Tidligere prosjekt

Redemption works: Traumatiske/vanskelige kulturminner

P1010344 1300x600

Hvordan snakke om og behandle den vanskelige kulturarven? Installasjon og performance med Vibeke Steinsholm.

 • Passer for: Ungdomsskole. Videregaaende
  Idé: Vibeke Emilie Steinsholm
 • Produksjon: Nordnorsk Kunstnersenter
 • Kunstnere: Vibeke Emilie Steinsholm
  Lokaler: Klasserom, Gymsal, Aula
  Dager: 1
 • Varighet: 30 minutter forestilling + samtaletid etter avtale
 • Antall elever: 30
 • Redemption works kan tilpasses ulike historiske hendelser og kulturminner. Prosjektet er egnet for lokal tilpassing.
P1010402

Eksemplet Vardø og hekseprosessene på 1600-tallet

Denne installasjonen og performancen er laget i forbindelse med et seminar i Vardø som omhandlet traumatiske kulturminner. Seminaret hadde utgangspunkt i Heksemonumentet på Steilneset ved Vardø. Minnestedet består av en minnehall tegnet av den sveitsiske arkitekten Peter Zumthor, samt et flammehus med en skulptur av den fransk-amerikanske kunstneren Louise Bourgeois.
Dette er et vakkert og alvorlig monument over alle de som ble dømt og brent som trollfolk og hekseri Finmark på 1600 tallet. Monumentet holder fram enkeltsjebner i en vannvittig prosess der nabodom og bygdesladder fikk utfolde seg og hvor rådende makt ideologier og personer fullførte den grusomme dommen av uskyldige mennesker. Alt for mange måtte bære skammen og den fysiske smerten over å ha blitt beskyldt og dømt for hekseri.

Performance, 3 fortellinger og håndverk

Performancen inneholder håndverkshandlinger og 3 fortellinger hvor jeg potretterer 3 jenteskjebner i tre forskjellige tider. Mari fra 1600 tallet, som ifølge rettsprotokoller fra hekseprosessene ble benådet fordi hun var et wannkundig barn, men som måtte gå igjennom de samme ”pinlige” forhør og prøvelser som de voksne kvinnene. Louise som vokste opp i fransk borgerskap og som måtte leve med denne tidens fortielser rundt patriarkenes/ fedrenes seksuelle lyster. Den tredje fortellingen viser inn i mine egne erfaringer som barn, hvor det ikke fantes et språk for overgrepserfaringer. og hvor sosiale konserverende mekanismer i små samfunnet gjorde at overgrep nok kunne anes, men aldri erkjennes og brytes.
På denne måten ønsker jeg å løfte traumeerfaringer og mulig overlevelse opp som et tema som også gjelder for mennesker i dag.
Håndverkshandlingene er å rekke opp en barnegenser, reparere personlige tekstiler og brodere ord som kan gi mening og kanskje håp i denne sammenhengen. Jeg bruker fargene rødt, hvitt og koksgrått. Skyggeformer er en viktig del av installasjonen. Fortellingene framføres mens jeg strikker, rekker opp og broderer.

Det lokale museet som arena

Redemption works egner seg godt som et samarbeidsprosjekt mellom skole museum. Performansen kan knyttes til et tema som museet ønsker å sette fokus på.
Overgrep mot enkeltindivider og grupper har funnet sted i mange samfunn og skjer fortsatt.
Vibeke Steinsholm kan tilpasse sin performance til den lokale vinklingen.


Siste fra Kunstkanalen
Se filmen om "The New Theater of Operations" med Bianca Hisse
I denne filmen får du møte Bianca Hisse i en poetisk presentasjon av hennes nye utstiling «The New Theater of Operations» på Nordnorsk kunstnersenter.
Kontakt oss for detaljer om produktet
Butikk

920 20 537

post@nnks.no