Pågående utstilling

Wendimagegn Belete «Tre steg mot nord»

Wendimagegn Belete
Courtesy of the artist.
  • Sted North Norwegian Art Centre, Svolvær
  • Fra
  • Til

Gjennom en rekke visuelle medier utforsker Wendimagegn Belete sitt opphav og vår samtid.

I utstillingen «Tre steg mot Nord» bearbeider kunstneren Wendimagegn Belete et utvalg arkivbilder fra 1930-tallet. Historisk ble bildene blant annet brukt i forbindelse med den italienske invasjonen av Etiopia under Benito Mussolini 1935-1941. Av Belete gjengis arkivmaterialet i store silketrykk og består hovedsakelig av portretter av etiopiere der kunstneren har manipulert over tekniske tegninger av kameraet. På den måten blir fotografiet, dets rolle i samfunnsutviklingen, og forholdet mellom subjekt og objekt tematisert. Datidens italienske propagandamaskineri brukte blant annet fotografier av avkledde unge kvinner fra Afrikas horn i rekruttering av soldater. Soldatene var unge menn, ofte fra det mindre økonomisk utviklede Sør-Italia, der lesekyndigheten var lav.

Med dette historiske bakteppet, igangsetter Wendimagegn Belete flere dialoger mellom fortid og nåtid. Disse omhandler spørsmål knyttet til kolonialhistorie, representasjon, modernitet, materialitet og eierskap, for å nevne noen. I tillegg til silketrykkserien vises det en installasjon bestående av et avgrenset felt dekket med jord og ulike tradisjonelle håndlagde luer, hovedsakelig samlet fra den sørlige delen av Etiopia. Der de utvalgte arkivbildene presenterer en forestilling av «den andre», en identitetsløs samling av etiopiere, insisterer luene på det individuelle, på det unike, det menneskelige og deres tilknytning til et landområde. Installasjonen tilkaller også det sanselige, vi kjenner lukten av jorden.  

I 2015 flyttet Wendimagegn Belete til Tromsø for å starte på masterstudiet ved kunstakademiet, etter en avlagt bachelor i kunst fra Addis Abeba University. I nye omgivelser vokste det fram et behov for å gjennomgå sin egen historie, som inngår i en fellesfortelling og strekker seg over flere generasjoner. Flere koloniale arkiv og museumssamlinger er digitaliserte og tilgjengelige for allmennheten. For Belete fungerer de som en uendelig kilde til ransakelse av det som var, det som er og det som en dag kan komme til å bli.

«Tre steg mot nord» låner tittelen fra den amerikansk-italienske film-noir-produksjonen «Three Steps North» fra 1951. I utstillingen vises det en serie silketrykk, en installasjon, et videoverk og et veggmaleri, som samlet sett godt kan forståes som ett sammenhengende kunstverk.  

Wendimagegn Belete (1986, Etiopia) bor og jobber i Oslo og i Addis Abeba. Han har en master fra Kunstakademiet i Tromsø (2017) og en bachelor i kunst fra ASFAD, Addis Abeba University (2012). Arbeidene hans har blitt vist blant annet ved Bangkok Biennale 2022, Hacer Noche 2022, independent biennial (Oaxaca, Mexico), Tang Contemporary (Beijing), Trøndelag Senter for Samtidskunst, Munchmuseet (2021).

Se kunstnerens hjemmeside.


Siste fra Kunstkanalen
Video om utstillingen «Om kunst og vennskap»
I denne reportasjen av Sanjey Sureshkumar får du høre kunstnerne Mimi Gross og Inger Johanne Grytting fortelle om arbeidene sine, og sitt vennskap. Utstillingen "Om kunst og vennskap" vises ved Nordnorsk kunstnersenter til 3. september 2023.

Siste fra nyheter
Skaperglede og utfoldelse på Sommerskolen
Janna 7098

Siste fra prosjekt
Glasstilstander - et gjestekunstnerprogram
Ai R kunstner Anna Linda Daniel utenfor Cathinka Mæhlums glasshytte i Kabelvåg Foto Sanjey Sureshkumar 2021
Kontakt oss for detaljer om produktet
Butikk

920 20 537

kunstsalg@nnks.no