Tidligere arrangement

Workshop: treskjæring

Nnks workshop background 1 1300x600
  • Sted Prosjektrommet i Gallerikiosken, Rådhusgata 6, Vadsø, Vesisaari
  • Fra
  • Til

10(00) vuotta tekkeilä II – workshop: treskjæring, vil ha fokus på solrosesymbolet/auringonkukka, ofte brukt i kvensk käsityö / håndverk og vises på det kvenske flagget.

10(00) vuotta tekkeilä II – workshop: treskjæring

3.-4. oktober 2020, kl.11:00 – 17:00

Instruktør: Arild Wara

Idé / medinstruktør: Maija Liisa Björklund

Sted: Prosjektrommet i Gallerikiosken, Rådhusgata 6, Vadsø, Vesisaari

Påmeldingsfrist: 25.9.20, via e-post til post@nnks.no

Aldersgrense: 15 år

Gratis deltakelse

Fokus i workshopen vil være solrosesymbolet, auringonkukka, fra det kvenske flagget. Dette er et sentralt motiv i kvensk käsityö / håndverk, som har vært brukt i tradisjonelle treskjæringer i ulike former og variasjoner; det finnes eksempler på gjenstander fra det kvenske området og fra Tornedalen med lignende utskjæringer på for eksempel vevstoler og båter. Ofte var de skjært ut på kjærestegaver, og spesielt på rukinlapa, den delen av spinnerokken som holder fibrene fast.

Deltakelse er gratis, og passer for de med lite eller ingen erfaring med treskjæring. Det vil også bli tilrettelagt for de med mer erfaring, som ønsker å fordype seg i disse symbolene og mønstrene og de som vil lære å slipe sine egne kniver og øks.

Materialer (tettvokst Pasvik-furu) og verktøy er tilgjengelig, men man kan gjerne ta med eget verktøy og treemner. Workshopen blir holdt i tråd med gjeldende smittevernsregler.

Pga. smittevern er maks antall deltakere 10 personer, og påmelding behøves.

Motiver fra workshopen vil kunne brukes i en animasjon som planlegges å vises som utendørs projeksjon i mørketiden i Vadsø.

Tilgjengelig på workshop:

– materialer, treskjæringskniver

– passer, linjal

– brennelampe

– brennepenn

– heiner/bryner til å slipe øks, kniver og redskaper med

– håndsag

Ta gjerne med hvis du har:

– egne treemner

– eget utstyr (treskjæringskniver, passer, linjal)

Maija Liisa Björklund (f.1987 Tromsø) sitt arbeid strekker seg over blant annet installasjon og performative praksiser. De omhandler ofte hvordan indre og ytre rom oppleves og fortolkes, og hvordan tegn leses. Skjulte eller glemte former for kunnskap er et tilbakevendende tema. Tekstproduksjon i form av automatskrift er ofte innlemmet i prosjektene, enten som del av en prosess, eller et mål i seg selv.

Arild Wara (f. 1949 Neiden) er en kvensk/finsk/norsk autodidakt kunstner, og jobber innen flere kunstarter som trerelieff, skulptur/formdesign, maleri og grafikk. Han har solgt verk internasjonalt, hatt statlige utsmykningsoppdrag i det offentlige rom, vært formgivingslærer og illustrert bøker.

Han er yrkesutdannet tømrer-håndtverker i bunn og behersker bl.a. lafting. Andre oppdrag og utmerkelser inkluderer Reodor Felgen-diplom, HM Kong Olav-gaveoppdrag, relieff til SVK´s 75-års jubileum, samt senest utsmykning til Pasvik Nasjonalparks 50-års jubileum.

Les mer om prosjektet 10(00) vuotta tekkeilä II / 10(00) Years In the Making II

10(00) vuotta tekkeilä II / 10(00) Years In the Making II er del av «Kvensk/norskfinsk tradisjonskunnskap i møte med ei ny tid», et prosjekt initiert av Troms og Finnmark Fylkeskommune og gjennomført i samarbeid med Nordnorsk kunstnersenter, med støtte fra av Kommunal og moderniseringsdepartementet. Takk til Gjesteatelieret i Vadsø og Vadsø kunstforening.


Siste fra Kunstkanalen
Se filmen om "The New Theater of Operations" med Bianca Hisse
I denne filmen får du møte Bianca Hisse i en poetisk presentasjon av hennes nye utstiling «The New Theater of Operations» på Nordnorsk kunstnersenter.
Kontakt oss for detaljer om produktet
Butikk

920 20 537

post@nnks.no