Førpremiere på Svolvær kino
«Bue og pil» av Camilla Figenschou
Visning og kunstnersamtale på SVOLVÆR KINO, torsdag 13. mars kl. 18.
Nordnorsk kunstnersenter ønsker velkommen til førpremiere av «Bue og pil» torsdag 13. mars kl. 18-21 på Svolvær kino.
Regissør Camilla Figenschou vil være til stede og deltar i kunstnersamtale med kurator Adriana Alves og kunsthistoriker Christopher Brautaset fra Nordnorsk kunstnersenter.
Arrangementet er åpent for alle, og gratis.
«Bue og pil» er den kompromissløse Director’s cut-utgaven av Figenschous «Pil og bue» fra 2016. I forbindelse med utstillingen på Nordnorsk kunstnersenter, som har samme tittel som langfilmen «Bue og pil», fullfører Camilla Figenschou endelig filmprosjektet.
Figenschou, som i dag underviser ved Filmkunstskolen i Kabelvåg, opplevde en generell manglende vilje til å eksperimentere og utvikle filmspråket i forbindelse med finansieringen av filmen, som for hennes egen del vanskeliggjorde en nødvendig frigjøring fra konvensjoner.
- Med dette prosjektet var det viktig å utvikle en helt egen arbeidsmetode som tillot et søkende, åpent blikk. På en måte blir kameraet den egentlige hovedkarakteren, for det er gjennom blikket som kamera utgjør at publikum får en inngang, en mulighet til å oppleve og identifisere seg med tilstedeværelsen som skildres, fortsetter Figenschou.
Filmen utspiller seg på et faktisk senter for hesteterapi i Bø, Vesterålen, og blander ekte mennesker som er knyttet til senteret med den fiktive karakteren Mia, spilt av Anna Katharina Haukeland. Karakteren Mia kommer til senteret i perioder for å gå i hesteassistert psykoterapi.
Situasjonene i filmen er inspirert av det Figenschou over tid observerte under utviklingen av prosjektet.Figenschous stil knytter seg til en tendens innen samtidsfilmen kjent som sensorisk realisme, der sanseerfaring står i sentrum. I stedet for psykologisk forankrede fortellinger vektlegger denne tilnærmingen stemninger og publikums erfaringer.
- Filmen handler om dyp tilstedeværelse, men samtidig har filmens form og stil en meditativ kvalitet i seg, og får dermed en funksjon for publikums opplevelse.Tilstedeværelsen med omgivelsene, situasjonene og erfaringene som spiller seg ut i filmen henvender seg til publikum gjennom sitt filmspråk på en måte som er helt vanlig innenfor kunstfeltet, men som ikke alltid er akseptert i spillefilmen.
- Med utstillingen på Nordnorsk kunstnersenter får jeg endelig fullføre prosjektet mitt slik jeg ønsket.
Velkommen til førpremieren av «Bue og pil», torsdag 13. mars kl. 18 på Svolvær kino.
Foto av Øystein Mamen: Fra filmen «Pil og bue», 2016.
Filmen er produsert med støtte fra Fond for lyd og bilde, Norsk filminstitutt og Nordnorsk filmsenter.