Tidligere arrangement

Mette Edvardsens: «Time has fallen asleep in the afternoon sunshine»

Edvardsen mette time has fallen asleep in the afternoon sunshine 2016 31 dp sm 1300x600
Time has fallen asleep in the afternoon sunshine av Mette Edvardsen. Foto: Elly Clarke

MO I RANA: En gruppe utøvere lærer seg en bok utenat og blir til «levende bøker» som kan lånes av bibliotekets besøkende. Av koreograf Mette Edvardsen. Med: Kristine Øren, Mari Matre Larsen og Marit Ødegaard.

Konsept: Mette Edvardsen

Medvirkende: Kristine Øren, Mari Matre Larsen, Marit Ødegaard

«Time has fallen asleep in the afternoon sunshine» er en setning fra en bok av Alexander Smith som dukker opp i romanen Fahrenheit 451 av Ray Bradbury (1953).

I Mette Edvardsens verk Time has fallen asleep in the afternoon sunshine lærer en gruppe utøvere seg en bok utenat. Sammen danner de en samling bestående av levende bøker. Bøkene tilbringer sin tid i et bibliotek, går omkring, snakker sammen, leser i (papir)bøker fra hyllene, klare til å bli konsultert av en besøkende. Bibliotekets besøkende velger en bok de vil lese, og boken tar leseren sin med til en plass eller et sted i biblioteket, i kafeen, eller en spasertur ute, mens de resiterer sitt innhold (eller mulige tolkninger).

De tre bøkene på biblioteket i Rana er:

Elskeren av Marguerite Duras

Pianolærerinnen av Elfriede Jelinek

Hakkepølsa av Torgny Lindgren.

«Lesningene» begynner hver halvtime og varer 30 minutter. Bøkene kan reserveres i skranken på Rana bibliotek.

Torsdag 1. februar kl 13:00 – 19:00

Fredag 2. februar kl 10:00 – 16:00

Lørdag 3. februar kl 10:00 – 14:00

Tusen takk til bibliotekarene Ellen Lian, Per Trygve Karstensen og Grete Gløsen Josefsen ved Rana bibliotek.

Time has fallen asleep in the afternoon sunshine av Mette Edvardsen. Foto: Elly Clarke
Time has fallen asleep in the afternoon sunshine av Mette Edvardsen. Foto: Elly Clarke


Ideen til dette «biblioteket av levende bøker» kommer fra science-fiction romanen Fahrenheit 451 (Ray Bradbury, 1953); en framtidsvisjon om et samfunn der bøker er forbudte fordi de ansees som farlige. I dette samfunnet kan lykke kun oppnås i fravær av kunnskap og kritisk tenkning. Tallet 451 viser til temperaturen som skal til for at papir skal brenne. Ettersom bøker er forbudte i dette samfunnet, oppstår en undergrunnsbevegelse av mennesker som lærer seg bøker utenat for å kunne bevare disse for fremtiden.

Å lære en bok utenat, eller mer poetisk: «to learn a book by heart», innebærer en slags gjenskrivning. I prosessen med å lære boka utenat vil leseren for et øyeblikk tre inn i rollen som forfatteren, eller rettere sagt han/hun blir boka. Kanskje kommer evnen til å lære en hel bok utenat an på hvilken bok du velger, tiden du investerer og kanskje dine ferdigheter? Men uansett hvor mye eller vel du lærer noe utenat så må du likevel holde det vedlike for å ikke glemme det igjen. Kanskje har du allerede glemt begynnelsen når du kommer til slutten av boka? Det å lære en bok utenat er en kontinuerlig aktivitet, det finnes ikke noe endelig resultat å oppnå. Det å lære noe utenat er en kontinuerlig prosess av å minnes og å glemme.

«Jeg tror minnet er radikalt i vår tid. Det å glemme er blitt en dyd og en egenskap, minnet er blitt overflødig og ubrukelig. Det å lære utenat er en praksis som har en lang historie, og som i noen kulturer praktiseres fremdeles. Men i en verden som defineres hele tiden av nyheter, kan denne praksisen også sees som en motstand mot det å glemme.» Mette Edvardsen (fra intervju med den Norske ambassaden i Berlin).

Prosjektet ble første gang fremført i 2010 og siden den gang har det blitt vist internasjonalt i 20 ulike byer. Nå er det blitt en samling på over 50 boktitler – på engelsk, norsk, nederlandsk, arabisk, fransk, tysk, polsk, gresk, og estisk.

Mer om Mette Edvardsen her.

Time has fallen asleep in the afternoon sunshine er støttet av Norsk Kulturråd.

I 2016 hadde Nordnorsk kunstnersenter en åpen utlysning til kunstnere om å sende inn forslag til kunstprosjekter for Mo i Rana. Det første prosjektet, Mikado av Robert Johansson sto Jernbaneparken i sentrum av Mo mellom november 2017 og April 2018. Hannah Mjølsnes og Mike Leisz produserte verket DRAGE, en videoinstallasjon vist i Nordland teater sin Black box våren 2018. I tillegg initierte Nordnorsk kunstnersenter formidlingsansvarlig, Kristin Risan et samarbeid med kunstneren Eirik Audunson Skaar, Helgelandmuseet, Rana historielag og Nordland teater sin forestilling SONA/ZONA. Skoleelever fra Rana kommune besøke Dunderland hvor Nord-Norges best bevarte krigsfangeleir ligger. Etter besøket fikk ungdommene se teaterstykket som handler om fanger i tvangsarbeid. Ønsket var å nå frem til skolelevene med historien om de nær 100 000 sovjetiske krigsfangene som ble satt i tysk tvangsarbeid i Norge under krigen.

RAANEN VOUDNA av Sissel Mutale Bergh er et todelt kunstprosjekt som er utviklet i respons til en direkte invitasjon fra Nordnorsk kunstnersenter. Prosjektet presenteres i 2018 og 2019 og skjer i dialog med RAANEN SAEMIEH. («RAANEN SAEMIEH» er sørsamisk og betyr «Ranas samer» eller «samer i Rana» oversatt til norsk)

Aleksander Johan Andreassens nye film Centarium, produseres også innenfor denne Nordnorsk kunstnersenter satsingen på Mo og skal vises våren 2019.


Siste fra Kunstkanalen
Se filmen om "The New Theater of Operations" med Bianca Hisse
I denne filmen får du møte Bianca Hisse i en poetisk presentasjon av hennes nye utstiling «The New Theater of Operations» på Nordnorsk kunstnersenter.
Kontakt oss for detaljer om produktet
Butikk

920 20 537

post@nnks.no