Hva kan dyr fortelle oss om verden – og om oss selv? Med podkasten «Folk & Dyr» retter Yngvild Færøy og Søssa Jørgensen nå ørene mot dyra i nord. Nå lanseres fem nye episoder via Nordnorsk kunstnersenter sin nettside.

Folk & Dyr i Salten
Søssa Jørgensen og Yngvild Færøy er på tur i Salten med ny sesong av Folk & Dyr.

«Folk & Dyr» er et kunstprosjekt i radio og podcast format av Yngvild Færøy og Søssa Jørgensen. Det startet i Skiptvet i Østfold i 2017. Sammen med folk med lidenskap for dyr, utforsker de spørsmål som: Hva kan samspillet med dyr fortelle oss? Hva slags dyr velger vi å ha tett innpå oss? Hvordan påvirkes dyr av våre aktiviteter?

Nå har kunstnerduoen rettet ørene mot Salten-regionen og de ville dyra. I løpet av våren 2021 lanseres fem nye episoder her på NNKS sine nettsider. Den 19 juni innlemmes disse programmene også i utstillingen «Jeg er mangfoldig» ved Festspillene i Nord-Norge, Harstad.

Hverdagsjeger. Foto: Folk & Dyr
Hverdagsjeger. Foto: Folk & Dyr

Episode 5: Hverdagsjeger

Er været bra, slenger Maria hagla over skulderen og søker ut i terrenget i
stedet for å gå på jobb. Utenfor stuedøra har hun sitt spiskammer, og er hun
heldig er det orrhanen som spiller på haugen!! borte i skogbrynet. Hvis ikke
finner hun skarv på holmene ut mot Vestfjorden eller ryper på myra under
fjellene. For Maria er matjeger og skyter fugl for å fylle fryseren. Nå er det
ungene som trener opp det søkende blikket, og respekten for livet man tar.

Episode 4: Med ørneblikk

Det er helt i begynnelsen av hekketida for havørna og Aasmund kjenner alle hekkeplassene på øyene i Steigen. Han har holdt øye med fuglen i over 40 år og tålmodig sittet ved reirkanten om våren og ventet på det rette øyeblikket for å tre ringen på ørnungens legg. Nå klatrer han ikke opp i reir selv lenger, men er en djevel på å kjøre båt, slik at andre kan få oppleve å håndtere havørna på nært hold. Omlag 60 havørnepar har Steigen som base, og med reir på størrelse med kjøkkenbordet hjemme burde de være mulig å få øye på.

Episode 3: Menneskefølgere

Familien til Mats driver Duokta reinbeitedistrikt, som strekker seg fra kysten, over utallige tinder og juv til svenskegrensa. I hele området er det utfordringer i møte med utbygging, turisme og rovdyr, og på grunn av det bratte terrenget er Mats avhengig av at reinen er så tam at han kan gjete dem til fots. Likevel kan ett bjeff fra en fremmed hund sende hele flokken tilbake til fjells selv om planen var en helt annen. Da er det bare å klatre etter, lete dem opp og begynne på nytt. På denne måten kommer Mats tettere innpå reinen sin, og har lært seg å se etter spesielle egenskaper.

Episode 2: Husfugl på Givær
Det er vår i lufta og Olaug forbereder seg til ærfuglen kommer. Ea er trofast mot hekkeplassene sine, og de værbitte e-husene har stått på Givær i generasjoner. Nå “reirer” Olaug med tørket tang, og det må gjøres skikkelig, ellers vil ikke Ea ruge der. Når rugetida er over legger Ea igjen en dyrebar gave; dun hun napper fra eget bryst.

Episode 1: Dyr på dyr på dyr – om livet i strømmen

Søssa Jørgensen og Yngvild Færøy er på tur i Salten med ny sesong av Folk & Dyr. Deres første møte er med Borghild som, sammen med kolleger driver Facebookgruppa «Saltstraumen marine verneområde» for å formidle det de opplever under vann, og for å ta vernet på alvor.
Borghild forteller på inn og utpust om livet, døden og kjærligheten i Saltstraumen, om steinbithannene som vokter eggene sine i undersjøiske huler, tett på hverandre som i en boligblokk. Om steinbiten Thærje og eggene som forsvant sporløst midt i rugesesongen, så Borghild måtte tømme dykkermaska for tårer. For Borghild ble så oppslukt av livet under vann at hun sluttet som fysioterapeut for å dykke på heltid. Og i Saltstraumen er det optimale forhold både for dyr og dykkere, i den næringsrike tidevanns-strømmen virvler det opp rikelig med mat til et ukjent antall arter.

«Folk & Dyr i Salten» er et av de kunstnerinitierte prosjektene som fikk midler fra Nordnorsk kunstnersenter i 2020.

Episodeoversikt:

Episode 1: 23.april

Episode 2: 7.mai

Episode 3: 21.mai

Episode 4: 4.juni

Episode 5: 19.juni, del av Festspillutstillingen, Festspillene i Nord-Norge, Harstad

Om kunstnerne:
Yngvild Færøy og Søssa Jørgensen er kunstnere med bakgrunn fra blant annet radiOrakel og lydkunstkollektivet BallongMagasinet. Tidligere produksjoner inkluderer samarbeid med NRK, Sveriges Radio, Høstutstillingen, Galleri F 15 og Konsthall C, Stockholm.
Hør tidligere episoder av Folk & Dyr her.

«Folk & Dyr i Salten» er et av de kunstnerinitierte prosjektene som fikk midler fra Nordnorsk kunstnersenter i 2020.


Siste fra Kunstkanalen
Film om Signe Johannessens utstilling
Se og hør Signe Johannessen snakke om sin utstilling "Hamløperne" i denne korte reportasje-videoen av Jona Kleinlein og Nelly Haag. Utstillingen vises på Nordnorsk kunstnersenter i Svolvær fram til 21. januar.

Siste fra nyheter
Seminar om kunst i offentlige rom i Bodø
Illustrasjon 2

Siste fra prosjekt
Videoformidling av kunst i offentlig rom
Polarsirkel VGS videostill
Kontakt oss for detaljer om produktet
Butikk

920 20 537

kunstsalg@nnks.no