Lofoten internasjonale kunstfestival
GNISTSAMBANDET
20.09.24 - 20.10.24
Simen Engen Larsen stilles ut på:
2. Nordnorsk kunstnersenter
Tirsdag-Søndag 11:00 - 18:00
Mandag stengt
Med utgangspunkt i institusjonshistorien til Trastad Samlinger har Simen Engen Larsen fortsatt sin pågående fordypning rundt minneproduksjon, hvordan minner forvaltes, samt eierskap til minner og åndsverk. Trastad Samlinger holder til ved tettstedet Borkenes utenfor Harstad i lokalene til en institusjon som fra 1954 til 1991 gikk under navnet ‘Nord-Norges Åndssvakehjem’. Hit kom mennesker som var definert som ’åndsvake’, noe som på denne tiden inkluderte både psykiatriske tilfeller og mennesker med funksjonsvariasjoner. På tross av at beboerne var definert som ‘ikke opplæringsdyktige’ fikk de etter hvert kunstundervisning ledet av Sigvor Riksheim. Dette bidro til å bringe frem sterke kunstneriske uttrykk og kjente navn som Torstein Nilsen og Herleik Kristiansen. En enorm samling av disse verkene er nå en del av Trastad Samlinger, som også inkluderer en samling på 14 000 fotografier fra beboernes hverdag. Sistnevnte er unndratt offentligheten på grunn av personvern og pasienthensyn.
Kjernen i Simen Engen Larsens arbeider til LIAF 2024 er en serie vannmalerier (gouache) på farget papir. De tar form som utflytende fotografier basert på studier av fotosamlingen fra Trastad. Disse er igjen printet på et halvtransparent papir. Engen Larsens måte å gå inn i materialet på, poengterer de ulike problematiske lagene i samlingen, samtidig som han selv blir implisert i historien.
Prosjektet er gjort i samarbeid med Trastad Samlinger og Trondenes Historiske Senter (Sør-Troms Museum), på oppdrag for LIAF 2024.
Prosjektet er støttet av Kulturrådet.
Simen Engen Larsen (f. 1983) har studert ved Nordland Kunst- og Filmskole, Listaháskóli Íslands i Reykjavik og har mastergrad fra Kunstakademiet i Trondheim. Han vokste opp i Kabelvåg i Lofoten og bor og arbeider i Oslo. Hans kunstneriske praksis er knyttet til kropp, gester og minneproduksjon. Verkene er installasjoner bestående av tegning, collage, skulpturelle element, video og lyd. Motivene kommer ofte ut ifra bearbeidelsen av sitt eget arkiv med fotografier og trykksaker- som han setter i relasjon med andre spesifikke samlinger.