Tidligere utstilling

Marita Isobel Solberg: «EN USUNGET SANG / LÁVLLUKEAHTES LÀVLLA / A SONG UNSUNG»

5c90f66c a3bf 4bfc a8c4 e5354f9e9bc3 650x300
  • Sted Nordnorsk kunstnersenter, Svolvær
  • Fra
  • Til

EN USUNGET SANG / LÁVLLUKEAHTES LÀVLLA / A SONG UNSUNG

[se intervju med kunstneren nederst på siden]

Marita Isobel Solberg har i flere år gjort seg bemerket med sine performancer som oser av tilstedeværelse, intensitet og musikalitet. I sin første separatutstilling «EN USUNGET SANG / LÁVLLUKEAHTES LÀVLLA / A SONG UNSUNG» begrenser hun seg imidlertid ikke til performance, selv om det performative står sentralt i alt hun gjør. Helt siden hun tok sin utdannelse ved Kunsthøyskolen i Oslo, har hun hatt en sterk materialfølsomhet, og en praksis som gjør det mulig å bre seg utover visningsrommet med en rekke elementer i tillegg til sin egen tilstedeværelse. Selv sier Solberg at hun ønsker å ta oss med på en reise:

«En reise med sansene inn i det innerste, i det som er rundt deg, i kommunikasjons uendelighet og i tilstedeværelsens symfoni. Utgangspunktet har vært klanger og melodier i de språk og dialekter som har omgitt meg gjennom mitt liv, satt opp mot sted og temaer som form, naturmaterialer, farge, lys og lyd, vevd sammen med tynne hvite tråder.»

Solberg er en kunstner som bruker sin egen bakgrunn på en aktiv måte i det hun vever elementer fra samisk og nordnorsk kultur inn i arbeidene sine. I sin første separatutstilling «EN USUNGET SANG / LÁVLLUKEAHTES LÀVLLA / A SONG UNSUNG» har stemmer fra hennes egen krets blitt samlet inn og blitt råmateriale for komposisjoner og improvisasjoner. Forskjellige dialekter og flerspråklige områder har gitt Sápmi og Nord-Norge et stort språklig mangfold med levende tradisjoner for muntlige fortellinger. Hva skjer når vi fabulerer videre og setter fortellingene inn i nye sammenhenger?

Fra åpningen av Marita Isobel Solbergs utstilling. Foto: Kjell Ove Storvik.
Fra åpningen av Marita Isobel Solbergs utstilling. Foto: Kjell Ove Storvik.


Marita Isobel Solberg er musiker og billedkunstner, og arbeider med lyd, performance og installasjoner. Hun har mastergrad fra Kunsthøyskolen i Oslo (2007); i tillegg har hun helt siden barndommen tatt sangundervisning og utforsket ulike musikalske sjangre. Solberg er opprinnelig fra Manndalen i Troms. Hun har base i Tromsø, men lever et nomadisk liv på den norske og internasjonale kunstscenen. Gjennom årene har hun hatt gjestekunstneropphold på steder som The Watermill Center i New York, Art/Life Institute i NY, The Performance Studio i London, Fordypningsrommet i Fleinvær og Pushkinskaya i St. Petersburg. Med sin sterke tilknytning til den nordnorske landsdelen har hun blant annet hatt rollen som direktør ved det fiktive samiske museet Sámi Daiddamusea i den prisbelønte museumsperformancen til RiddoDuottarMuseat og Nordnorsk Kunstmuseum i 2017. De siste årene har hun vært svært aktiv som performance-kunstner, og har deltatt i en rekke prosjekter og samarbeid.

Utstillingen er støttet av Kulturrådet og Bildende Kunstneres Vederlagsfond.


Siste fra Kunstkanalen
Se filmen om "The New Theater of Operations" med Bianca Hisse
I denne filmen får du møte Bianca Hisse i en poetisk presentasjon av hennes nye utstiling «The New Theater of Operations» på Nordnorsk kunstnersenter.
Kontakt oss for detaljer om produktet
Butikk

920 20 537

post@nnks.no