Avsluttet arrangement

Thomas Østbye: Enhver har rett til

PLYMSERAFIN Enhver har rett til 2
Foto: Thomas Østbye
  • Sted Nordnorsk kunstnersenter, Svolvær
  • Fra
  • Til

Denne filmen gir et unikt innblikk i Norges første klimasøksmål, der Natur & Ungdom og Greenpeace saksøkte Den norske stat for tildeling av oljelisenser i Barentshavet.

Vi som bor i Norge har rekordhøy tillit til at velferdsstaten beskytter oss. Samtidig er livsgrunnlaget vårt og naturens mangfold truet av global oppvarming. Norge bidrar til dette som verdens syvende største eksportør av CO2. Klimasøksmålet stiller viktige spørsmål om kommende generasjoner og natur har noe rettsvern i Norge?

Miljøorganisasjonene mente at statens tillatelser til oljeutvinning var i strid med miljøparagrafen (Grunnloven § 112) – en paragraf som har til hensikt å sikre vår og framtidige generasjoners rett til et levelig klima. Saken ble omtalt som århundrets rettssak og skapte stor offentlig debatt.

Med en observerende form og argumentasjon fra begge sider av saken, tvinger Enhver har rett til oss til å reflektere over om Norge har ansvar for å verne om naturen og klimaet. Som seer blir du publikum i en rettssak der juss og politikk går over i hverandre. Dokumentaren er satt sammen av opptak fra over 100 timer med rettssak, og er filmet utelukkende inne i rettssalen i Borgarting lagmannsrett i 2019 og Høyesteretts hus i 2020.

Thomas A. Østbye
jobber med dokumentar og kunstfilm, ofte i form av filmatiske refleksjoner rundt dokumentarisme knyttet til akutte politiske forhold. Arbeider som Imagining Emanuel, Out of Norway, Human og 17000 Islands har vunnet en rekke priser og vist på de største dokumentarfestivalene i verden som IDFA, CPH:DOX, Hotdocs, Museum of Modern Art NY, og nominert til både Gullruten og Amanda.

Filmen vises gjennom hele perioden.

PLYMSERAFIN Enhver har rett til 11

Siste fra Kunstkanalen
LIAF 2022 engasjerer regionale kunstnere som del av Bodø 2024
LIAF 2022 engasjerer regionale kunstnere til langvarige kunstnerresidens-program i Nord-Norge, som del av Bodø 2024, den europeiske kulturhovedstaden. Til sammen fire kunstnere og kunstnergrupper med base i regionen får mulighet til å fordype seg i kunstprosjekter som del av LIAF 2022 og Bodø 2024. Invitasjonen inkluderer et stipend på 100 000 til hver av de inviterte kunstnerne/kunstnergruppene.
Kontakt oss for detaljer om produktet
Butikk

920 20 537

kunstsalg@nnks.no