Tidligere arrangement

Utstillingsåpning: Glasstilstander

Maria Koshenkova: Blue Thin Liberty. Foto: Kurt Rodahl Hoppe.
Maria Koshenkova: Blue Thin Liberty. Foto: Kurt Rodahl Hoppe.
  • Sted Galleriet, Svolvær
  • Fra
  • Til

Velkommen til åpningen av "Glasstilstander". Åpningsdagen blir en av få muligheter til å oppleve utendørsdelen av utstillingen.

De ti nordiske kunstnerne som er invitert eksperimenterer alle med glassets unike uttrykks-potensial. De tøyer og bøyer på materialets kvaliteter, for å lage skulpturer som også kan peke på noe utenfor seg selv.

I utstillingen deltar Cathinka Mehlum fra Kabelvåg med en ny glass- og lydinstallasjon gjort i samarbeid med musiker og komponist Marthe Belsvik Stavrum. Komposisjonene til Stavrum er resultat av lyder fra glassinstrumenter laget av Mæhlum. Lyden knyttes til skulpturelle elementer av blåst glass som dukker opp på uventede steder spredt rundt i Langåsen-parken ved Svolvær kirke på åpningsdagen.
Også Henningsvær-kunstnerne Heidi Kristiansen og Mette Paalgard deltar med nye verk til utstillingen; Paalgard vil gjøre en større glassinstallasjon som transformerer gallerirommet med sitt mylder av organiske former. Heidi Kristiansen har på sin side videreutviklet en leken skulpturell utforskning som bryter med det vi gjerne forbinder med tradisjonelt forfinede glassobjekter.
Andre deltagende kunstnere er Sara Lundkvist, som viser en konstellasjon av glassobjekter der hun har vært opptatt av hvordan de kan lades med spiritualitet, håp og drømmer. Liu Chien-Kuang kombinerer glass med andre materialer i en installasjon inspirert av sin bakgrunn fra Taiwan. Med sin mørke humor viser Tillie Burden en serie skulpturer der glasset brukes for å si noe om menneskets måte å ta naturen i eie på. Karin Forslund viser arbeider der hun i kjent stil utforsker glassets muligheter på et kjemisk nivå; resultatet er skulpturer der materialet fremstår med uante egenskaper og nye assosiasjoner. I utstillingen vises også en serie fotografier av Mette Colberg. I prosessen har hun brukt håndlagde glasslinser som fordreier motivet, slik at det unndrar seg representasjon og kategorisering. Bildene viser glassets evne til å transformere verden rundt oss. Maria Koshenkova ser på glasset i seg selv som forvandlingens materiale, og bruker det for det det er verdt i sine støpte skulpturer.

Glassets materielle egenskaper innebærer en mengde paradokser: det er på samme tid flytende og hardt, på samme tid sterkt og skjørt. Det kan være både opakt og transparent; man kan se på det eller gjennom det. Glasset er vanskelig å kontrollere, og vanskelig å definere. Alle paradoksene det innehar som materiale, gjør at det er ladet med symbolsk potensial. Hvordan kan glassets særegne material-egenskaper brukes for å uttrykke noe om den tiden vi lever i?

Utstillingen er kuratert av Vidar Koksvik og Torill Østby Haaland.

NB! Åpningsdagen blir en av få mulighet til å oppleve utendørs-delen av installasjonen til Cathinka Mæhlum og Marthe Belsvik Stavrum i Langåsen-parken. Lørdag: 14-16, og søndag 11-16.

Åpningen arrangeres etter gjeldende retningslinjer for smittevern.

Bilde: Maria Koshenkova: Blue Thin Liberty. Foto: Kurt Rodahl Hoppe.

Prosjektet er støttet av Nordisk Kulturfond og Nordisk Kulturkontakt


Siste fra Kunstkanalen
Se filmen om "The New Theater of Operations" med Bianca Hisse
I denne filmen får du møte Bianca Hisse i en poetisk presentasjon av hennes nye utstiling «The New Theater of Operations» på Nordnorsk kunstnersenter.
Kontakt oss for detaljer om produktet
Butikk

920 20 537

post@nnks.no