Nodes Collective

LIAF 2024

Photo: Katja Pratschke
Photo: Katja Pratschke
Photo: Courtesy of Nodes Collective

GNISTSAMBANDET
20.09.24 - 20.10.24
Nodes Collective
stilles ut på:

7. Kraftholmen

Tirsdag-Søndag 11:00 - 18:00
Mandag stengt


Finn festivalkart, og last ned digital guidebok for festivalen her.

De knuste utopiers hus er en omsluttende VR-opplevelse og et arkiv som undersøker utopiers funksjon og feilbarlighet. I denne sammenheng refererer utopi til begjær og ambisjoner om en totalforvandlet tilværelse − etiske signaler som gir seg til kjenne i kunstneriske, sosiale og kulturelle praksiser.
Hvordan kan kunstnere og akademikere ta i mot og formidle disse signalene til fordel for framtiden?

Verket fokuserer på utopiske drømmer manifestert i Nyksund i Vesterålen, et tidligere fiskevær og tettsted som ble forlatt på 1960- og 70-tallet. Siden da har lokalbefolkningen og besøkende sett for seg ulike fremtider for Nyksund, alt fra tilbakeføring til naturen til nav for underholdning. «Det internasjonale Nyksund-prosjektet» (1984–92) vokste også fram, drevet av øko-politiske ideer fra Sentral- Europa. Med støtte fra Øksnes kommune og ledet av studenter fra TechnischeUniversität i Berlin, den gang Vest-Berlin, reparerte de hus og utviklet bærekraftige løsninger som vindmøller og dusjer drevet av solcellepanel. Over 3000 unge mennesker fra Vest-Berlin og Europa deltok. Deres opprinnelige og etter hvert «knuste» plan var å bygge en internasjonal «ungdomslandsby» som skulle gi unge mennesker innflytelse over sin egen fremtid. «Det Internasjonale Nyksund-prosjektet» var viktig for Nyksunds overlevelse, og gav stedet et internasjonalt preg på grunn av konsentrasjonen av utopiske ønsker. De knuste utopiers hus inneholder materialer fra Nyksund Berlin Artistic Archive (NBAA) som vedlikeholder og reaktiverer prosjektets arv.

VR-verket undersøker lag med fremtidsvisjoner iboende i objekter og materialer i Fryseriet − en modernistisk kubeformet fabrikk for fiskeforedling bygd i 1950. Fra 1970-tallet ble det stående tomt, og var med å speile Nyksunds forfall. Fryseriet bød etter hvert på muligheter for kunstnere, og huset utstillinger, konserter og eksperimenter. I dag inneholder det flere lag av signaler som peker mot diverse ønsker og aktiviteter med ulike visjoner for mulige fremtider. NODES Collective utforsker disse signalene ved å digitalisere Fryseriet som bygning, og gjøre den om til en omsluttende VR-opplevelse som lar publikum få utforske stedets rike, fysiske historie.

NODES Collective er en internasjonal kunstnergruppe bestående av kunstnere og forskere fra Norge, Tyskland, Ungarn og Danmark. Gruppen vokste fram fra prosjektet «NyksundReloaded», som ble startet av den Oslo-baserte kunstneren, filmskaperen og forskeren Elisabeth Brun og Berlin-baserte Katja Pratschke, media-kunstner og kunstnerisk forsker, i 2022. Brun kommer fra et tettsted i Nyksund i Nordland. Pratschke bodde som ung kvinne i 1980-tallets Vest-Berlin. NODES collective består også av media-kunstner og kunstnerisk forsker GusztávHámos (Berlin / Budapest), den København-baserte lydkunstneren Nicole Cecilie Bitsch Pedersen, den Nyksund-baserte lydkunstneren Rune Mikkelborg og den Oslo-basert 3D-kunstnren Ivar Kjellmo. Kjellmo var også deltaker i «Det internasjonal Nyksundprosjektet» på slutten av 1980-tallet. NyksundReloaded som prosjekt består av en digital modell av Fryseriet, så vel som theNyksund Berlin Artistic Archive, som er under utvikling. The NB Artistic Archive er utviklet med tenketanken URBANUM, representert av GezáKulzar og Laura Luga. Prosjektet har også med kunstneren Isidor Hámos.