Tidligere arrangement

Lansering av Kvensk kunstnerforbund

Åsne Kummeneje Mellem
Åsne Kummeneje Mellem, Ilman sanoja (2020)
Vevd never, tidligere taktekke fra hus på Ringvassøy

Lanseringen av Kvensk kunstnerforbund skjer i forbindelse med KVÄÄNIBIENNAALI 2021, 26.-29. august 2021 i Vadsø.

Lansering av Kvensk kunstnerforbund søndag 29.08.2021

Hvorfor Kvensk kunstnerforbund?
Med tyngde fra de historiske perspektivene av den kvenske kulturen, men med fokus på nåtidens kvenske vår, er tiden inne for et Kvensk kunstnerforbund. De siste årene har de utøvende og kreative aspektene av det kvenske vært mer i fokus, hvor både musikk- og teatervirksomhet har utmerket seg ved å skape nye arenaer for å uttrykke kvensk identitet.

Flere og flere blir oppmerksomme på sin kvenske bakgrunn, noe som også gjelder profesjonelle samtidskunstnere. Likevel kan terskelen være høy for å ta utgangspunkt i kvensk språk, kultur eller miljø i sin individuelle praksis.

Kvensk kunstnerforbund vil jobbe for å revitalisere den kvenske kulturarven og gi den en profil som gjør at unge kvenske kunstnere kan kjenne seg igjen i den kvenske kulturarven.
Ved å engasjere kunstnere i et kvensk kunstnerforbund, vil terskelen være lavere for å utforske det kvenske gjennom kunsten. Det vil også utad vise en samlet front av visuelle kunstnere som jobber for å styrke den kvenske kulturen gjennom sine individuelle praksiser. Slik kan også kunstnere med kvensk tilhørighet være en del av den voksende kvenske kulturen, samlet.

Arrangementet vil by på innlegg og panelsamtale.

Medvirkende:
Liv Bangsund, 
Maija Liisa Björklund, Åsne Kummeneje Mellem, Susanne Hætta, Marte Lill Somby og Frank Jørstad.

Liv Bangsund (f. 1958)
Billedkunstner bosatt og oppvokst i Tromsø med kvenske røtter fra Oksfjorden i Nordreisa. Liv Bangsund jobber i flere forskjellige media og utforsker teknikker som ofte blir brukt i det sirkumpolare nord. Et av hennes mest kjente kunstprosjekter med en aktivistisk nomadisk profil er Tromsø Folkekjøkken. Tromsø Folkekjøkken ble startet i 2015 og er fortsatt aktivt. Hun har mastergrad i samtidskunst fra Kunstakademiet i Tromsø/Norges Arktiske Universitet og Bachelorgrad i Fine Art Painting fra Universitet i Brighton, fra tidligere har hun jobbet som bioingeniør ved Universitetssykehuset i Tromsø og er utdannet kunstterapaut fra Sattva Institutt for Kreativ Utvikling.


Maija Liisa Björklund (f. 1987, Tromsø)
Hennes kunstnerskap strekker seg over blant annet installasjon og performative praksiser, der skjulte eller glemte former for kunnskap er et tilbakevendende tema. Tekstproduksjon i form av automatskrift er ofte innlemmet i prosjektene, enten som del av en prosess, eller et mål i seg selv. Hun avslutter for tiden mastergraden ved Kunstakademiet i Tromsø/Norges Arktiske Universitet, og har tidligere studert ved Newcastle University of Arts og Listaháskóli Íslands. Björklund har sine kvenske aner fra Bomstad gård i Nordkjosbotn, og er dessuten halvt finsk fra morssiden. Over de siste årene har hun vært med å synliggjøre det kvenske med blant annet prosjektet 10(00) vuotta tekkeilä / 10(00) Years in the Making, som har blitt vist i Vadsø og Rovaniemi, for å ende opp på det nye Nasjonalgalleriets åpningsutstilling i 2022.
Åsne Kummeneje Mellem (f. 1995, Tromsø)
Billedkunstner som orienterer sin praksis målrettet mot å utforske det kvenske gjennom fotografi og håndverk. Hun holder en mastergrad i samtidskunst ved Kunstakademiet i Tromsø/Norges Arktiske Universitet. Hun har sin bachelorgrad i medium- og materialbasert kunst fra Kunsthøyskolen i Oslo, samt to år ved Oslo Fotokunstskole. I tillegg til å jobbe for å aktualisere det kvenske gjennom kunsten, er hun også engasjert som leder for Kvääninuoret – Kvenungdommen. De siste årene har Kummeneje Mellem vært aktuell med fotoserien «Kven er Kven?», samt håndverksbaserte verk i serien «I Never Learnt My Mother Tongue» hvor hun utforsker og utfordrer det tradisjonelle kvenske håndverket - Käsityö.

Marte Lill Somby
(F. 1987)
Som samisk-norsk billedkunstner har det vært viktig for meg å jobbe med samtidsaktuelle spørsmål, kultur og identitet. En av mine motivasjoner er å være en en stemme og kunne fortelle en historie, om den er personlig forankret eller en del av kulturen.
Jeg inspireres av naturen, kultur og identitet.
Et stille narrativ med et spenn mellom figurasjon og abstraksjon. Estetikken og kontrastene i hverdagslivet.
Jeg jobber med grafikk, broderi, tegning, fotografi, video, duodji, til skulpturelle installasjoner.

Susanne Hætta
Fotograf, kunstner, forfatter og forlegger, basert i Vadsø. Hennes siste bøker er Mázejoavku. Indigenous Collectivity and Art (DAT/OCA 2020) og (red.) Riddu Riđđu. Fra sjøsamisk fest til internasjonal urfolksfestival (Orkana 2021).

Frank Jørstad
Skuespiller og nytilsatt leder av Kvääniteatteri - Kventeateret.

Lanseringen av det Kvenske kunstnerforbundet skjer i forbindelse med KVÄÄNIBIENNAALI 2021, 26.-29. august 2021 Gallerikiosken, Vadsø / Vesisaari / Čáhcesuolu

Les mer om kvensk kunstnerforbund i denne artikkelen hos NRK.


Siste fra Kunstkanalen
Se filmen om "The New Theater of Operations" med Bianca Hisse
I denne filmen får du møte Bianca Hisse i en poetisk presentasjon av hennes nye utstiling «The New Theater of Operations» på Nordnorsk kunstnersenter.
Kontakt oss for detaljer om produktet
Butikk

920 20 537

post@nnks.no