Workshop: Fra fjære til fjells / Fiervvás duoddarii

- Sted Berg, Troms
- Fra
- Til
En workshop initiert og ledet av Britta Marakatt-Labba og Hilde Hauan. Den foregår utendørs i Troms, og har fokus på tekstilkunst og utvinning av farger fra vekster i fjæra og på fjellet.
Workshopen er del av Nordnorsk Kunstnersenters tematiske sommerresidencies.
Britta Marakatt-Labba og Hilde Hauan om Fra fjære til fjells / Fiervvás duoddarii:
Som ei lita grend ligger Berg 10 km utenfor Tromsø, på «Innlandet på fastlandssida» som det beskrives lokalt. Et bortgjemt sted for de som ikke naturlig hører til her, og et paradis for oss som har tilknytning til Berg gjennom generasjoners erfaring og overlevering av kunnskap og historier.
Fra fjæra er det lett å ta seg opp til fjells. Langs denne ruta skal vi finne planter, sopp, tjuke, skjeggmose, steinlav, tang og tare som det er så rikt av. Vi skal vandre langs dyretråkk til fjells og balansere på steiner i sjøkanten. Garn og stoffer skal farges i gryter som varmes opp på bål i fjæra. Broderi skal det eksperimenters med. Vi skal bo og arbeide sammen disse fire dagene. Vi ønsker å lage en workshop hvor deling av felles kunnskap og erfaring står i fokus. Alt gruppa tilegner seg av ny kunnskap disse dagene kan vi alle benytte i våre kunstneriske praksiser seinere. I felleskap lager vi en kunnskapsbank som vi alle kan bygge videre på sammen eller hver for oss.
Som del av workshopen vil vi drøfte det store fokus som tekstil har fått de siste årene og den store aktiviteten vi ser rundt de tekstile teknikkene, blant utøvende kunstnere og kunststudenter. Det å få lov til å fordype seg i en teknikk, lære et håndverk som tar tid i utførelse og i å finne et kunstnerisk resultat. Vi har ansvar for å ta vare på disse ferdighetene og formidle dem videre, vi som ennå er en del av ei ubrutt lenke av overført kunnskap og erfaring gjennom århundrer fra generasjoner til generasjon.
En del av workshopen er en offentlig, nettbasert plattform hvor vi ønsker å formidle det vi holder på med gjennom de fire dagene. Vi vil at alle deltakerne er aktive og bidrar til denne plattformen. Det kan være prøver eller ferdige verk som blir presentert og drøftet. Web plattformen vil bli videreført i Fra fjære til fjells / Fiervvás duoddarii – del to, som vil finne sted august 2019.
Britta Marakatt-Labba bor og arbeider i Øvre -Sopporo i Sverige. Hun er utdannet ved HDK i Gøteborg. Hun har vært kunstner siden 1979 og har utstilt i inn- og utland. I 2017 mottok hun John Savío prisen og deltok på documenta 14. Marakatt-Labba er æresdoktor ved Umeå universitet.
Hilde Hauan bor og arbeider både i Tromsø og Bergen. Hun er utdannet i Canada og Danmark. De siste årene har hun vært professor ved Kunsthøgskolen i Bergen og professor II på Samisk høgskole i Kautokeino. Hun har vært kunstner og scenograf siden 1979 og har vært utstilt i inn- og utland. Hauan har nettopp mottatt Ulrik Hendriksens Ærespris 2018.
SØKNADSINFORMASJON
Fra fjære til fjells / Fiervvás duoddarii
NÅR
6.-10. august, 2018
HVOR
Berg, 10 km fra Tromsø
Reise: Fly til Tromsø. Buss fra Tromsø sentrum til Berg, ca. 25 min med buss 412.
Det er en mulighet for organisert transport fra flyplass etter avtale.
HVA og HVORDAN
Hovedsakelig utendørs aktiviteter, vandring og arbeid i ulendt terreng. Vekslende værforhold. Felles måltider, overnatting, samtaler. Garn og stoffer skal farges i gryter som varmes opp på bål i fjæra.
Vi vil bruke nettbasert plattform til å formidle aktivitetene, undersøkelsene og oppdagelsene. Det stilles krav til at deltakerne aktivt bidrar til denne plattformen, i løpet av og i etterkant av workshopen.
En trenger sovepose, varme klær, gode sko til å gå til fjells, klær til å være ute i også hvis det kommer en skur. Skrivebok, nål til å sy med, stoffer og garn en gjerne vil farge.
NB! enkel standard med overnatting i felles soverom innendørs og i en lavvo.
KOSTNADER
Deltakerne dekker egen reise tur/retur Tromsø.
Workshopen dekker lokal transport, kost, losji og noe materialer.
HVEM KAN SØKE?
Kunstnere, kunststudenter eller andre spesielt interesserte med annen bakgrunn.
Det er plass til 8 deltakere.
Søknaden skal inneholde:
– søknadsbrev som beskriver kunstnerisk praksis og motivasjon for å delta (maks 1 A4 side)
– relevant CV (maks 2 A4 sider )
– relevant billedmateriale som dokumenterer egen praksis (maks 4 foto med billedtekster, film, tekst og lydfiler legges ved som lenker i søknaden)
Søknadsfrist: 7. juni 2018
Søknaden merkes: «Tematisk sommerresidency»
Sendes som PDF i ett dokument til: post@nnks.no