Tidligere utstilling

Even Bie-Larsen og Elisabet Alsos Strand: «Om tre og vann»

Mg 3578 1 650x300
  • Sted Nordnorsk kunstnersenter, Svolvær
  • Fra
  • Til

Treet og vannet får komme til uttrykk – både fysisk og idémessig – i disse to nordnorske kunstnerskapene som for første gang blir satt i sammenheng.

Elisabet Alsos Strands bilder er på samme tid abstraherte representasjoner av natur, og direkte avtrykk den ‒ som om de skulle vært skogens egne fingeravtrykk. Det vil si: De er gjerne resultat av treets naturlige linjer, med eller uten bearbeidede motiv, som hun overfører til papir ved hjelp av tradisjonelle tresnitteknikker. I hele sitt kunstnerskap har Elisabet vært opptatt av langsomme trykkemetoder. De siste ti årene har hun fordypet seg i den japanske tresnitteknikken mokuhanga. Her trykkes bildet for hånd med trykkblokker og vannfarger. Med mange lag av farger oppnås gradvis et mørkere resultat, og et akvarell-lignende uttrykk blir resultatet av vannets, fargens og treets møte med det håndlagde japanske papiret. Samspillet mellom materialene, og mellom dem og kunstneren, er avgjørende. I utstillingen kombineres bilder på vegg med romlige installasjoner der papirets egenskaper framheves.

Even Bie-Larsen har de siste årene gjort seg bemerket med sine kart-tegninger. Her blir gjerne vannveier som elver og kystlinjer gjort til hovedaktør, og det rokkes ved ideologiene som ligger skjult i etablerte kartopptegninger. I denne utstillingen spiller imidlertid en serie med objekter skåret ut i tre en av hovedrollene. Det finnes en lang tradisjon for å lage bruksobjekter av rirkuler, eller knoter, som Even kaller dem. Hos han har de imidlertid sluttet å ta form av kaffekopper eller trau. Det dreier seg snarere om organiske skulpturer der treets eiendommelige utvekster får komme til uttrykk. Vannets tilstedeværelse i landskapet og treet, er avgjørende for bearbeidelsen av materialet, som blir uthulet og gjort til tynne skall. Det uregjerlige materialet, og måten treet har vokst på er med å bestemme utfallet.

Even Bie-Larsen (f. 1955, Kongsvinger) er billedkunstner som bor og jobber i Kabelvåg. Med bakgrunn som skogsarbeider, tok han kunstutdannelse ved Kunstakademiet i Trondheim på 1980-tallet. Tidlig i karrieren hadde han internasjonal suksess, med utstillingsdeltagelse blant annet på PS1 i New York (1992). Siden den gang har Even stort sett holdt seg i hjemlige trakter. De siste årene har han vist arbeidene sine på USF i Bergen (2014), Atelier Kvalnes (2016) og Galleri Lille Kabelvåg (2019).

Elisabet Alsos Strand (f. 1963, Mo i Rana) er billedkunstner som for tiden bor og jobber i Trondheim. Hun er utdannet ved Kunsthøyskolen i Bergen og Kunstakademiet i Krakow. I 2017 tok hun doktorgradsavhandling i grafikk ved akademiet i Krakow med tittelen Mellom det tomme og det fulle. Elisabet har hatt studiereiser til Japan for å fordype seg i japanske tresnitteknikker, og har deltatt i internasjonale mokuhanga-utstillinger. Blant nylige utstillinger i Norge, kan nevnes Bodø Kunstforening (2016), Adde Zetterquist Kunstgalleri (2017) og Babel visningsrom for kunst i Trondheim (2019).

Even Bie-Larsen: Wooden object, Elisabet Alsos Strand: Strømninger (bak)
Even Bie-Larsen: Wooden object, Elisabet Alsos Strand: Strømninger (bak)
Elisabet Alsos-Strand: Jeg bega meg til skogene, artist book/wood prints. Even Bie-Larsen: Wooden objects (bak)
Elisabet Alsos-Strand: Jeg bega meg til skogene, artist book/wood prints. Even Bie-Larsen: Wooden objects (bak)
Even Bie-Larsen: Treobjekt. Foto: Kjell Ove Storvik.
Even Bie-Larsen: Treobjekt. Foto: Kjell Ove Storvik.

Siste fra Kunstkanalen
Video om utstillingen «Om kunst og vennskap»
I denne reportasjen av Sanjey Sureshkumar får du høre kunstnerne Mimi Gross og Inger Johanne Grytting fortelle om arbeidene sine, og sitt vennskap. Utstillingen "Om kunst og vennskap" vises ved Nordnorsk kunstnersenter til 3. september 2023.

Siste fra nyheter
Skaperglede og utfoldelse på Sommerskolen
Janna 7098

Siste fra prosjekt
Glasstilstander - et gjestekunstnerprogram
Ai R kunstner Anna Linda Daniel utenfor Cathinka Mæhlums glasshytte i Kabelvåg Foto Sanjey Sureshkumar 2021
Kontakt oss for detaljer om produktet
Butikk

920 20 537

kunstsalg@nnks.no