Kommende utstilling

Norske Kunsthåndverkeres Temautstilling 2022: The Hands That Unravel the Sweater

Thuts eflux2
Visuell identitet av William Jokijärvi Andersson og Oskar Laurin.
  • Sted Nordnorsk kunstnersenter, Svolvær
  • Fra
  • Til

THE HANDS THAT UNRAVEL THE SWEATER er kuratert av Anne Klontz for Norske kunsthåndverkere og Nordnorsk kunstnersenter. Utstillingen er åpen fra 18. juni til 14. august 2022 ved Nordnorsk kunstnersenter i Svolvær, Lofoten.

THE HANDS THAT UNRAVEL THE SWEATER er ikke bare en utstilling. Det er en erklæring, en samtale og en refleksjon over tiden vi lever i. Det er en kommentar om den sosiale sfæren, normer og mønstre av ulikheter som har blitt vevd sammen gjennom kolonialisme, diskriminering og maktstrukturer. Vevd inn i denne konteksten finner vi ti kunstnere og kollektiv hvis praksiser definerer moderne realiteter og gjør oss oppmerksom på de ulike måtene disse komplekse utfordringene har eksistert, og er der fremdeles – i våre institusjoner, i media, i våre fellesskap og i våre tanker.

Blant de medvirkende kunstnere finner vi Ahmed Umar, Boom!, Glass Group, Elisabeth Haarr, Erika Stöckel, Faith Ringgold, Hannah Ryggen, Hannah Ryggen Army, Karen Kvilthu Lidal, matt lambert og Matt J. Smith. De drives av personlige erfaringer så vel som erfaringer fra deres omverdenen som angår nasjonale og internasjonale hendelser, men også det kulturelle og historiske. I sine ulike håndverksbaserte praksiser tar de i bruk materialer som keramikk, glass, metall, tekstil og trevirke. Forent gjennom beslutningspåvirkning, kreativitet, tradisjoner og kollektiv styrke deler de sine bekymringer og kunnskaper, og bidrar med det til nye definisjoner, nye ferdigheter og nye måter å se verden på.

Utstillingen vil samle kunstnernes arbeider i fem duetter i den hensikt å skape intime situasjoner mellom arbeidene og samtaler mellom kunstnerne. Utstillingen er inspirert av ideen om å sette den svensk-norske kunstneren Hannah Ryggen – som tok utgangspunkt i politisk og emosjonelt ladede bilder fra mediene og historier fra rundt omkring i verden og omsatte dem i billedvever – sammen med Faith Ringgold, en afrikansk-amerikansk kunstner kjent for sine fortellende vatterte tepper der hun taler fargede menneskers sak og omskriver rasistiske og sosialt urettferdige narrativer. Begge kunstnere bruker det visuelle og emosjonelle, men hensikten med duetten handler ikke om å sammenlikne de estetiske eller materielle prosessene, ei heller om å sette dem i kontrast. Snarere handler det om å inspirere måter å dele erfaringer og ideer bak arbeidene med publikum, og å motivere måter å reflektere over hvordan disse problemene i samfunnet kan – og burde bli – utfordret.

Hvert år, siden 2011, har en av Norske Kunsthåndverkere (NK)s regioner i samarbeid med en ledende kunstinstitusjon arrangert Temautstillingen. I 2022 samarbeider NK formidling med Nordnorsk kunstnersenter for å utforske alternative former for kunsthåndverksutstillinger. NK Nord-Norge er del av prosjektet og skal arrangere et fagseminar på åpningsdagen, lørdag 18. juni og en egen medlemsutstilling for NK Nord-Norge på Svolvær kunstforening.

Visuell identitet av William Jokijärvi Andersson og Oskar Laurin.
Visuell identitet av William Jokijärvi Andersson og Oskar Laurin.

Anne Klontz (USA/Sverige) er kurator og deler tiden som utstillingssjef ved Konstfack University of Arts, Crafts and Design og som leder for program ved Index The Swedish Contemporary Art Foundation. I 2021 kuraterte og produserte hun Konstfacks årlige avgangsutstilling som inkluderte 175 avgangsstudenter.

I løpet av 2020 kuraterte hun gruppeutstillingen "2084" på Kabelfabrikken, et samarbeid med Catalysti Transcultural Artists i Finland. Klontz var assisterende kurator for Momentum10, «The Emotional Exhibition» i Moss, Norge, hvor hun fikk anerkjennelse som en av 19 kvinner som definerer den skandinaviske kunstscenen. Kommende kuratorprosjekter inkluderer Tallinn Biennalen 2023.

Anne Klontz er opprinnelig fra Seattle, Washington og har en dobbel mastergrad i International Curating Management og Culture and Media Production.

Om samarbeidspartnere

Norske Kunsthåndverkere arbeider for å styrke kunsthåndverkeres virke og synliggjøre samtidskunsthåndverk nasjonalt og internasjonalt. De produserer Temautstillingen og andre formidlingsprosjekter, utgir tidsskriftet Kunsthåndverk, innstiller til statlige stipendordninger og driver politisk påvirkningsarbeid.

Nordnorsk kunstnersenter er et internasjonalt kunstsenter som spiller en viktig rolle for samtidskunsten i Nord-Norge. Nordnorsk kunstnersenter (NNKS) ble etablert i 1979 av kunstnerne i regionen. NNKS er en sentral aktør i regionens kunstliv, som initiativtaker til prosjekter, produsent, formidler og organisator.

Utstillingen er støttet av Norsk kulturråd.

Kulturradet Endorser Svart
Logo NNKS og NK

Siste fra Kunstkanalen
Mie olen mie - Jeg er meg: Testlab ved Vadsø museum - Ruija kvenmusuem
16.november -3.desember 2021 gjennomførte Nordnorsk kunstnersenter en testlab for den kulturelle skolesekk på Vadsø museum – Ruija kvenmuseum.
Kontakt oss for detaljer om produktet
Butikk

920 20 537

kunstsalg@nnks.no