum under destruksjon | Tore Hjorts gate 10, 8310 Kabelvåg

  6. Solmuseet | Galleri Espolin, Storvåganveien 22, 8310 Kabelvåg

Om seminaret Tacit Knowledge

Når: Søndag 4. september fra kl. 10:00 – 16:00 på Arbeidern i Kabelvåg.

Visningsstedene vil være åpne kl. 10:00 – 19:00.

Tacit Knowledge [nor. Stilltiende kunnskap] er et seminar produsert av Maaretta Jaukkuri Foundation og organisert i samarbeid med LIAF. Tittelen kommer fra et begrep som ble lansert av den britisk-ungarske forskeren, og senere filosofen, Michael Polanyi. Begrepet brukes for å definere tradisjoner, nedarvede praksiser, impliserte verdier, ferdigheter, forutinntattheter og erfaringer som ikke kan uttrykkes i ord. Stilltiende kunnskap er intuitiv og uartikulert kunnskap som ikke kan bli kommunisert, forstått, eller brukt uten et ‘vitende subjekt’.

Invitert til å diskutere rollen til, og forståelsen av, stilltiende kunnskap i deres egne arbeider er: Alexander Eriksson Furunes, arkitekt of forsker ved NTNU; de finske kunstnerne Pia Lindman og Markus Kåhre; den samiske kunstneren og arkitekten Joar Nango og Laura Johanne Olsen, programansvarlig for det grønne skiftet i Lofoten. Seminaret vil også inneholde en paneldebatt med tidligere, nåværende og kommende kuratorer av LIAF, med Matt Packer (LIAF 2015), Kjersti Solbakken (LIAF 2024) og Francesco Urbano Ragazzi (LIAF 2022).

Om DJ-konseptet Kabelvogue

Når: Fredag og lørdag, 2. og 3. september fra kl. 19:00 – 02:30 på Arbeidern i Kabelvåg.

LIAF 2022 - Fantasmagoriana strekker seg utover i nattetimene i form av to særdeles inkluderende dansefester. DJ-settene er ved Kabelvogue – en klubb for alle, et DIY klubbkonsept som er drevet av Magnus Holmen, Sanjey Sureshkumar og Karolin Tampere. Slagordet deres er ‘good times, tunes and tenderness’. Kabelvogue er en bauta i Lofotens natteliv og skal nok en gang innta Arbeidern, byens arbeiderklubb. De som skal få dansegulvet i kok er Carl Luis, Fredrik S, Muggen, Vågale Waage, Haroon Mirza og Vera Dvale, som vil bevege seg fritt mellom feltopptak, dub, dance og urfolksmusikk.

Prosjektet er støttet av the Italian Council (tiende utgave, 2021), et program for å promotere italiensk samtidskunst ute i verden, av generaldirektoratet for samtids-kreativitet ved det italienske kulturdepartementet.

Logo med bergesen og maaretta

Siste fra Kunstkanalen
Se filmen om "The New Theater of Operations" med Bianca Hisse
I denne filmen får du møte Bianca Hisse i en poetisk presentasjon av hennes nye utstiling «The New Theater of Operations» på Nordnorsk kunstnersenter.
Kontakt oss for detaljer om produktet
Butikk

920 20 537

post@nnks.no