Nordnorsk kunstnersenter, Vadsø Kunstforening, Vadsø Museum - Ruija Kvenmuseum og Kvensk kunstnerforbund presenterer:

Den første kvenske biennalen: Kväänibiennaali 2021

Last ned folder om biennalen her.

Biennale er et italiensk ord for toårig. Begrepet knyttes gjerne til større kunstutstillinger som avholdes hvert andre år. I Norge arrangeres flere biennaler, blant annet Lofoten International Art Festival (LIAF) og Momentum i Moss. Biennaler blir ofte sett på som en utstillingsarena hvor aktuelle kunstverk blir vist som et avtrykk på hva som rører seg i kunstfeltet akkurat nå.

Det kvenske kunstfeltet er i bevegelse, og under Kväänibiennaali 2021 presenteres tre kunstnere som det siste året aktivt har jobbet med å etablere et kvensk kunstnerforbund. Maija Liisa Björklund, Liv Bangsund og Åsne Kummeneje Mellem har alle forskjellige vinklinger inn i det kvenske, og deres forskjellige og utforskende praksiser blir her presentert sammen for første gang.

Som del av utstillingen ønsker vi velkommen til Drop-in workshop lørdag og søndag. Kom og prøv ut perlebroderi med Liv Bangsund. Workshopen pågår hele dagen.

Kväänibiennaali 2021 blir startskuddet for Kvensk kunstnerforbund. Med å lansere kunstnerforbundet under den første kvenske biennalen, legger dette føringer for veien videre. Potensialet er skyhøyt og mulighetene mange: Hvordan vil Kväänibiennaali 2023 se ut?Om Kvensk Kunstnerforbund – Kväänikonstnäärit

Kvensk Kunstnerforbund blir stiftet i august 2021 og skal ha som formål å være en faglig organisasjon for kvenske billedkunstnere, kunsthåndverkere og kunstfotografer. Kvensk Kunstnerforbund skal ha som formål å ivareta medlemmenes faglige, økonomiske, sosiale og ideelle rettigheter og interesser. Kvensk Kunstnerforbund er partipolitisk og religiøst uavhengig.

Hvorfor Kvensk Kunstnerforbund?

Med tyngde fra de historiske perspektivene av den kvenske kulturen, men med fokus på nåtidens kvenske vår, er tiden inne for et kvensk kunstnerforbund. De siste årene har de utøvende og kreative aspektene av det kvenske vært mer i fokus, hvor både musikk- og teatervirksomhet har utmerket seg ved å skape nye arenaer for å uttrykke kvensk identitet. Flere og flere blir oppmerksomme på sin kvenske bakgrunn, noe som også gjelder profesjonelle samtidskunstnere. Likevel kan terskelen være høy for å ta utgangspunkt i kvensk språk, kultur eller miljø i sin individuelle praksis.

Kvensk kunstnerforbund vil jobbe for å revitalisere den kvenske kulturarven og gi den en profil som gjør at unge kvenske kunstnere kan kjenne seg igjen i den kvenske kulturarven. Ved å engasjere kunstnere i et kvensk kunstnerforbund, vil terskelen være lavere for å utforske det kvenske gjennom kunsten. Det vil også utad vise en samlet front av visuelle kunstnere som jobber for å styrke den kvenske kulturen gjennom sine individuelle praksiser. Slik kan også kunstnere med kvensk tilhørighet være en del av den voksende kvenske kulturen, samlet.

Om kunstnerne

Liv Bangsund (f. 1958) er billedkunstner bosatt og oppvokst i Tromsø med kvenske røtter fra Oksfjorden i Nordreisa. Liv Bangsund jobber i flere forskjellige media og utforsker teknikker som ofte blir brukt i det sirkumpolare nord. Et av hennes mest kjente kunstprosjekter med en aktivistisk nomadisk profil er Tromsø Folkekjøkken. Tromsø Folkekjøkken ble startet i 2015 og er fortsatt aktivt. Hun har mastergrad i samtidskunst fra Kunstakademiet i Tromsø/Norges Arktiske Universitet og Bachelorgrad i Fine Art Painting fra Universitet i Brighton, fra tidligere har hun jobbet som bioingeniør ved Universitetssykehuset i Tromsø og er utdannet kunstterapaut fra Sattva Institutt for Kreativ Utvikling.


Maija Liisa Björklunds (f. 1987, Tromsø) kunstnerskap strekker seg over blant annet installasjon og performative praksiser, der skjulte eller glemte former for kunnskap er et tilbakevendende tema. Tekstproduksjon i form av automatskrift er ofte innlemmet i prosjektene, enten som del av en prosess, eller et mål i seg selv. Hun avslutter for tiden mastergraden ved Kunstakademiet i Tromsø/Norges Arktiske Universitet, og har tidligere studert ved Newcastle University of Arts og Listaháskóli Íslands. Björklund har sine kvenske aner fra Bomstad gård i Nordkjosbotn, og er dessuten halvt finsk fra morssiden. Over de siste årene har hun vært med å synliggjøre det kvenske med blant annet prosjektet 10(00) vuotta tekkeilä / 10(00) Years in the Making, som har blitt vist i Vadsø og Rovaniemi, for å ende opp på det nye Nasjonalgalleriets åpningsutstilling i 2022.
Åsne Kummeneje Mellem (f. 1995, Tromsø) er en billedkunstner som orienterer sin praksis målrettet mot å utforske det kvenske gjennom fotografi og håndverk. Hun holder en mastergrad i samtidskunst ved Kunstakademiet i Tromsø/Norges Arktiske Universitet. Hun har sin bachelorgrad i medium- og materialbasert kunst fra Kunsthøyskolen i Oslo, samt to år ved Oslo Fotokunstskole. I tillegg til å jobbe for å aktualisere det kvenske gjennom kunsten, er hun også engasjert som leder for Kvääninuoret – Kvenungdommen. De siste årene har Kummeneje Mellem vært aktuell med fotoserien «Kven er Kven?», samt håndverksbaserte verk i serien «I Never Learnt My Mother Tongue» hvor hun utforsker og utfordrer det tradisjonelle kvenske håndverket - Käsityö.

Kväänibiennaali 2021 er del av «Kvensk/norskfinsk tradisjonskunnskap i møte med ei ny tid», et prosjekt initiert av Troms og Finnmark Fylkeskommune og gjennomført i samarbeid med Nordnorsk kunstnersenter. Prosjektet er gjennomført med støtte fra Kommunal og moderniseringsdepartementet.


Siste fra Kunstkanalen
Se filmen om "The New Theater of Operations" med Bianca Hisse
I denne filmen får du møte Bianca Hisse i en poetisk presentasjon av hennes nye utstiling «The New Theater of Operations» på Nordnorsk kunstnersenter.
Kontakt oss for detaljer om produktet
Butikk

920 20 537

post@nnks.no