Tidligere prosjekt

Nordnorsk kunstnersenter og CYFEST-13: COSMOS AND CHAOS

Skjermbilde 19
Foto: CYFEST-13
  • Sted St. Petersburg, Russland
  • Fra
  • Til

CYFEST er en av de største internasjonale mediekunstfestivalene i Øst-Europa. Nordnorsk kunstnersenter er i år en av festivalens partnere.

CYFEST ble grunnlagt av en gruppe uavhengige kunstnere og kuratorer i St. Petersburg, Russland, i 2007. Siden oppstarten har CYFESTs hovedanliggender vært å undersøke dialogen mellom nytt og tradisjonelt visuelle språk og å vise teknologiske prestasjoner via kunstnerisk transformasjon.

CYFEST forener kunstfagfolk, kunstnere, kuratorer, lærere og tenkere, programmerere, ingeniører og medieaktivister over hele verden, og utvider samtidskunsten og flettes sammen med ulike disipliner innen vitenskap og teknologi.

Under årets festival har Nordnorsk kunstnersenters kurator, Karolin Tampere, co-kuratert det norske bidraget til festivalen.

Festivalens norske kunstnere og verk.

Viktor Pedersen

Jeg er mangfoldig (I am a Multititude) (2020)

Viktor Pedersen: Jeg er mangfoldig (I am a multitude), 2020
Viktor Pedersen: Jeg er mangfoldig (I am a multitude), 2020


Jeg er mangfoldig er et videoverk som viser bakterier og sopp som er dyrket fra prøver av kroppen til kunstneren. Disse kulturene er samplet fra fingre, tær, ører, inne i munnen, anus, osv. Halvparten av menneskekroppen består av mikrober, såkalte ikke-menneskelige organismer. Forskning viser nå at bakterier til en viss grad kan påvirke hva vi tenker og føler. I et vestlig verdensbilde forestiller mennesker seg at de er uavhengige og atskilt fra annet liv i naturen. Men bakterielivet utfordrer disse konseptene ved å vise at vi ikke er individer, men kollektiver bebodd av millioner av organismer. Det er flere bevisstheter som bor i en kropp.

Jeg er mangfoldig ble også vist på Festspillutstillingen i Nord-Norge, 2021, som også lånte tittelen fra dette verket.

Viktor Pedersen (f. 1988) jobber tverrfaglig med performance, video, tekst og lyd. Viktor undersøker hvordan mennesker forholder seg til naturen, ved å se på relasjonene vi deler med andre organismer på bevisste og ubevisste måter. Ved å anvende et animistisk verdensbilde prøver han å nærme seg det ikke-menneskelige for å forstå naturens egenverdi. Viktor har en bachelorgrad fra Kunsthøgskolen i Tromsø, og tok sin MA fra Kunstakademiet, Kunsthøgskolen i Oslo. Arbeidene hans har nylig vært utstilt på Høstutstillingen (Oslo, 2020), LIAF2019 (Lofoten International Art Festival) og Small Projects (Tromsø, 2017).


Tine Surel Lange

Arctic Creatures: Repparfjord (2019) og Desert Creatures: The Salton Sea (2019)


Arctic Creatures: Repparfjord (2019) Desert Creatures: The Salton Sea (2019)
Tine Surel Lange: Desert Creatures: The Salton Sea, 2019.


Disse videoarbeidene utforsker ideen om en evolusjonær løsning for de pågående klimaendringene - med en ny art hvis grunnleggende livsgrunnlag er alt vi ikke kan leve av. En ny art som er glad for endringene som skjer nå, og som ser på enhver menneskeskapt miljøkatastrofe som mulige næringsområder. Vil det være en motivasjon for oss (mennesket) å håndtere vår skiftende verden hvis motivasjonen ikke er å redde vårt fundament for livet, men å ødelegge det grunnleggende til en ny og (muligens) konkurrerende art?

Tine Surel Lange
(f. 1989, Hadsel, Norge) er en komponist og tverrfaglig kunstner med base i den arktiske Lofoten-skjærgården i Nord-Norge. Arbeidene hennes tar form som eksperimentell instrumentell og elektroakustisk komposisjon, installasjoner, forestillinger og audiovisuelle verk. Arbeidene hennes er forankret i organisk materiale – med fokus på lytting, rom og hvordan konnotasjoner farger hvordan vi lytter og opplever kunst. I det siste har hun vært fokusert på 3D-lyd, klingende objekter, lyd for sceniske produksjoner og å skape konseptuelle verk for lyd og bilde – fascinert av magisk realisme og menneskehetens kommende undergang.

Damla Kilickiran


Psykografier (2018) 4 animasjoner i ulike varigheter

02.Damla Kilickiran_Psykografier_2018. Photo_Kjell Ove Storvik_LIAF2019
Damla Kilickiran: Psykografier, 2018. Photo: Kjell Ove Storvik under LIAF2019


I Psykografier sonderer stille animasjoner rommet og fremstår som utskrifter fra utforskende mentale stemninger. De abstraherte figurene som ligner hieroglyfer genererer assosiasjoner til det transcendentale; matematiske former som Möbius-strimler eller vesica piscis, og med fabeldyr som Føniks. Historisk sett har psykografi som et spiritistisk verktøy blitt reinkarnert i ulike former. Mest kjent som automatisk skriving eller automatisme som brukes til å få kontakt med det ubevisste. I Damlas psykografer skaper rommet og de projiserte figurene et semiotisk landskap i endringsprosess: et landskap som kan leses der språket slutter.

Psykografier
ble også vist under Lofoten internasjonale kunstfestival/LIAF i 2019.

Damla Kilickiran
er en kunstner bosatt i Oslo. Hennes inspirasjon fra fortellinger og kosmologier innenfor spirituelle tradisjoner, mediterer over temaer knyttet til alternative tilstander som en metode for bildeproduksjon og kunnskap. Leder ofte tankene til automatisme, med fokus på terskelene for språk i den introspektive kroppen og dens forhold til verden. Hun har en MFA fra Kunstakademiet i Oslo og har nylig stilt ut på Destiny's Atelier, Oslo (2020), Lofoten International Art Festival, Svolvær (2019), Unge Kunstneres Samfund (2021) og GIBCA - Gotenburg International Biennial for Contemporary Art (2021).


Siste fra Kunstkanalen
Se filmen om "The New Theater of Operations" med Bianca Hisse
I denne filmen får du møte Bianca Hisse i en poetisk presentasjon av hennes nye utstiling «The New Theater of Operations» på Nordnorsk kunstnersenter.
Kontakt oss for detaljer om produktet
Butikk

920 20 537

post@nnks.no