Kunst i offentlig rom

Nordnorsk kunstnersenter jobber for at så mange som mulig i vår landsdel skal kunne oppleve kunst av høy kvalitet. Det virksomhetsområdet som har det største potensiale til å skape møteplasser mellom et bredere publikum og kunstneriske ytringer er Kunst i offentlig rom.

Nordnorsk kunstnersenter har siden 2019 jobbet med å bli regionalt kompetansesenter for kunst i offentlig rom. Senteret ønsker å styrke nordnorske kunstneres muligheter innenfor feltet, samt virke til økt bruk av offentlig kunst i Nord-Norge. Nordnorsk kunstnersenter er en viktig bidragsyter innen feltet i landsdelen, og tilbyr rådgivende tjenester slik at kunstprosjekter i offentlige rom blir gjennomført med gode prosesser og gode kunstfaglige resultater.

Nedenfor presenteres et utvalg prosjekter av kunstnere og konsulenter knyttet til Nordnorsk kunstnersenter, samt arbeidsverktøy for initiering og gjennomføring av kunstprosjekter i offentlige rom.

Vi rådgir deg i planleggingsfasen

Nordnorsk kunstnersenter fungerer som rådgiver for kunstprosjekter i offentlige rom.

I planleggingsfasen kan vi bidra med å utarbeide rammer for prosjektet og foreslå ulike prosesser for anskaffelse av kunst. Kunstnersenteret kan veilede i bruk av ulike avtaledokumenter knyttet til offentlig kunst og gjennomføring av konkurranser.

Ved rekruttering av kunstkonsulenter kan vi utarbeide forslag til utlysningstekster og distribuere utlysninger gjennom vårt omfattende nettverk av konsulenter og kunstnere.

Målet vårt er å få kunstprosjekter gjennomført der både prosessen og det kunstfaglige aspektet blir godt ivaretatt. Å komme tidlig inn i et prosjektet gir ofte best resultat og best involvering av alle samarbeidspartnere og alle de som skal møte kunsten i hverdagen.

Kunstkonsulenter

Å benytte seg av kunstfaglig kompetanse er en lønnsom investering for å oppnå gode resultater.

En kunstkonsulent eller kunstfaglig leder har som oppgave å utarbeide en kunstplan. Dette er nøkkeldokumentet under arbeidet med å gjennomføre et kunstprosjekt. Kunstplanen er også en forutsetning for å få utløst midler fra KORO, Statens organ for kunst i offentlig rom. KORO har støtteordninger for kommunale og fylkeskommunale prosjekter.

Kabelvamarka Barnehage

Vågan kommune har bygd ny barnehage, og barna er selv med på å utvikle skulpturen Erlend Leirdal skal sette opp der.

Vågan kommune har satt av midler til kunst i byggeprosjektet. Kunstkonsulent Linn Rebekka Åmo, i samarbeid med Nordnorsk kunstnersenter søkte i tillegg om midler til gjennomføring av en skulptur av Erlend Leirdal hos KORO - statens organ for kunst i offentlig rom. Prosjektet fikk støtte gjennom lokalsamfunnsordningen.

Nordnorsk kunstnersenter, i samarbeid med Kabelvågmarka barnehage har gjennomført tre verksteder med barna. Les om hvert av disse verkstedene her. Verkstedene skal danne grunnlag og utgangspunkt for skulpturen. Gjennom en 3-årig prosjektperiode skal det også skapes aktivitet rundt skulpturen og generere videre interaksjon og formidling etter skulpturen er kommet på plass.

Svenhaugen, Helsetunet i Birtavarre

Helsetunet rommer tjenester for alle livsløp. Med utgangspunkt i lokal historie, håndverkstradisjon, gammel og ny tid, kan kjente fortellinger skapes i nye versjoner. Kunstprosjektene ved Helsetunet reflekterer over tid, tradisjon og fremtid. På ulike vis rettes blikket mot landskapet og omgivelsene i Birtavarre.

Monica L. Edmondson
Gáivuona Kafjord I, II, III, lysinstallasjon, utendørs
Glassplatene Gáivuona Kåfjord IV & V er spesialutformet til taket, innendørs

Utformingen av glasset er inspirert av samisk ornamentikk fra kråkesølvbroderier og fra kofta. Murrini er en antikk glassteknikk der man tilstrebet etterligninger av edelstener.

Alf Magne Salo
Corona, Akrylmaleri, høyde 180 cm , bredde 240 cm

Kristin Tårnes
Videoverket Tiden går så fort. Tiden går så sakte. / Áigi nu hurgá. Áigi ii oba jođe ge čat, 2019. Varighet, film: 7:30 min (norsk) 8:30 min (samisk), høyttaler i taket
Stillbilder med tekst og foto fra film montert på vegg.

Filmen funderer på det å føle seg hjemme, å flytte fra hjemmet sitt, hva gode steder kan være og om tiden som kan gå altfor sakte og altfor fort. Filmen vises på veggen innenfor hovedinngangen til senteret og slik har alle som besøker, eller bor i bygget mulighet til å se filmen. Her kan man velge samisk eller norsk fortellerstemme. Filmen er også kanalvalg på beboerrommene.

Kunstfaglig prosjektleder
Irene Rasmussen

Byggherre
Kåfjord Kommune

Arkitekt
Rambøll AS, Bergen

Mottaker
Helsetunet i Birtavarre

Ferdigstilt år 2019

Alle foto av Ørjan Marakatt Bertelsen

«Gáivuona Kafjord» utendørs lysinstallasjon av Monica L. Edmondson.
Sommerlyst Skole

Sommerlyst skole i Tromsø Kommune
Ferdigstilt i 2019

Kunstnere
May Bente Aronsen og Anders Lian. Mikkel Wettre. Ståle Sørensen. Anne Rita Nybostad og Ansgar Ole Olsen

Kunstfaglig prosjektleder
Irene Rasmussen og Brith Halvorsen

Byggherre
Tromsø kommune

Arkitekt
Marte Danbolt, Filter Arkitekter; Landskapsarkitekt: Kjersti Vallevik Håbjørg, Bar Bakke landskapsarkitekter

Mottaker
Tromsø kommune

Alle foto av Fotograf Yngve Olsen Sæbbe

Ståle Sørensen “Nyfiken orange”, 2017. Foto:Yngve Olsen Sæbbe
Harstad skole

Ferdigstilt i 2018

Kunsten på Harstad skole er laget av Robel Temesgen, Sissel Blystad, Grethe Irene Einarsen, Ingeborg Annie Lindahl, Katharina Zahl Fagervik, Rina Chalott Lindgren, Tanya Busse og Emilija Skarnulyté, Bård Andreas Tørdal og Hilde Tørdal, Hans Ragnar Mathisen, Irene Nordli, Marit Victoria Wulff Andreassen og Joar Nango.

Kunstfaglig prosjektleder
Trygve Luktvasslimo

Byggherre
Harstad kommune; ArkitektA3 arkitekter; Forprosjekt: Norconsult

Mottaker
Harstad kommune

«Untitled» av Irene Nordli. Foto Kjell Ove Storvik
Nordlandssykehuset Vesterålen

Ferdigstilt i 2014

På Nordlandssykehuset Vesterålen bidrar 18 kunstnere med verk.

«Vi så det som viktig å forankre i det lokale. Det gir trygghet og assosiasjoner til det kjente», sa kunstkomiteens leder Ingunn Milly Hansen da den nye kunsten til sykehuset på Stokmarknes ble presentert for de ansatte.

Nordlandssykehuset i Vesterålen er et lokalsykehus for områdets cirka 30 000 innbyggere, og hoveddelen av pasientene er eldre mennesker. Lys og natur preger arkitekturen, og er også er blitt et gjennomgangstema i kunsten. Kunstverkene i sykehusbygget henter inspirasjon fra områdets egen natur, kultur og historie.

De fem største kunstprosjektene i det nye Nordlandssykehuset Vesterålen er gitt som direkte oppdrag til kunstnerne: Lise Stang Lund, Erlend Leirdal, Espen Tollefsen, Ingrid Larssen og Katrine Giæver.

I tillegg deltar følgende kunstnere: Espen Tollefsen. Grethe Irene Einarsen, Kari Elfstedt, Rune Johansen, Helle Storvik, Sigrid Szetu, Ann-Cathrine Tine Lundkvist, Grethe Winther-Svendsen, Ingrid Larssen, Hilde Hauan Johnsen, Elisabet Alsos Strand, Lise Stang Lund, Katrine Giæver, Erlend Helge Leirdal. Hilde Kjønniksen, Odd Harrong, Ingvald Karlsen.

Kunstfaglig prosjektleder
Ingunn Milly Hansen og Ingun Myrstad

Prosjektansvarlig KORO
Dag Wiersholm, Mette Kvandal

Byggherre
Nordlandssykehuset ved senter for utbygging

Arkitekt
Boarch Arkitekter

Mottaker
Nordlandsykehuset

Treskulptur av Erlend Leirdal utenfor Nordlandssykehuset Vesterålen. Del av kunstprosjekt som ble ferdigstilt 2014. Foto ©KORO Kolbjørn Hoseth Larssen.
Sortland ungdomsskole

Ferdigstilt i 2012

Hadsel kommune

Sortland ungdomsskole
Parkveien 5, 8400 Sortland

Kunstfaglig prosjektleder
Ingunn Milly Hansen og Ina Otzko

Kunstnere
Ingrid Cimmerbeck, Sigfrid Hernes, Espen Tollefsen, Jorunn Sannes

Byggherre
Hadsel kommune

Arkitekt
Toft Arkitekter ved Erik Toft

Mottaker
Sortland ungdomsskole