Skulpturene Clever Girl og Wet Wand for Future Fires slik de ble vist i Svolvær. Skulpturene vil også bli vist i Mosjøen. Foto: Kjell Ove Storvik.
Stillbilde fra filmen Pray Prey.

Signe Johannessen på Helgeland Museum

Hamløperne

Helgeland Museum
Jacobsenbrygge Mosjøen
Åpning 29. juni 2024

I samarbeid med Helgeland Museum har Nordnorsk kunstnersenter gleden av å presentere Signe Johannessens utstilling «Hamløperne» i Mosjøen. Utstillingen vises ved Jacobsenbrygga som del av Festspillene i Helgeland som åpner 29. juni.

Kunstneren Signe Johannesen hadde deler av oppveksten sin på Alstahaug og i Mosjøen. I dag er hun en internasjonalt profilert kunstner med base på Gnesta utenfor Stockholm. Sommeren 2024 kommer hun tilbake til gamle trakter med utstillingen «Hamløperne» som ble vist på Nordnorsk kunstnersenter i Svolvær fra november 2023 til januar 2024.

I både liv og virke er Signe Johannessen opptatt av vårt sammenvevde forhold til andre arter, og hvordan spekulasjon og lek kan skape et frirom for å forestille seg nye måter å være i verden på. I utstillingen «Hamløperne» danner blant annet et underlig arkeologisk benfunn og oppdagelser i et museumsarkiv med utstoppede dyr, grunnlaget for en videre kunstnerisk utforskning der både enhjørninger, varulver og andre hybride kropper kan tre frem.

Barnets blikk står sentralt i utstillingen. Kunstnerens egen bakgrunn og sterke relasjoner til både ikke-menneskelige familiemedlemmer og barn som har funnet sin plass i hennes liv har dannet utgangspunktet for en rekke arbeider der lekens potensial blir tydelig. En gruppe med ti år gamle jenter, som selv kaller seg for Rädda Jorden-klubben, og som Signe Johannessen har samarbeidet tett med, er medvirkende verket Prey/Pray; en på samme tid vemodig, spektakulær og grenseoverskridende kortfilm. Jentene vandrer her gjennom et lukket magasin i det naturhistoriske museet i København, der både utdødde arter og spor etter enhjørninger inngår.

En serie skulpturelle arbeider i ulike materialer som tre, hestehår, metall og lær er også del av utstillingen. Flere av disse tar utgangspunkt i et arkeologisk funn fra 1949 ved Kvarntorp utenfor Örebro. Der ble hodeskallen til et menneske funnet sammen med en hundekjeve, et bein fra en hest, et skulderblad fra en ku og to uidentifiserbare ribbein. Måten beinfragmentene ble funnet på er med å foreslå en enhetlig kropp, og har dannet grunnlaget for spekulasjoner som på ulike måter kommer til uttrykk i Johannessens arbeider.

I «Hamløperne» blir vi også minnet på at det kun er noen få århundrer siden enhjørninger var et høyst virkelig vesen. I middelalderen og renessansen var enhjørningshorn, nå kjent som narhvalstenner fra Grønland, en eksklusiv vare og slik sett med på å bidra til Nordens velstand. Johannessens tilnærming viser til denne delen av nordisk kolonihistorie, samtidig som den motsetter seg vitenskapens rigide forhold til sannheten og dens behov for å dokumentere og katalogisere.

Som en integrert del av utstillingen er også en workshop utviklet i samarbeid med tidligere nevnte Rädda Jorden-klubben. Her får publikum, ved hjelp av ulike materialer valgt av jentene selv, mulighet til å eksperimentere fram nye kreasjoner og hybride kropper i lekens og overskridelsens navn. Igjen er det barnas blikk, og deres særegne forbindelse til andre arter som leder vei. De gir oss tilgang til nye potensielle virkeligheter.

Så hvem er Hamløperne? I gammel folketro er en hamløper et vesen eller en person, som frivillig eller ufrivillig, og på magisk vis, kan opptre i en annen skikkelse enn sin egen; da gjerne som et dyr. Forestillinger om hamskifte er vanlig i myter og eventyr over hele verden. Her i Nord-Norge kjenner vi dem blant annet fra forfatteren Regine Normann (1867–1939). Hun samlet og utviklet eventyr i møte med skolebarn mens hun jobbet som lærer i Vesterålen. Eventyrene utspiller seg gjerne i et nordnorsk landskap preget av barskt klima og menneskets nærhet til naturen. Heltene er som oftest barn som omskapes til dyr fra den nordnorske fauna, som for eksempel ørn eller oter.

I Signe Johannessens utstilling er hamskiftet en måte å ta innover seg utfordringen verden står overfor med utdøende arter og klimakrise; en livsbejaende utforskning for å finne muligheter for endring. Gjennom en magisk lek blir nye muligheter for eksistens prøvd ut, samtidig som dikotomier mellom menneske og dyr, mellom kultur og natur og mellom fakta og fiksjon blir utfordret.

Signe Johannessen (født 1978 i Alstahaug, Nord-Norge) bor og arbeider i Gnesta utenfor Stockholm. Her er hun også en av grunnleggerne og lederne av Art Lab Gnesta, et selvorganisert kunstnerisk kollektiv med eksperimentell tilnærming. Johannessen er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo og Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, og har en rekke utstillinger og andre prosjekter bak seg.

«Hamløperne» er kuratert av Torill Østby Haaland ved Nordnorsk kunstnersenter. Den er den siste i en serie utstillinger som er utviklet i samarbeid med kurator Caroline Malmström, Örebro konsthall og Oslo Kunstforening. I 2023 viste Signe Johannessen utstillingene «Uppståndelsen i Kvarntorp» ved Örebro Kunsthall og «Posthumous tales» ved Oslo Kunstforening. «Hamløperne» ble tidligere i år vist ved Nordnorsk kunstnersenter i Svolvær.

Utstillingsserien er støttet av Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Nordisk kulturfond og Nordisk kulturkontakt.