I regjeringens forslag til statsbudsjett foreslås det at finansiering av Nordnorsk kunstnersenter flyttes fra Norsk kulturfond til statsbudsjettets kap. 320 post 75.

- Det er gledelig at Nordnorsk kunstnersenter foreslås tilbake på statsbudsjettet, forteller styreleder for Nordnorsk kunstnersenter, Ina Otzko. Hun retter en spesiell takk til direktør Marianne Hultman og de ansatte ved kunstnersenteret.

- De har alle gjort solid arbeid i videreutvikling og drift av kunstnersenteret, og jeg takker også for god støtte fra Landsdelsrådet for kultur i Nord-Norge.

I 2016 ble Nordnorsk kunstnersenter tatt ut av statsbudsjettet etter tjue år med faste statlige driftstilskudd. Siden da har sentret mottatt driftsstøtte fra Norsk kulturfond. I 2020 ønsket regjeringen å bidra til større likebehandling mellom lignende tilskuddsmottakere, på tvers av fagfelt. Mange samtidskunstinstitusjoner ble da samlet under post 75, men Nordnorsk kunstnersenter ble ikke overført sammen med de øvrige tilskuddsmottakerne.

- At den statlige andelen av driftsstøtten nå foreslås å flyttes tilbake til statsbudsjettet gir oss igjen mulighet til å bli vurdert på lik linje med sammenlignende tilskuddsmottakere, noe som er svært betydningsfullt, forteller direktør Marianne Hultman, ved Nordnorsk kunstnersenter:

- Dette er en anerkjennelse av det omfattende arbeidet som utføres av Nordnorsk kunstnersenter i hele regionen. Det er samtidig et uttrykk for senterets posisjon som en av de viktigste institusjonene i sitt slag for visuell kunst i Nord-Norge, befestet gjennom det tette samarbeidet med kunstnere i regionen.

- Forslaget er også et resultat av den gode dialogen og samarbeidet vi har hatt med fylkeskommunene i Nord-Norge, sier Hultman.

Fylkesråd for samfunn, kultur og miljø i Nordland Arne Ivar Mikalsen forteller at de tre nordligste fylkene lenge har etterspurt og støttet opp om forslaget.

- Med dette håper jeg at Nordnorsk kunstnersenter sikres en mer langsiktig og stabil drift for framtiden, og dermed kan bruke enda mer av energien og kompetansen sin på å utvikle en vital landsdel med et mangfold av kunstneriske uttrykksformer og god tradisjon for samarbeid. Dette er noe som vi i de tre nordligste fylkene har etterspurt og støttet opp om, med mål om å styrke utviklingsmulighetene for feltet her, sier Mikaelsen.

De 15 regionale kunstsentrene i Norge utgjør en nasjonal infrastruktur av formidlingsarenaer for samtidskunst, som alle skal oppfylle målsetninger og ambisjoner i den nasjonale kunstpolitikken. Mikaelsen mener at Nordnorsk kunstnersenter er i en særstilling blant disse, i og med at det har ansvar for et så omfattende område som Nord-Norge utgjør.

- Nordnorsk kunstnersenter er en av de største kunstnerstyrte institusjonene i Norge, og det er vi stolte av. Senteret har i mange år vært ledende på landsbasis med kunstformidling for barn og unge, forteller han videre.

- I en tid der demokratiet og ytringsfriheten er under press globalt, må kunstnerisk ytringsfrihet hegnes om mer enn noen gang. Budsjettforslaget om fast finansiering av Nordnorsk kunstnersenter er en anerkjennelse av at det skal være attraktivt å bo og arbeide som kunstner i landsdelen vår, også i framtiden, avslutter Mikaelsen.

Regjeringen går inn for at Nordnorsk kunstnersenter, Festspillene i Bergen og Festspillene i Nord-Norge flyttes ut av Kulturrådets ansvarsområde. Med det flyttes 45 millioner fra Kulturfondet over til en annen post på statsbudsjettet. Forflytningen innebærer imidlertid ingen friske midler.

– Kulturrådet mottar 10 000 søknader i året. De synliggjør svært mange initiativer til festivaler, utstillinger, tidsskrifter, konserter, kulturvern- og scenekunstprosjekter og nye møteplasser over hele landet. Dessverre må vi gi alt for mange av de gode initiativene avslag, forteller rådsleder i Kulturrådet, Sigmund Løvåsen i en egen pressemelding.