Tidligere arrangement

Foredrag: Arktisk drama, regikunst og performance i nord

Profesjonelt teater i nord norge ko arntzen i nordnorsk kulturhistorie bd 2pdf 1
  • Sted Online
  • Fra
  • Til

Foredrag av Knut Ove Arntzen via Zoom, i forbindelse med Alt Går Bra sitt prosjekt SOLRENNINGEN i Vardø.

Med prosjektet SOLRENNINGEN vil kunstnergruppen Alt Går Bra følge i fotsporene til Adam Egede-Nissen, en Vardø-innbygger som oppnådde nasjonal oppmerksomhet og ble et talerør for Finnmarks befolkning på Stortinget.


Introduksjon til et foredrag om Arktisk drama, regikunst og performance i nord.
av Knut Ove Arntzen

I “The ´Two Landscapes´ of North Norway and the ´Cultural Landscape´ of the South” skriver Michael Jones (Jones 2008) om hvordan landskapet kan forståes på forskjellige måter. Det kommer til uttrykk i kulturlandskapet på den ene siden og naturlandskapet på den andre siden. Jones mener at kulturlandskapet er sterkt preget av menneskenes forsøk på kultivering, mens naturlandskapet er mer uberørt samtidig som det også kan reflektere menneskelig aktivitet. I Nord Norge er for eksempel naturlandskapet knyttet til identitetsskapende trekk når det kommer til det samiske og samenes bruk av nomadiske landskap til forskjell fra det agrikulturelle landskap. Det samiske landskapet er et magisk landskap gjennom de minnene av samisk religion og kultplasser som preger store deler av det. Sjøen og kysten er også et landskap preget av øyer og av forbindelseslinjer mellom disse. Kulturelle aktiviteter som utøves av mennesker som har erfaringer med landskapet er selv preget av det. Slik sett er det mulig å anvende et begrep som kystteater om teaterlaboratorier slik som med Totalteatrets Draug (1988) som tematiserte draugen som mytisk figur, eller Teater NOR i Stamsund med deres bruk av drivgods i forestillingen Messe for dårlig vær i 1998, som også har gitt tittelen til deres bokutgivelse (Mass for bad Weather 2002). Landskapsparadigmet er blitt stadig viktigere for å forstå samspillet mellom natur og kultur såvel som det marginale og perifere.

Profesjonelt teater i nord norge ko arntzen i nordnorsk kulturhistorie bd 2pdf 818x1024

Knut Ove Arntzen, f. 1950 i Fauske og vokste opp delvis i Svolvær, Honningsvåg og Tromsø. Han er nylig pensjonert professor i teatervitenskap, Universitetet i Bergen. Var i mange år fast freelance teaterkritiker i Arbeiderbladet, Oslo, senere Spillerom og Norsk Shakespeare-tidsskrift. Har skrevet om billedkunst og performance i tidsskriftet Kunst samt en rekke katalogartikler for billedkunstnere. Arntzen har som kritiker og teaterforsker også publisert en lang rekke artikler internasjonalt i tidsskrifter og bøker, samt deltatt på mange internasjonale konferanser og fagseminarer. Knut Ove Arntzen fikk i 2020 sammen med Sven Åge Birkeland Hedda komiteens ærespris samt Olav Dalgard og Henrik Rytters kritikarpris. I den anledning se intervju med Chris Erichsen scenekunst.no: Les her

Alt Går Bra (AGB) ble grunnlagt i 2015 og består av en gruppe billedkunstnere med base i Bergen, Paris og London. AGB undersøker skjæringspunktene mellom kunst og politikk gjennom utstillinger, diskursive arrangementer og publikasjoner. I sitt arbeid utvikler gruppen kunstneriske strategier og formater for tidsbaserte kunstprosjekter.

Nordnorsk kunstnersenter (NNKS) har gjennom de to seneste årene produsert og presentert en serie kunstprosjekter på et utvalgt sted i Nord-Norge. Mellom 2020 til 2022 fortsetter NNKS et nytt langsiktig engasjement, denne gangen med utgangspunkt i Vardø. SOLRENNINGEN av Alt Går Bra er del av NNKS sin tilstedeværelse i Norges nordøstligste by.

Prosjektet SOLRENNINGEN er støttet av BarentsKult

Barents staende farge 279x230

Siste fra Kunstkanalen
Film om Signe Johannessens utstilling
Se og hør Signe Johannessen snakke om sin utstilling "Hamløperne" i denne korte reportasje-videoen av Jona Kleinlein og Nelly Haag. Utstillingen vises på Nordnorsk kunstnersenter i Svolvær fram til 21. januar.

Siste fra nyheter
Seminar om kunst i offentlige rom i Bodø
Illustrasjon 2

Siste fra prosjekt
Videoformidling av kunst i offentlig rom
Polarsirkel VGS videostill
Kontakt oss for detaljer om produktet
Butikk

920 20 537

kunstsalg@nnks.no