Bilde med bord
Eva Bakkeslett: Putresco Ergo Sum
Aktuelt

Videoprogram fra festspillutstillingen Jeg er mangfoldig vises i Havremagasinet Länskonsthall, Boden

Nordnorsk kunstsenter produserte i fjor festspillutstillingen til Festspillene i Nord-Norge 2021 – et viktig møtepunkt og kulturarena i Harstad, Nord-Norge.

Utstillingen med tittelen Jeg er mangfoldig presenterte ulike måter å være i verden på, og det komplekse symbiotiske forholdet mellom oss alle. Fra de mikroskopiske – som kan gjøre overraskende mye ut av seg – til de større – som har en tilsynelatende større påvirkningskraft – ønsker vi at utstillingen på en fabulerende måte skal åpne opp for ulike typer eksistens og sanselighet. I en tid der det fjerne har blitt fjernere og det nære har blitt nærmere, søker vi med denne inngangen å bygge broer og å inspirere til egen utforskning av de kanskje mindre åpenbare sammenhengene.

En sentral del av utstillingen i Harstad i fjor sommer, var et ekspansivt filmprogram i kinosetting. Det er innledet et samarbeid med Havremagasinet for å spre festspillutstillingens tentakler til Boden. Et utvalg fra programmet i Harstad presenteres i denne sammenheng, med kunstnerne Iselin Linstad Hauge, Viktor Pedersen, Eva Bakkeslett og Jenna Sutela.

Stillbilde fra "The Boundry Object" (2019) av Iselin Linstad Hauge
Stillbilde fra "The Boundry Object" (2019) av Iselin Linstad Hauge

Iselin Linstad Hauge:

The Boundary Object, (2019)

Video, 3 min

I kjernen av Iselin Linstad Hauges kunstnerskap er undersøkelsen av forholdet mellom mennesker og dyr, spesielt i industri og husdyrproduksjon. Fremmedgjøring av kropper og individer, samt avstanden til disse kroppene, står sentralt i arbeidene hennes. Hun undersøker vår relasjon til flere dyrearter, og ser på hvordan skjulte, estetiske preferanser styrer hvilke dyr vi verner og bevarer. Det siste tiåret har Hauge besøkt en rekke gårder og produksjonsanlegg for landbruk i Norge for å dokumentere og samle materiale til arbeidene sine. Dette materialet kobler hun til research innen fag som etikk, økologi og dyrestudier. Resultatet blir ofte minimalistiske videoarbeider som på en varsom måte viser sammenhengen mellom teori og virkelighet.

Utgangspunktet for verket The Boundary Object er en spesifikk handling: mennesket som tar på dyrekroppen og kjærtegner det. Vi har et nært forhold til kattene og hundene våre, og å ta på disse dyrene er en måte å vise omsorg, verdsettelse og kjærlighet. The Boundary Object relaterer seg til denne handlingen, samtidig som det setter fokus på det mer fremmedgjorte forholdet mellom mennesket og dyr innen husdyrproduksjon.

Iselin Linstad Hauge (f. 1981) bor i Oslo og jobber med film, fotografi og tekst. Hun er utdannet med en bachelor fra Kunstakademiet i Oslo og en master i film fra Filmhögskolan i Göteborg/Akademin Valand. Hun har stilt ut nasjonalt og internasjonalt blant annet på Nordic Outbreak (New York); Den Frie Udstillingsbygning (København); Hors Pistes, Centre Pompidou (Paris); Nasjonalmuseet (Oslo); Høstutstillingen (Oslo); og Tromsø Kunstforening. Hennes siste utstilling var på Drammens Museum. Hauge er også medredaktør for den kunstnerdrevne publikasjonen og forlaget Spesial Nord.

Stillbilde fra "Jeg er mangfoldig" (2020) av Viktor Pedersen
Stillbilde fra "Jeg er mangfoldig" (2020) av Viktor Pedersen

Viktor Pedersen:

Jeg er mangfoldig, (2020)

Video, 11:40 min.

Jeg er mangfoldig er en digital animasjon som viser kulturer av bakterier og sopp som

er samlet fra kunstnerens egen kropp: fra fingre, tær, ører, munnen, anus osv. Halvparten av menneskets kropp består av mikrober, såkalte ikke-menneskelige organismer. Forskning viser at bakterier til en viss grad kan ha innvirkning på hva vi tenker og føler. I den vestlige verdensoppfatningen, forestiller mennesket seg at det er uavhengig og adskilt fra andre livsformer i naturen. Bakteriene utfordrer disse ideene ved å gjennom sin livsform vise at vi ikke er individer, men kollektiver som er bebodd av millioner av organismer. Det er mange bevisstheter i hver enkelt kropp.

Viktor Pedersen (f. 1988) jobber med ulike medier som performance, video, tekst og lyd. I sin kunstneriske praksis prøver han å nærme seg ikke-menneskelig intelligens for å undersøke hvordan mennesker forholder seg til naturen. Pedersen benytter seg av animistiske perspektiver der han personifiserer andre organismer, eller tar på seg roller som hybride vesener. På denne måten leker han med vestens menneske-sentriske virkelighetsbilde. Viktor har en BA fra Kunstakademiet i Tromsø og en MA fra Kunstakademiet i Oslo. Arbeidenehans har blant annet blitt vist på Høstutstillingen (2020), LIAF-Lofoten International Art Festival (2019) og Small Projects (2017).

Stillbilde fra "Bee" (2007) av Eva Bakkeslett
Stillbilde fra "Bee" (2007) av Eva Bakkeslett

Eva Bakkeslett

Bee, (2007)

Video, 20:11 min.

Eva Bakkeslett er kunstner, filmskaper, kurator, og aktivist; hun jobber i krysningspunktet mellom kunst og økologi. Med film, sosial skulptur, interaktive installasjoner, workshops og foredrag forteller hun historier der økologi, sameksistens og sanselige perspektiver er viktige bestanddeler. Med arbeidene sine skaper hun oppmerksomhet og bevissthet rundt sammenhengene mellom mennesket, naturen og kulturen som én levende organisme.

Eva Bakkeslett har master i Arts & Ecology fra Dartington College of Art i Devon, England. Arbeidene hennes har blitt vist på en rekke filmfestivaler, på Høstutstillingen i Oslo, Den Nordnorske Kunstutstilling, og MoMa, New York. Hun har tidligere stilt ut blant annet ved Barents Spektakel i Kirkenes, Bellingham University Gallery i Washington, DOX Centre for Contemporary Arts i Praha, og Pixelache Helsinki. I 2010 kuraterte hun den banebrytende utstillingen Gentle Actions på Kunstnernes Hus i Oslo.

Stillbilde fra "Holobiont" (2018) av Jenna Sutela
Stillbilde fra "Holobiont" (2018) av Jenna Sutela

Jenna Sutela

Holobiont

Video, 10:27 min

Science Fiction er et gjennomgående tema i Jenna Sutelas kunstnerskap. Det samme er en oppfordring om å se på ikkemenneskelige arter som intelligente vesener. Videoarbeidet Holobiont ser på konseptet ‘kroppsligjøring av erkjennelse’ på et planetarisk plan, og inneholder bilder både fra det ytre rom og fra innerst i menneskekroppen. Begrepet «holobiont» betyr en enhet som består av flere arter som er uadskillelig sammenflettet av sin økologi og evolusjon.

Jenna Sutela (f. 1983) er en finsk kunstner som jobber med tekst, lyd og levende organismer. Med audiovisuelle arbeider, skulpturer og performance søker hun å identifisere og reagere på usikre og utsatte sosiale og materielle øyeblikk, ofte i sammenheng med teknologi. Sutelas arbeider har blitt presentert i museer og andre kunstkontekster som Guggenheim Bilbao, Museum of Contemporary Art Tokyo, Moderna Museet, Serpentine Gallery og Oslo Kunstforening.

Arrangement på åpningsdagen:

Eva Bakkeslett: Putresco Ergo Sum

Et performanceforedrag om kultur og liv og død.

“Selv i de minste atompartikler innebærer hver form for eksistens et møte og et ønske om samspill, og derfor er all type eksistens også åpen for det som er utenfor, dypt kreativt, og intenst fantasifullt.”
— (Andreas Weber, Matter and desire, s. 29)

I forbindelse med åpningen av filmprogrammet Jeg er mangfoldig på Havremagasinet vil Eva Bakkeslett holde et performanceforedrag med egne verk som utgangspunkt. Et sentralt tema er hvordan mennesker, natur og kultur skal betraktes som én levende organisme. Under dette foredraget vil vi møte en stromatolitt (et fossil av cyanbakterier fra begynnelsen av livet), en håndfull ormer fra en kompostbeholder, en eldgammel surdeigsbakteriekultur fra Russland, en innvandreryoghurt som migrerte fra Armenia til New York. hundre år siden, og noen spreke poteter som visker ut grensene mellom liv og død.

Jeg er mangfoldig ble kuratert av Karolin Tampere og Torill Østby Haaland, og produsert av Nordnorsk Kunstsenter i samarbeid med Festspillene i Nord-Norge.

Støttet av Nordic Culture Fund og Frame Contemporary Art Finland.

Nordisk kulturfond black rgb 1024x245
Frame logo CAF CMYK Black
FINN2021




Siste fra Kunstkanalen
Se filmen om "The New Theater of Operations" med Bianca Hisse
I denne filmen får du møte Bianca Hisse i en poetisk presentasjon av hennes nye utstiling «The New Theater of Operations» på Nordnorsk kunstnersenter.
Kontakt oss for detaljer om produktet
Butikk

920 20 537

post@nnks.no